Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Případ olomouckých dopravních zakázek: Soud poslal podnikatele a sponzora ODS Knoblocha do vazby

, aktualizováno 15. listopadu 2023, 16:41

Městský soud v Brně rozhodl o uvalení vazby na Roberta Knoblocha. Ten je jedním ze třinácti obviněných v kauze nezákonného ovlivňování veřejných dopravních zakázek v Olomouckém kraji. Právě podnikatel a vlivný člen regionální rady ODS Robert Knobloch měl podle informací zveřejněných Deníkem N stát v pozadí skupiny a dalšími dvěma hlavními aktéry ji řídit. Pouze u Knoblocha požadoval žalobce uvalení vazby.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) přistoupili v pondělí ráno k realizaci případu nekalého ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Policisté prohledali kanceláře na několika místech, prováděli i domovní prohlídky. K výslechům zamířilo více než deset osob. V úterý pak padla obvinění vůči 13 osobám. Trestnímu stíhání bude čelit také krajský náměstek pro dopravu Michal Zácha (ODS) či podnikatel a člen regionální rady ODS Robert Knobloch.

„Na vrcholu této skupiny stáli Ing. Michal Zácha, PhDr. Robert Knobloch a Ing. Roman Láčík, kteří komunikovali a řídili celou skupinu zejména prostřednictvím Ing. Romana Láčíka, který dále komunikoval s osobami na článku nižším a tyto úkoloval," popsali strukturu korupční skupiny detektivové v takzvaném sdělení obvinění, ze kterého cituje server Deník N.

Přerovského radního a náměstka hejtmana Olomouckého kraje Záchu v úterý odpoledne policie propustila, naopak u Knoblocha navrhl státní zástupce vazbu. Její uvalení ve středu odpoledne schválil Městský soud v Brně. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch však může složit kauci jeden milion korun, informoval státní zástupce Robert Henzel. Zda Knoblochův obhájce Vlastimil Němec podá proti vazbě stížnost, nechtěl před novináři komentovat.

Podle Deníku N organizovaná skupina, která ovlivňovala způsob výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj, fungovala dva roky. Kromě Knoblocha a Záchy byl v jejím čele podle detektivů z NCOZ tehdejší manažer stavebního koncernu Porr Roman Láčík. Zácha měl podle Deníku N zajistit předem vybrané stavební zakázky pro firmu Porr nebo pro společnosti, které skupina předem určila. Manažer Láčík měl vybrat další čtyři až pět stavebních společností, s nimiž se měla uzavřít dohoda o rozdělování připravovaných stavebních tendrů. Společnosti pak podle policie měly účelově navyšovat nabídkové ceny za účelem ovlivňování ceny zakázek. Skupina údajně fungovala na principu loajálnosti.

Členové skupiny jsou obviněni z trestných činů jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch, uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun. Část skutků měla být ve stádiu pokusu a část již dokonaná.

Celá kauza má dopad i na politickou sféru, olomoucká ODS v úterý vyzvala Záchu i Knoblocha k pozastavení členství v ODS a vzdání se všech volených veřejných funkcí. Pokud dvojice členství sama nepozastaví, může tak učinit i místní organizace ODS. Kvůli pondělnímu zásahu NCOZ se dnes mimořádně sejde také koaliční rada, výsledky jednání budou známy odpoledne.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia/Bazi

Štítky Krimi, vyšetřování, korupce, zásah, organizovaná skupina, veřejné zakázky, dopravní stavby, Michal Zácha, Robert Knobloch, vazba, ODS, NCOZ, Policie ČR, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ olomouckých dopravních zakázek: Soud poslal podnikatele a sponzora ODS Knoblocha do vazby  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.