Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Klon účtu i paradoxní rady. Falešní bankéři obrali rozrušeného muže z Prostějovska o statisíce

Historka o žádosti o úvěr v Chomutově přesvědčila muže středního věku z Prostějovska o napadení jeho bankovního konta. Jednalo se ale o osvědčený scénář internetových podvodníků, kteří vystrašenou oběť zmanipulovali k zaslání stovek tisíc korun na údajný bezpečný klon jeho konta.

V úterý 27. srpna po obědě zavolal sedmačtyřicetiletému muži z Prostějovska neznámý člověk, který se představil jako pracovník banky a řekl mu, že včera na pobočce v Chomutově přijali jeho žádost o bankovní úvěr na 250 tisíc korun. „Překvapený muž uvedl, že o žádný úvěr nežádal. Falešný bankéř mu řekl, že žádost o úvěr zablokoval a předá tuto informaci kolegům, kteří jej budou brzy kontaktovat. Do pěti minut mu volal další údajný pracovník banky, od kterého se dozvěděl, že došlo k zneužití bankovního účtu a přepojí jej na bezpečnostní oddělení. Tam už mluvil s ženou, která mu sdělila, že buď budou muset jeho účet zmrazit, což znamená, že se ke svým úsporám dostane až za několik let, anebo udělají klon jeho bankovního účtu přes Českou národní banku a on se potom dostane ihned ke svým financím,“ vylíčil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Z dvou nabídnutých variant si nervózní muž vybral možnost převedení peněz a řídil si pokyny falešné zaměstnankyně bezpečnostního oddělení. „Na internetu zadal webovou adresu, kterou mu nadiktovala. Zobrazila se mu webová stránka s vizáží České národní banky. Zde vyplnil jméno a telefon. V dalším kroku se mu zobrazila stránka s jeho fotografií a osobními údaji. Žena jej nadále instruovala a peníze z běžného účtu se měly převést na ten klonovaný. Nadiktovala mu číslo účtu, na který měl poslat 294 tisíc korun, což učinil,“ popsal policista.

Nová finta s lajkováním videí za peníze. Ženu z Jesenicka šmejdi připravili o téměř osmdesát tisíc korun

Šmejdi přišli s novou fintou, jak z lidí na internetu vylákat peníze. Ženě z Jesenicka nabídli placené lajkování videí a příspěvků na sociálních sítích, a přitom ji připravili o téměř osmdesát tisíc. Celou věc již vyšetřuje policie.

Dalších 141 tisíc korun měl poslat ještě na jiné číslo účtu, ale kvůli limitu 300 tisíc korun nastaveném na jeho kontě už tato platba neproběhla. „Žena mu odpověděla, že to nevadí, převod udělají druhý den. Na závěr mu pověděla, že případ oznámí policii, která jej bude kontaktovat a vystaví mu potvrzení a nový občanský průkaz. Zároveň jej požádala, aby sám o věci nikomu neříkal. Paradoxně mu předala pár preventivních rad, jak si má počínat na internetu v souvislosti s financemi, aby nenaletěl podvodníkům,“ upozornil Hejtman.

Muž čekal na telefonát od policistů, ale nikdo se neozýval. Asi po hodině tak zavolal do své banky. Tam už zjistil nepříjemnou skutečnost, že má účet skutečně zablokovaný a stal se zřejmě obětí podvodu. Se situací se tak hned obrátil na policisty. Ti záležitost vyšetřují pro podezření z podvodu, za který pachateli hrozí až pětiletý trest vězení. „Pokud vám zazvoní telefon a volající vás informuje, že máte napadený bankovní účet, ihned zavěste a nebavte se s ním. Zavolejte sami na infolinku do banky a zeptejte se na stav vašeho účtu,“ připomíná základní poučku pro tento typ situací mluvčí Hejtman.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, peníze, banka, falešný bankéř, internetový podvod, bankovní úředník, Prostějov, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klon účtu i paradoxní rady. Falešní bankéři obrali rozrušeného muže z Prostějovska o statisíce  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.