Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Kvůli strachu z podvodu si nechala zablokovat kartu, statisíce pak poslala falešnému bankéři

Odolat historkám podvodníků nedokázala ve strachu o peníze na svém účtu starší žena ze Šumperska. Nejprve naletěla při prodeji zboží přes internet, chybu si ale uvědomila a nechala kartu včas zablokovat. Poté ale uvěřila falešnému pracovníkovi banky a ve snaze ochránit svůj majetek poslala šejdířům dvě stě tisíc.

Podvodníkům podle policejní kampaně označovaným obecně jako Volač a Klikač naletěla během necelého týdne starší žena z města Zábřeh. Nejprve chtěla prodat na internetu kolo, a ve středu 2. srpna se ozval údajný zájemce. Ten přišel s již známým příběhem, že zajistí přepravu zboží kurýrem a poslal obchodní partnerce odkaz na podvržený webový portál přepravní společnosti. „Na uvedené stránce měla zadat veškeré požadované údaje od čísla účtu, hesla k účtu a informace o platební kartě. Veškeré tyto údaje tam vyplnila a odeslala. Přibližně po třech hodinách ale začala mít pochybnosti o tom, co udělala a ihned platební kartu zablokovala. Později kontaktovala svoji banku a požádala o novou kartu. Pracovník jí sdělil, aby starou kartu zničila a že jí bude zaslána nová,“ vypráví policejní mluvčí Miluše Zajícová. Žena ještě s úlevou přijala od bankéře informaci, že z jejího účtu nikdo nestačil odčerpat žádné peníze.

Mladík z Jesenicka masturboval při videohovoru s neznámou ženou. Stal se terčem vydírání

Nepřiměřená důvěra a neopatrnost při online sdílení intimních momentů se nevyplatila třiadvacetiletému mladíkovi z Jesenicka. Konverzace na sociálních sítích s cizí ženou se vyvinula až k videohovoru, při kterém se muž sebeuspokojoval. Neznámý...

O dva dny později ji ale kontaktoval údajný pracovník banky, který jí řekl, že se někdo snaží manipulovat s jejím účtem. Událost předal k dořešení kolegovi, který důvěřivou paní instruoval, že je potřeba peníze poslat do jiných bank, aby byly chráněny. Žena možná ještě z obav z událostí předchozích dnů ochotněji uvěřila osobě na druhé straně telefonního spojení a podle pokynů domnělého zaměstnance finančního domu poslala v několika platbách 200 tisíc korun. Ani to navíc podvodníkům nestačilo. „Dotyčný se ptal, zda má nějaké půjčky, když mu odpověděla, že ano, tak jí řekl, že se někdo pokouší vzít na ni další půjčku, ale že jí pomůže i s tímto problémem. Ženě poradil, jak si stáhnou aplikaci pro vzdálený přístup a po sdělení kódu se již volně a dle své libosti pohyboval v jejím účtu. Opět přišel s radou odborníka, aby si pokusila vzít půjčku ve výši 250 tisíc korun. K jejímu štěstí byla žádost ze strany bankovní společnosti zamítnuta,“ doplnila mluvčí. Pachatel poté řekl své oběti, že tedy mají hotovo a odpojil se z jejího zařízení. Žena následně zavolala do banky a zjistila, že žádné peníze nezachránila, naopak o své úspory přišla. Celou událost pak oznámila na policii.

Banka peníze ochrání sama, nikdy nepožaduje jejich přeposílání jinam
Podvody jsou často založeny na principu telefonních hovorů, kdy se volající představí jako pracovník banky, který zjistil napadení účtu volaného. Fiktivní bankovní úředník vystraší různými tvrzeními osobu, které volá, a přiměje jí peníze z účtu převést na bankovní účet, který označí jako bezpečný. Tvrdí přitom, že se jedná pouze o dočasné bezpečnostní opatření. Věrohodnost pokynů fiktivního bankovního úředníka umocňuje často další telefonát, tentokrát osoby vydávající se za policistu. Ten potvrzuje volanému tvrzení uvedená v prvním telefonátu a nezbytnost převedení peněz na bezpečnější účet. Podvody jsou páchány prostřednictvím jedné z metod sociálního inženýrství, tzv. vishingu. 
Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, peníze, banka, prodej, klikač, volač, internetový podvod, bankovní úředník, prodej zboží, Šumperk, Zábřeh, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli strachu z podvodu si nechala zablokovat kartu, statisíce pak poslala falešnému bankéři  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.