Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Případ Vidkun pokračuje. Krajský soud znovu projedná olomouckou korupční kauzu

K olomouckému krajskému soudu se po dvou letech vrací korupční kauza Vidkun. V ní padly podmíněné a finanční tresty. Podle Vrchního soudu v Olomouci ale bylo rozhodnutí předčasné a je potřeba přehodnocení důkazů. Po neveřejném jednání tak případ znovu zamířil na krajský soud. Trojice obžalovaných mužů včetně bývalého hejtmana Olomouckého kraje by měla v úterý a ve středu znovu stanout před soudem.

Podle soudce Martina Lýska by měly během nařízených soudních jednání padnout závěrečné řeči. Nový rozsudek poté soudce zřejmě vynese s odstupem několika dní.

Případ z roku 2015, který hýbal veřejným děním a zasáhl i do nejvyšších pater policie, se týká údajného vynášení informací z trestních spisů a vzájemných korupčních vztahů mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli. Obžalobě čelí bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Čtvrtého obžalovaného, tehdejšího šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje, soud zprostil obžaloby a jeho rozsudek je již pravomocný.

Rozbořila soud původně odsoudil za podplácení, Kadlece za zneužití pravomocí a Kyselého za účast na zneužití pravomoci úřední osoby. Kyselý dostal trest 18 měsíců s tříletým podmíněným odkladem a peněžitý trest 2,1 milionu. Kadlec dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitým trestem 144 tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Rozbořilovi soud uložil dva roky s tříletým podmíněným odkladem a peněžitý trest 180 tisíc korun.

Dva týdny po odmítnutí rezignace na zastupitelstvu se starostka Města Libavá Štěpánka Tichá rozhodla rezignovat na svou funkci. Starostku policisté usvědčili z mnohaměsíčních nezákonných praktik, kdy falešně zaměstnávala brigádníky a peníze si...

Olomoucká korupční kauza odkryla během procesu vzájemné vazby mezi policií, podnikatelskou sférou a samosprávou. Podle obžaloby tehdejší policejní náměstek Kadlec nejméně od února do srpna 2015 v devíti trestních řízení vynášel informace podnikateli Kyselému. Podnikatel jej podle obžaloby poté instruoval, jak by měla policie postupovat, a tyto informace využíval k posílení svého vlivu v podnikatelsko-politickém prostředí. Soud dvojici odsoudil za korupční jednání ve čtyřech trestních kauzách s tím, že u zbývajících pěti není dostatek důkazů.

Bývalý hejtman Rozbořil podle rozsudku nabídl Kadlecovi úplatek za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Proti rozsudku se odvolaly obě strany, Vrchní soud rozsudek zrušil v celé odsuzující části, ale i v bodech, ve kterých byli obžalovaní Kyselý a Kadlec zproštěni obžaloby. Podle VS všechny provedené důkazy včetně odposlechů byly zákonné. U některých důkazů však krajský soud nevyčerpal celý jejich obsah, a neučinil z nich tak správná skutková zjištění, případně je vytrhl z kontextu. Některé důkazy taky hodnotil izolovaně, proto nebylo hodnocení komplexní v logických souvislostech, uvedl VS. Soudce Lýsek řekl, že z jeho pohledu je podstatné, že tam není žádný výslovný pokyn k doplnění dokazování. "Je potřeba se znovu zamyslet nad hodnocením důkazů či lépe odůvodnit tyto závěry," míní soudce Lýsek.

Olomoucká korupční kauza Vidkun, kterou se soudy zabývají od roku 2020, zasáhla před osmi lety do nejvyšších pater policie. O místo kvůli ní přišel například šéf GIBS Ivan Bílek či bývalý náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach, od policie kvůli kauze odešel i tehdejší ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Milan Pospíšek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Karel Kadlec, Ivan Kyselý, policie, Vrchní soud v Olomouci, Olomoucký kraj, Jiří Rozbořil, peněžitý trest, kauza Vidkun, GIBS, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ Vidkun pokračuje. Krajský soud znovu projedná olomouckou korupční kauzu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.