Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Kriminalisté z NCOZ prověřují krajské dopravní zakázky. Náměstek hejtmana nedorazil na poradu

, aktualizováno 13. listopadu 2023, 16:31

Elitní kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují v budově krajského úřadu v Olomouci a na dalších místech v Olomouckém kraji. Úkony se mají týkat podezření z korupce v souvislosti s veřejnými zakázkami na dopravní stavby. Podle Deníku N je zadrženo více než deset lidí, zdroj informace ale web neuvádí.

Podle hejmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (Piráti a STAN) začali příslušníci Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) s úkony v budově krajského úřadu v pondělí po 7. hodině ráno.

Bylo to pro mě velké překvapení, v sedm hodin ráno mě pracovníci NCOZ pozvali jako statutárního zástupce k podpisu dokumentů, které potřebují pro svůj výkon. Poskytujeme veškerou součinnost, aby mohli dělat svou práci. Nyní budeme všichni očekávat, jak se situace vyvine. Pro mě to byla velmi nemilá zkušenost,“ komentoval na dotaz redakce Hanácké Drbny hejtman Suchánek.

Konkrétnější informace k prověřovaným záležitostem s ohledem na probíhající vyšetřování nemohl představitel Olomouckého kraje sdělit. „Detailů moc nemám, mělo by se zřejmě jednat o investice do dopravních staveb. Nemusely by to být ani věci staré mnoho let, ale to je spíš moje dedukce. Policisté v tomto příliš sdílní nebyli. Nyní sbírají datové podklady, až tolik dokumentů na úřadě není, veřejné zakázky se již nyní odehrávají v datech,“ prohlásil Josef Suchánek.

Nelichotivá bilance silnic v Olomouckém kraji: v havarijním stavu jsou dvě třetiny z nich

V Olomouckém kraji jsou v havarijním stavu dvě třetiny silnic třetí třídy a pětina silnic druhé třídy. Kraj vlastní skoro 3100 kilometrů silnic. Oprava těch zanedbaných by si podle odborníků vyžádala 25 miliard korun. Částka se ale v posledních...

Podle České televize v pondělí neočekávaně nedorazil hejtmanův náměstek pro oblast dopravy Michal Zácha (ODS) na domluvenou poradu vedení kraje. Detektivové prohledávají jeho kancelář v Přerově, kde zároveň působí ve funkci uvolněného radního.

„Města Přerova se vyšetřování netýká, primátor Petr Vrána byl informován a podepsal mlčenlivost,“ potvrdila přítomnost policistů na přerovské radnici její mluvčí Lenka Chalupová. Na mlčenlivost odkázal také hejtman Suchánek při otázce, zda byl jeho náměstek zadržen. Krajský náměstek Michal Zácha je v této funkci tři roky, na kraji má v kompetenci dopravu, sport a volný čas, je zároveň přerovským uvolněným radním, na starosti zde má školství, sport a grantovou politiku, a také předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací v Přerově. Od dopoledních hodin má politik nedostupný mobilní telefon.

Informaci ohledně případných zadržených nechtěli zatím komentovat ani státní zástupci z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci, kteří případ dozorují. „Pokud je obecně zadržena nějaká osoba, doba zadržení je 48 hodin - v této lhůtě se musí buď rozhodnout o propuštění této osoby na svobodu, nebo pokud je zahájeno trestní stíhání, musí dojít v této lhůtě k podání návrhu na vazbu, je-li k tomu důvod a soud má na rozhodnutí o tomto návrhu dalších 24 hodin,“ řekl náměstek vrchního státního zástupce Radek Bartoš.

VSZ v Olomouci také uvedlo, že se zásah netýká pouze krajského úřadu, policisté podle žalobců zasahují zejména na území Olomouckého kraje, ale i mimo něj, potvrdil Bartoš. Zásahy mimo kraj mohou týkat podezřelých, kteří mají trvalé bydliště mimo Olomoucký kraj. Detektivové z NCOZ rovněž dělají domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků. "Další informace pro tuto chvíli nemůžeme uvolnit," řekl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun. Podle Deníku N je kromě Záchy zadržen i další člen ODS Robert Knobloch, který byl před lety i předsedou olomouckých občanských demokratů. Kromě politiků a úředníků se podle informací Deníku N policie zajímá i o dvě soukromé společnosti, které se údajně o zakázky ucházely.

Zadávání veřejných zakázek v dopravě řešilo současné vedení kraje také v roce 2021 a to v souvislosti s informacemi z diáře tehdejšího šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Vedení kraje tehdy kvůli tomu zadalo externí forenzní audit u krajské správy silnic. Nezávislá kontrola zkoumala veřejné zakázky za období 2015 až 2020, kdy v kraji nejprve vládla ČSSD s KSČM a poté vítězné hnutí ANO s ODS a ČSSD. Na podzim 2020 se pak vlády ujala koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Výsledky auditu krajský úřad nezveřejnil, kvůli kontrole ale tehdy padlo trestní oznámení. Krajská správa silnic kvůli výsledku auditu upravila systém hledání dodavatelů zakázek, častěji zveřejňuje své poptávky a oslovuje více firem. Rozhodla se také upravit vnitřní předpisy a vyřešit střet zájmů u několika zaměstnanců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté z NCOZ prověřují krajské dopravní zakázky. Náměstek hejtmana nedorazil na poradu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.