Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Olomouc investovala pět milionů do pružnějších mantinelů v plecharéně. Jsou nutné pro extraligu

Přes léto prošel zimní stadion v Olomouci další částečnou rekonstrukcí, která se tentokrát odehrávala přímo u hrací plochy. Plechareána, jak lidé s oblibou letitý stánek nazývají, dostala nové flexibilnější mantinely. Ty jsou jednou z podmínek pro účast v nejvyšší české soutěži.

Minulé léto prošla nutnou opravou část střechy zimního stadionu, do této akce investovalo město 33 milionů korun. Aktuální výměna mantinelů přišla radnici na takřka pět milionů. Technická zpráva ke smlouvě týkající se montáže mantinelů stanovuje jejich výšku na 1,1 metru, tvrzené sklo za brankami musí dosahovat výšky 2,4 metru a po stranách hrací plochy pak 1,8 metru. Akrylátové zasklení má být mimo jiné odolné na rány pukem o rychlosti zhruba 180 km za hodinu. Licenční řád extraligy pak určuje požadavky na přesné minimální hodnoty, o kolik se musí při nárazu mantinely či tvrzená skla vychýlit s cílem ochrany zdraví hráčů.

Prostějovští hokejisté potřebovali nové logo. Vzniklo v Indonésii

Po osmnácti letech museli hokejoví Jestřábi z Prostějova změnit před novou sezonou logo klubu. Vizuální prezentaci klubu z druhé nejvyšší české soutěže zajišťuje nový znak, který má podle majitele klubu původ až v Indonésii.

„Postupnými kroky se snažíme olomoucký zimní stadion modernizovat. Jsem proto za nové mantinely ráda, jelikož byly nezbytnou podmínkou pro účast v nejvyšší hokejové soutěži. V plánu jsou pro další období i jiné rekonstrukce, které budou následovat,“ uvedla náměstkyně olomouckého primátora pro oblast sportu Markéta Záleská (ODS).

Po demontáži původního hrazení zabrala specializované firmě instalace nových bezpečnějších mantinelů zhruba pět dnů. „Jedná se o mantinely, které splňují nejmodernější de facto celosvětová kritéria. Od letošní sezony je v podmínkách, že každý stadion, na kterém se hraje extraliga, musí být těmito mantinely a plexiskly vybaven. Bez nich bychom s největší pravděpodobností nedostali licenci pro další ročník extraligy,“ objasňuje novinku v řádech Mezinárodní federace ledního hokeje a Tipsport extraligy marketingový manažer HC Olomouc Simon Vejtasa.

Basketbalisté Olomoucka skládají kádr pro novou sezonu. Klub ohlásil další posily

Rušno je na poli hráčských transferů v klubu BK Redstone Olomoucko, tým z Hané představil další dvojici posil. Z Ostravy přichází pivot Dominik Heinzl. Další novou akvizicí je pak Američan Devin Cooper, který nastupoval v minulých dvou sezonách...

Náměstkyní naznačené další úpravy zimního stadionu by se měly týkat například tribunové části. „Zimní stadion do budoucna bude potřebovat další renovace. V příštím kalendářním roce by se mohly instalovat sedačky na tribunách za brankami, aby se barevně i typově sjednotily s novějšími červenými sedadly. Vše je na domluvě s městem coby vlastníkem stadionu,“ podotkl Simon Vejtasa.

Z pohledu stavebních prací či výměny vybavení už se před novou sezonou na stadionu zřejmě nic dalšího nezmění. „Teď už běží standardní proces přípravy ledové plochy a od pondělí začne A-týmu další část přípravy,“ doplnil Vejtasa s tím, že první domácí přípravný duel čeká Kohouty 23. srpna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Sport, hokej, HC Olomouc, zimní stadion, investice, mantinely, nové mantinely, Olomouc, Mezinárodní federace ledního hokeje, ODS, Extraliga ledního hokeje, Markéta Záleská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc investovala pět milionů do pružnějších mantinelů v plecharéně. Jsou nutné pro extraligu  |  Hokej  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.