Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

S investováním do kryptoměn radila specialistka Helga. Důchodkyně z Přerovska přišla o čtvrt milionu

Dvaasedmdesátiletá seniorka i mladý muž se nechali zlákat vidinou výhodných investic do kryptoměn, oba se ale stali obětmi podvodníků. Žena z Přerovska přišla o více než čtvrt milionu korun, mladík o přibližně poloviční sumu. Oběma případy se nyní zabývají policisté.

Od začátku tohoto týdne prověřují policisté další případy kyberkriminality, jednou z poškozených je dvaasedmdesátiletá žena z Přerovska. Ta se pustila do investování už loni v říjnu, kdy ji oslovila na sociálních sítích nabídka s lákavým a zaručeným ziskem. Po kliknutí na odkaz vyplnila formulář a brzy se ozval muž, který se představil jako Václav. „Uvedl, že má sídlo v Karlových Varech a zdali nechce investovat peníze prostřednictvím finanční společnosti. Seniorka se nechala zlákat a po domluvě s ním odeslala ze svého účtu startovací částku pět tisíc korun,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Olomoučanka chtěla přes odkaz doplatit šest korun. Podvodník jí z konta odčerpal desetitisíce

Osmačtyřicetiletá Olomoučanka se domnívala, že jí SMSkou přišla informaci od pošty, že jí nemůže být doručena zásilka kvůli chybně zadané adrese. Šlo však o podvod, žena klikla na odkaz a uvěřila, že má doplatit šest korun za doručovaný balík. Po...

O investice důchodkyně se poté začala starat poradkyně paní Helga a postupně se jí podařilo důvěřivou ženu přesvědčit k zaslání částky, která výrazně převýšila startovací vklad. „Konkrétně se jednalo o 255 270 korun, které začátkem února zaslala poškozená na zahraniční účet. Po pár dnech se investorka obrátila na Helgu, aby jí investované peníze, včetně provizí z investic do kryptoměny, vyplatili. Helga se samozřejmě zdráhala a žádné finanční prostředky, poškozené a oklamané ženě, na účet nezaslala, ba co víc, přestala s ní úplně komunikovat,“ konstatovala mluvčí s tím, že policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.

Velmi obdobný průběh a také stejnou právní kvalifikaci má i případ, kterým se zabývají strážci zákona na Šumpersku. Ke zhodnocení peněz v kryptoměnách se na podvodných stránkách zaregistroval loni v prosinci mladík, který zde také uvedl své údaje. „Zkontaktoval ho muž a na jeho e-mail mu poslal informace ohledně investování. Poškozený pak poslal, na radu tohoto finančního poradce, první částku ve výši šest tisíc korun,“ vylíčila policistka. Scénář se opakoval a i mladého muže si o několik dnů později převzal do péče další údajný specialista na virtuální měnu, který ovšem sledoval pouze své ilegální zájmy. „Ještě v prosinci poškozenému, který se vším souhlasil a plnil jeho pokyny, nabídl možnost investovat prostřednictvím portálu u konkrétní společnosti. Muž se nechal zlákat a odeslal ke zhodnocení částku 124 tisíc korun. Začátkem ledna se rozhodl vložené prostředky vybrat, ale bezúspěšně. Ani se mu už nepodařilo zkontaktovat svého poradce,“ uzavřela mluvčí Zajícová.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, investice, peníze, internet, kryptoměny, Přerov, Šumperk, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S investováním do kryptoměn radila specialistka Helga. Důchodkyně z Přerovska přišla o čtvrt milionu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.