Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Epidemie v Olomouckém kraji už čtvrtý týden slábne, přibylo tři tisíce případů

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 2991 případů covidu. Sedmidenní přírůstek tak klesá už čtvrtý týden v řadě. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden 474 nově nakažených, k minulému pátku jich bylo 723. V celé České republice je to 506 případů na 100 tisíc obyvatel.

V kraji zdravotníci aplikovali 800 108 dávek vakcíny proti covidu. Za uplynulý týden jich spotřebovali 22 877, což je o necelých 6400 méně než v předchozím týdnu. Ukončené očkování má asi 346 000 lidí. Posilující třetí dávku očkování dostalo 117 124 lidí.

Podle hygieniků klesla epidemická zátěž ve všech věkových kategoriích. "Nejvyšší počet nově zachycených nákaz je mezi dětmi ve věku 6 až 15 let," sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná. Hygienici od 17. do 23. prosince řešili výskyt onemocnění covid-19 u žáků a zaměstnanců v minimálně 230 školách a školských zařízeních v kraji.

"Podle dostupných údajů byla nařízena karanténní opatření kolektivům dětí či žáků v celkem 156 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku," uvedla Koutná.

V Olomouckém kraji klesá také počet hospitalizovaných s covidem. Tento týden ve čtvrtek jich bylo 300, z toho na jednotkách intenzivní péče bylo 60 pacientů. "Nejvíce nemocných evidovala Nemocnice AGEL Prostějov, která měla 40 pacientů, když sedm jich bylo ve vážném stavu, z toho čtyři vyžadovali podporu umělé plicní ventilace," řekl Adam Knesl ze společnosti AGEL Středomoravská nemocniční.

Laserem proti covidu. Speciální léčba pomáhá v prostějovské nemocnici obnovovat plicní tkáň

Pacientům s plícemi poškozenými onemocněním covid-19 pomáhá v Nemocnici AGEL Prostějov speciální laserová terapie, která dokáže bezbolestně a šetrně transformovat zjizvené části plic zpět na funkční a elastickou tkáň. Značné úspěchy tato nová...

V kraji na covid zemřelo přes dva tisíce lidí

Denní přírůstky nakažených v Olomouckém kraji byly v uplynulém týdnu nižší než v předchozích sedmi dnech. Nejvíce nakažených přibylo tento týden v úterý, a to 529, minulé úterý jich bylo 1084.

Křivka nákaz v kraji výrazně stoupala od října několik týdnů, 25. listopadu hygienici zaznamenali rekordní denní přírůstek 2609 nákaz koronavirem, pak počty začaly klesat. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo v kraji 2141 lidí.

Epidemiologická situace v kraji však zůstává nestabilní. "Apelujeme na osobní odpovědnost každého občana při dodržování základních hygienických pravidel, jako je řádné nošení adekvátní ochrany dýchacích cest, důkladné mytí rukou a dodržování rozestupů. Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a nechat se preventivně vyšetřit na nejbližším odběrovém místě, a tím zabránit případnému šíření nemoci," vyzvala Koutná.

Covid v kraji dál oslabuje. Fakultní nemocnice zatím plánovanou péči obnovovat nebude

Zátěž onemocněním covid-19 v Olomouckém kraji dál oslabuje. Za uplynulý týden testy ukázaly pozitivní výsledek u 4700 lidí, o týden jich bylo o 2300 více. Klesá také počet hospitalizovaných pacientů s novým typem koronaviru, reprodukční číslo R...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky epidemie, statistika, koronavirus, covid, Olomoucký kraj, COVID-19, Česko, infekční onemocnění, nemoc, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Epidemie v Olomouckém kraji už čtvrtý týden slábne, přibylo tři tisíce případů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.