Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

I na vesnici podle kvalitních metod. Přípravě malých brankářů chce pomoct klub Golmánci

Na rozvoj brankářských dovedností i pro talentované hráče z malých klubů Olomouckého kraje se chce zaměřit klub Golmánci. Podle Petra Zdřálka, který se do projektu s dalšími trenéry a rodiči pustil, chybí v některých týmech specializovaná péče o brankáře. Organizováním akcí a tréninků by to chtěl změnit.

Brankářský klub Golmánci je zapsaný spolek, který založila skupina mladých nadšených amatérských trenérů a aktivních rodičů se zájmem vykonávat organizovaně výchovu a trénink mladých fotbalových brankářů. „Snažíme se propojovat brankáře z různých klubů, a spíše jejich tréninkovou činnost doplňovat a připravovat různé speciální akce. Mnoho fotbalových klubů, obzvláště těch vesnických nemá možnost pro své brankáře uspořádat specializované tréninky. Děti se pak učí špatným brankářským návykům, které je problematické v pozdějším věku odbourávat,“ přiblížil Petr Zdřálek pohled na situaci v nižších patrech fotbalové hierarchie.

Jako bývalý brankář se Zdřálek dostal k trénování mládeže před čtyřmi lety, zkušenosti ale nadále sbírá a hlavním trenérům gólmanského klubu pomáhá zejména organizačně. „Je potřeba do dětí dávat více energie, vyšší servis, než je člověk zapálí a dostanou se do stavu, kdy je sport pro ně stejně nebo více zábavný než ty ‚čertovy krabičky‘, které jsou pro ně teď takovým lákadlem,“ říká ke své motivaci věnovat se malým sportovcům.

Z Hranic na hranice plné chaosu. Judisté odvážejí klubovými dodávkami uprchlíky z Ukrajiny

Sportovní aktivity šly na nějaký čas stranou a judisté z Hranic vyrazili pomoct lidem prchajícím z válečné oblasti Ukrajiny. Na hraniční přechody s Polskem zamířili s klubovými dodávkami pro rodiny, se kterými byli dopředu domluvení. K setkání...

Brzdou v rozletu mládežnického sportu byla v uplynulých letech covidová situace, o to víc se nejen trenéři snaží nyní na akcích a kolektivní zábavě pro děti pracovat. „Už předtím to bylo těžké, ale věřím, že všechno zlé je k něčemu dobré a sportování dětí se teď bude dávat větší energie a více podpory ze strany státních institucí. Myslím, že i vedoucím pracovníkům a majitelům firem není současná situace lhostejná a budou otevřeny ke spolupráci, pokud jim někdo předloží smysluplný projekt,“ míní Zdřálek.

S brankářským klubem Gólmanci se věnuje sportovcům v některých vesnických klubech, například v Kostelci na Hané nebo ve Slatinicích, dříve jsme působili v Hněvotíně. „Málokterý klub má tolik golmánků, aby se sešli ve větším počtu na specializovaném tréninku. Děti jsou hravé, mají rády kolektiv. Aby je trénink bavil, je potřeba větší počet dětí, navíc každý tam chce mít nějakého toho kamaráda, který je stejně starý jak on. Pokud chce klub nebo náš spolek uspořádat společný brankařský trénink s okolními kluby, naráží na další komplikace,“ zmiňuje Petr Zdřálek s tím, že potřebná je pochopitelně v tomto případě součinnost rodičů, kteří musí být ochotni dovést dítě na vedlejší vesnice.

Olomoucký půlmaraton zná termín dvanáctého ročníku. Běžci mají zaplavit město v červnu

I po dvanácté by se měl konat olomoucký půlmaraton pod taktovkou organizace RunCzech. Covidová pandemie předloňský ročník běžecké akce zrušila, ten minulý se pak konal v menším rozsahu v polovině letošní srpna. Na rok 2022 stanovili organizátoři...

„Často je mezi kluby rivalita, děti se neznají, přijíždí do cizího prostředí, takže se jim na cizí trénink moc nechce. Výsledkem toho, že uspořádat specializovaný trénink brankářů na vesnici nebo v malém klubu je velmi těžké, mnohdy i nemožné. Proto připravujeme akci s názvem brankařské odpoledne,“ říká předseda spolku Golmánci.

„Brankářské odpoledne je dvou až tříhodinový brankářský kruhový trénink se speciální hrou brankářů na konci. Připravíme několik stanovišť, kdy každé stanoviště je zaměřeno na konkrétní brankářskou činnost a každému stanovišti se věnuje jeden trenér. Jsou vytvořeny skupinky 3 až 5 dětí a ty postupně procházejí nachystanými stanovišti. Máme s touto akcí výborné zkušenosti. Je intenzivní, pestrá a pro děti zábavná. Děti nemají ani čas zlobit jako na normálních vesnických trénincích,“ směje se mládežnický trenér s tím, že pro malé brankáře stačí jako doplnění běžné přípravy jedna účast na specializované akci za měsíc.

Brankářské odpoledne Golmánci již dříve pořádali v Olomouci-Holici, v Olšanech u Prostějova, Kostelci na Hané a dokonce i ve dvou klubech v Pardubickém kraji. „Na těchto místech bychom to rádi zopakovali, ale jsem schopni to uspořádat kdekoliv, kde bude podpora ze strany nějakého fotbalového klubu,“ doplnil Petr Zdřálek.

Nečekaný videohovor od světové tenisové jedničky a pozvánka na tréninkový pobyt v Bělehradu. Šestnáctiletý Jakub Menšík se díky své bojovnosti ve finále juniorské části turnaje Australian Open dočkal zážitku, o kterém se mu možná ani nesnilo. Se...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brankářský klub Golmánci

Štítky Sport, fotbal, trénink, mládež, děti, Golmánci, Olomoucký kraj, trenér, Kostelec na Hané

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I na vesnici podle kvalitních metod. Přípravě malých brankářů chce pomoct klub Golmánci  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.