Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Evropský žalobce uzavřel dohodu v kauze spojené s olomouckým muzeem. Obviněná trojice se přiznala

, aktualizováno 1. února 2024, 16:41

V kauze korupce a dotačního podvodu spojeného se zakázkou Vlastivědného muzea v Olomouci uzavřel evropský žalobce dohodu o vině a trestu s trojicí obviněných osob. Všichni tři se měli k činu přiznat. Dohodu musí ještě schválit krajský soud.

V listopadu 2021 proběhl zásah detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ SKPV) ve Vlastivědném muzeu v Olomouci a následně kriminalisté obvinili jednoho člověka z trestných činů přijetí úplatku a legalizace výnosů z trestné činnosti. „V květnu 2023 došlo k rozšíření trestního stíhání u této osoby a následně k obvinění dalších dvou osob, a to z trestných činů dotačního podvodu, u všech tří osob z poškození finančních zájmů Evropské unie, u dvou osob ze jednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a u jedné osoby došlo k obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby,“ vyjmenoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Zácha obviněný v korupční kauze stihl v Přerově vystudoval na inženýra. Policie o titulu pochybuje

Bývalý náměstek hejtmana a radní Přerova z ODS Michal Zácha obviněný v korupční kauze Autostráda se stal inženýrem na Vysoké škole logistiky v Přerově. Policie pochybuje o tom, že by Zácha studoval řádně. Škola měla přímé vazby na členy ODS.

Podrobnosti o kauze zveřejnil na konci minulého roku Radiožurnál, který získal policejní dokumenty, které popisovaly nezákonné aktivity, k nimž mělo v muzejní instituci docházet. Podle Radiožurnálu obvinění čelil bývalý ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek, někdejší olomoucký radní Miroslav Petřík a podnikatel Jiří Křeháček. Nikdo z nich se ke kauze nevyjádřil.

Podle mluvčího Ibeheje se případ týkal dotací ve výši cca 14 milionů korun poskytnutých muzeu v rámci projektu s názvem Virtuální muzeum ve výuce - využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání. V pondělí 29. ledna trojice obviněných uzavřela ve Zlíně se žalobcem dohodu o vině a trestu.

„Všichni tři obvinění se k činu doznali a s evropským pověřeným žalobcem se dohodli na trestu i úhradě vzniklé škody,“ konstatoval bez dalších podrobností Jaroslav Ibehej. 

Dohodu o vině a trestu žalobce předložil dnes ke schválení na olomouckou pobočku Krajského soudu Ostrava. Evropský pověřený žalobce Pavel Pukovec řekl, že součástí dohody je návrh na podmíněný trest, peněžitý trest 500 tisíc korun, zákaz činnosti a náhrada zbývající škody ve výši 8,8 milionu korun. Součástí dohody je desetiletý trest zákazu jednat s dotačními orgány a účastnit se dotačních řízení, a to v jakémkoli postavení či funkci. V dohodě je také povinnost, aby v průběhu pětileté zkušební doby podmíněného odsouzení nahradili podle svých sil škodu, kterou trestným činem způsobili, a povinnost nahradit škodu České republice zastoupené ministerstvem školství v celkové výši 8,8 milionu korun v pravidelných pěti ročních splátkách, sdělil Pukovec. Dodal, že z celkové škody 13,5 milionu korun již obvinění uhradili 4,6 milionu.

Vlastivědné muzeum v Olomouci patří mezi největší kulturní instituce v regionu, jeho zřizovatelem je Olomoucký kraj. Vlastní přes milion sbírkových předmětů a z hlediska rozsahu sbírky se řadí mezi největší muzea v České republice.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, veřejná zakázka, policie, Policie ČR, Vlastivědné muzeum Olomouc, Olomouc, muzeum, Národní centrála proti organizovanému zločinu, trestní stíhání, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

o Petfikovi už zme dlóho neslyšeli. tak je fajn, že eště žije. (Olomócká galerka)

Sobota, 3. února 2024, 13:40Odpovědět

Evropský žalobce uzavřel dohodu v kauze spojené s olomouckým muzeem. Obviněná trojice se přiznala  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.