Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Tragický zkrat. Za udušení miminka na Olomoucku potrestal soud mladou matku třinácti lety vězení

, aktualizováno 11. ledna 2024, 11:20

Olomoucký krajský soud uložil za loňskou vraždu desetiměsíčního dítěte trest třinácti let vězení, jedná se tak o sankci pod dolní hranicí, která byla v toto případě stanovena na 15 až 20 let. Dosud bezúhonná čtyřiadvacetiletá žena prohlásila u soudu svou vinu a uvedla, že jednala zkratkovitě ve složité životní situaci.

Čtyřiadvacetiletá žena plačící dcerku udusila loni v srpnu v postýlce přikrývkou. Obžalovaná dosud nebyla soudně trestána a během činu nebyla pod vlivem alkoholu ani drog. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně se odvolala. Případem se tak bude zabývat vrchní soud.

Podle soudce Vladimíra Najdekra má případ výraznou emociální rovinu, na celé tragédii se podle něj podepsaly okolnosti případu a sociální prostředí ženy, což však podle soudce její čin neomlouvá. „I podle znalců šlo o výrazné situační selhání, kdy obžalovaná byla vydeptaná. Ze spisu nevyplývá, že by děti týrala, v rámci svých možností se o ně starala. Zohlednit je třeba i její dosavadní bezúhonnost," vysvětlil soudce důvody pro mimořádné uložení trestu pod spodní hranicí sazby. Vražda podle něj nebyla spáchána v úmyslu přímém, při ukládání trestu zohlednil i to, že žena prohlásila svou vinu.

Stačilo pár hodin. Hledaného muže policie zatkla v Prostějově krátce po zveřejnění pátrání

Hledaného muže z Přerova, na kterého zdejší soud vydal zatykač, se podařilo bleskově dopadnout. Policie díky zveřejněnému pátrání dostala tip, kriminalisté tak muže dnes ráno zatkli na ulici v Prostějově. Šestapadesátiletý podezřelý okamžitě...

Tragédie se stala loni v srpnu, půl roku poté, co se do jednopokojového bytu v malé obci u Olomouce žena přestěhovala se svými dvěma malými dětmi. Podle žalobkyně Simony Petříkové si obžalovaná v osudnou chvíli na plačící dítě, které leželo v dětské cestovní postýlce, obkročmo sedla a udusila jej přikrývkou. „Dítě nemělo jakoukoliv šanci se útoku obžalované ubránit. Činu se dopustila ve stejné místnosti, kde si hrál její tříletý syn,“ uvedla žalobkyně. Doplnila, že si žena po útoku nejprve hledala na internetu návod k pomoci, teprve poté zavolala na tísňovou linku. „Resuscitaci podle pokynů zdravotníků fingovala, neprováděla ji. Po příjezdu záchranářů neprojevovala žádné emoce,“ dodala žalobkyně.

Žena u soudu uvedla, že žila v tíživé sociální situaci. Na děti byla sama, otec jejího syna zemřel a otec mladší holčičky se o dítě nestaral. „Žila jsem pořád ve stresu, kde vezmu peníze, za které bych nakoupila jídlo a oblečení. Snažila jsem se být nejlepší mámou, své děti jsem nikdy nebila a netrestala, jen když syn neposlouchal, jsem ho plácla přes zadek. V červenci a v srpnu jsem na tom byla velice špatně, nemohla jsem ani spát. Ten den už nikdy z hlavy nevymažu,“ uvedla plačící žena. „Byl to zkrat, vůbec nechápu, jak jsem to mohla udělat. Měla jsem zatnout zuby,“ dodala.

Kriminalisté se v Olomouckém kraji zabývali vraždou dítěte naposledy na podzim 2022, když svého pětitýdenního syna zabila šestadvacetiletá žena ze Šumperska. Vrchní soud jí za to loni v září potvrdil trest 18 let vězení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Krimi, vražda, vražda dítěte, soud, krajský soud, Olomouc, Olomoucký kraj

Tragický zkrat. Za udušení miminka na Olomoucku potrestal soud mladou matku třinácti lety vězení  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.