Počasí dnes28 °C, zítra31 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

Mladíci podle plánu starších kumpánů přepadli v Prostějově vytipovaného muže. Kriminalisté gang vypátrali

Organizovanou skupinu čtyř mužů, kteří se podíleli na loupežné přepadení vytipované osoby v Prostějově, odhalili a obvinili krajští kriminalisté. Čtveřici tvořili dva starší recidivisté, kteří přesvědčili k útoku dva mladíky. Loupež měla vynést statisíce korun, ale v odcizené tašce byly nakonec jen stokoruny a platební karty.

Případ loupežného přepadení v podání organizované skupiny z poloviny dubna se podařilo objasnit prostějovským policistům a kriminalistům ve spolupráci s kriminalisty odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Policisté zadrželi čtyři členy gangu, kteří vymysleli a uskutečnili závažný čin v Prostějově.

Podle policejního mluvčího Libora Hejtmana tvořili organizovanou skupinu dva muži ve věku 55 let, kteří plán zosnovali a řídili. Svou úlohu pak měli i dva mladíci ve věku jedenadvacet a pětadvacet let. Jejich úkolem byla samotné přepadení vytipovaného člověka. O zisk, který se měl podle představ zločinců pohybovat na úrovni 300 až 400 tisíc korun, se měli podělit rovným dílem. „Jeden ze starších členů skupiny zjistil informace ke dvaačtyřicetiletému muži z Prostějova, který měl mít u sebe statisíce korun a druhý mimo jiné obstaral na přepadení plynovou pistoli,“ sdělil mluvčí Hejtman.

Žena z Olomouce si díky podvodům užívala miliony. Život v luxusu utnuli kriminalisté

Život v luxusu si za nelegálně získané peníze užívala šestačtyřicetiletá žena, kterou zadrželi olomoučtí kriminalisté a obvinili z podvodu. Svou výřečností oklamala nejen své známé, kterým slibovala například mimořádné výnosy z investic a získala...

V neděli 14. dubna 2024 přijela čtveřice autem do Prostějova a starší muži dali mladším kolegům instrukce, jak mají při činu postupovat. „Ti se dozvěděli, že přepadený bude mít u sebe větší hotovost, odhadem 300 až 400 tisíc korun, kterou mu musí ukrást. Jakmile z domu na ulici Za drahou v Prostějově vyšel označený muž se svou o dva roky mladší přítelkyní, oba mladíci vystoupili z auta a s rouškami na tvářích se rozeběhli k páru. Jeden z nich zamířil plynovou pistolí na muže se slovy ‚policie, k zemi‘. Poté se oba útočníci na něj vrhli, strhli jej na zem a stále opakovali, že jsou od policie. Přitom mu sebrali koženou tašku, kterou měl přes rameno,“ vylíčil Hejtman.

Jeden z pachatelů se pokusil ukrást kabelku i překvapené partnerce vytipovaného muže. Ta na dvojici křičela, ať ukáží průkazy, pokud jsou od policie. Ženě se podařilo kabelku ubránit, a mladíci utekli na předem domluvené místo, kde je starší kumpáni vyzvedli. Očekávané statisíce ale v taštičce neobjevili, bylo v ní pouze několik stokorun a platební karty.

„Případem se okamžitě začali zabývat prostějovští policisté a kriminalisté. Ti zjistili, že se na činu podílela skupina čtyř osob. Tuto čtveřici se jim podařilo ztotožnit. Věc konzultovali s krajskými kriminalisty, kteří si případ převzali až v průběhu realizace. Společně se jim podařilo všechny čtyři pachatele vypátrat a zadržet. Dva nejstarší z nich čin popírali a shodou okolností byli v minulosti opakovaně odsouzeni pro majetkovou trestnou činnost,“ komentoval mluvčí Policie ČR. Pro starší členy skupiny žádali policisté umístění do vazby, čemuž soud vyhověl. Stíhání jedenadvacetiletého a pětadvacetiletého muže probíhá na svobodě. Muže kriminalisté viní ze zvlášť závažného zločinu loupež a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. „Všem obviněným hrozí tresty odnětí svobody od pěti do dvanácti let,“ uzavřel Libor Hejtman.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Krimi, loupež, loupežné přepadení, násilí, loupež Prostějov, organizovaná skupina, Policie ČR, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladíci podle plánu starších kumpánů přepadli v Prostějově vytipovaného muže. Kriminalisté gang vypátrali  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.