Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Předvánoční nákupy a rej online šejdířů. Pošta i policie varuje před podvodnými zprávami

S blížícím se obdobím Vánoc roste nejen aktivita zákazníků při objednávání v e-shopech, ale také činorodost a vynalézavost internetových podvodníků. K obezřetnosti před falešnými SMS zprávami, e-maily či webovými stránkami nabádají zástupci České pošty i Policie České republiky. Vyplnění údajů k účtu nebo platební kartě může znamenat citelnou finanční ztrátu.

Kvůli strachu z podvodu si nechala zablokovat kartu, statisíce pak poslala falešnému bankéři

Odolat historkám podvodníků nedokázala ve strachu o peníze na svém účtu starší žena ze Šumperska. Nejprve naletěla při prodeji zboží přes internet, chybu si ale uvědomila a nechala kartu včas zablokovat. Poté ale uvěřila falešnému pracovníkovi...

V předvánočním období se na vrchol doručovací sezony připravují pracovníci České pošty i dalších přepravních společností nejen v tuzemsku. Vizuálu webových stránek, reklam či pouze názvu těchto zavedených značek ale využívají zločinci v kyberprostoru. „V posledních letech se mění tak, že jejich vizualizace, čeština a na první pohled důvěryhodnost se zlepšují. Je často velmi problematické rozeznat, zda zpráva opravdu nepochází od společnosti, za kterou se odesilatel vydává,“ upozorňuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Státní podnik podle něj eviduje ve statistikách pouze upozornění, které zašlou České poště sami občané a jsou jich desítky měsíčně. Skutečný počet pokusů o podvod ale může být mnohem více.


Příklad podvodné SMS s podvrženým odkazem. Zdroj: Česká pošta

Jedním z prvních varovných znaků může být zahraniční telefonní číslo, ze kterého dorazí zpráva spojená s českou přepravní společností. „Rovněž částky, které podvodníci chtějí poslat z důvodu doplacení poštovného, jsou udané na haléře. Odesilatelé také připojují odkazy, na kterých má adresát potvrdit svoji adresu, zadat údaje platební karty a podobně. Tyto odkazy na první pohled vypadají, že jsou od České pošty, ale při podrobném prohlédnutí je jasné, že se jako Česká pošta pouze tváří. Aktuálně očekáváme, že podobných případů bude přibývat s tím, jak se budou blížit Vánoce a lidé budou ve větší míře objednávat zboží přes e-shopy,“ dodává mluvčí Vitík s tím, že konkrétní ukázky podvodných zpráv zveřejňuje Česká pošta na svém webu.

Například minulý týden přišly ženě ze Zlínska dvě SMSky s oznámením, že jí nemůže být kvůli chybějícím údajům v adrese doručen balíček. Žena skutečně zásilku očekávala, a tak klikla na přiložený odkaz a vyplnila na něm i údaje o platební kartě. „Následující ráno jí nepřišel balíček, nýbrž informace o tom, že jí z účtu někdo odčerpal ve čtyřech platbách více než 37 tisíc korun,“ konstatovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková

Policie reaguje na přibývající podvody. Přichází s kampaní a komiksovou postavou

Olomoučtí policisté ve spolupráci s Olomouckým krajem zahajují novou osvětovou kampaň s názvem „Prokoukl to! A ty?“ Ta si dává za cíl informovat veřejnost o podvodných praktikách na internetu. Za poslední rok policisté totiž zaznamenali bezmála...

„Doporučujeme všem klientům, aby došlým e-mailům a SMS od České pošty v tomto období věnovali zvýšenou pozornost, na podezřelé odkazy neklikali, přílohy neotvírali a zprávy mazali,“ varuje Vitík.

Jak poznat podvod s falešnou zprávou od přepravní společnosti?
1. Základním varovným signálem je, že žádný balíček nečekáte.
2. Pokud ano, zkontrolujte adresu odesilatele zprávy. Podvodné zprávy přichází z nesmyslných a neznámých adres.
3. Dalším varovným příznakem je text této zprávy, často v ní bývají překlepy nebo chyby.
4. Nakonec zkontrolujte odkaz, přes který máte pokračovat na údajné stránky České pošty. Ta používá domény: ceskaposta.cz nebo cpost.cz.
5. Pokud si nebudete jistí, jednoduše si zaslanou informaci ověřte právě u dopravce.
Zdroj: Policie ČR

Stále fungujícím scénářem podvodníků je i oslovování prodávajících na internetových inzertních portálech či na Facebooku. Právě na sociální síti prodávala v závěru října čtyřicetiletá žena z obce na Olomoucku veslařský trenažér za tři tisíce korun. Zájemce se ozval brzy s tím, že zajistí vyzvednutí a dopravu zboží. „Žena souhlasila a o pár hodin později přijala email se slíbeným odkazem a dodatkem, že zboží bylo ze strany zájemce uhrazeno. Na odkaz klikla a za účelem vyzvednutí peněz za nabízený trenažer se jeho prostřednictvím přihlásila do svého internetového bankovnictví, potvrdila přijaté autorizační kódy a zadala číslo své platební karty. Za nějaký čas se opětovně přihlásila do svého bankovnictví, ve kterém zjistila, že jí z účtu zmizelo sto tisíc korun,“ sdělila olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Pachateli hrozí v případě dopadení až osmiletý pobyt za mřížemi, boj s často sofistikovanými organizovanými skupinami online podvodníků je ale pro policisty mimořádně náročný. Klíčová je tak prevence a obezřetnost. „Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví,“ zdůrazňuje mluvčí Vaňharová.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, prodej na internetu, zboží, Olomouc, falešné zprávy, SMS, Česká pošta, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předvánoční nákupy a rej online šejdířů. Pošta i policie varuje před podvodnými zprávami  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.