Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Policie reaguje na přibývající podvody. Přichází s kampaní a komiksovou postavou

Olomoučtí policisté ve spolupráci s Olomouckým krajem zahajují novou osvětovou kampaň s názvem „Prokoukl to! A ty?“ Ta si dává za cíl informovat veřejnost o podvodných praktikách na internetu. Za poslední rok policisté totiž zaznamenali bezmála stoprocentní zvýšení počtu online podvodů.

Nárůst kyberkriminality policisté zaznamenali napříč celou republikou. V loňském roce bylo policii nahlášeno přes 18 tisíc přípaů se škodou převyšující tři miliardy korun. „To je o 8 910 případů více než v předchozím roce a vzrůstající trend v počtu podvedených bohužel vnímáme i nadále,“ uvedla krajská policejní preventistka Jiřina Vybíhalová.

Novou tváří kampaně, se kterou se bude veřejnost setkávat, je kreslená postava pan Prokoukl. Ten má odteď radit, jak se chovat na internetu a upozorňovat na nové postupy podvodníků. „Mít informace o aktuálních podvodných praktikách je k nezaplacení. Informovaný člověk dokáže snáz čelit konkrétním nástrahám,“ doplnila Vybíhalová.

Místo drobného výdělku ztráta statisíců. Podvodníci ošálili muže a ženu z Přerovska

Online prodej již nevyužitých věcí po dětech přinesl velmi trpkou zkušenost ženě a muži z okresu Přerov. Oba oslovili podvodníci s již známým scénářem zajištění dopravy zboží a zaslali jim odkaz na podvržené stránky přepravce. Důvěřiví lidé na...

Pan Prokoukl se v několika komiksech dostane do situací, které jsou typické pro online podvody. V nich se ale dokáže rychle zorientovat a zareaguje tak, jak je podle policie správné.

Policie nabízí možnost přivézt novou osvětovou kampaň i mezi veřejnost. Připraven je interaktivní hodinový seminář, který si mohou zarezervovat obce, firmy či kluby pro seniory v celém kraji. Všechny semináře je nutné domluvit předem u policejních preventistů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com, Policie České republiky

Štítky policie, podvody, kampaň, pan Prokoukl, online podvody, seminář, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie reaguje na přibývající podvody. Přichází s kampaní a komiksovou postavou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.