Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Z Račic na Havaj. Olympionik Vraštil plánuje po veslařském šampionátu extrémní triatlon

Mistrovství světa veslařů a dva týdny nato legendární triatlonový závod Ironman na Havaji. Dvě náročné výzvy čekají v září a říjnu olympionika z Hané, Miroslava Vraštila. Olomoucký rodák chce to nejlepší předvést na obou akcích. Po domácím šampionátu plánuje bleskově vyladit vytrvaleckou formu pro závod, který by rád dokončil v čase kratším než devět hodin.

„Podobný dvojboj jsem absolvoval v roce 2017, kdy jsem si to vyzkoušel. Je to spíše o mentálním nastavení, abych neztratil koncentraci a úplně nevypnul po mistroství světa ve veslování, ale naopak jen přesunul motivaci na další vrchol. Není to úplně sranda, ale další sporty, kterým se věnuju, jsou pro mě psychický odpočinek od veslování,“ říká český reprezentant Miroslav Vraštil mladší.

O fyzickém odpočinku se u závodu třídy Ironman rozhodně mluvit nedá. Trať se skládá z plavání takřka na čtyřkilometrové distanci, následně závodníci absolvují 180 kilometrů na kole a závod zakončí maratonem. Několikahodinový zápřah je přece jen odlišný od veslování, kde výkon trvá v řádu jednotek minut.

To vše musí ideálně skloubit devětatřicetiletý veslař z Armádního sportovního centra Dukla Praha v tréninkovém plánu. „Trenér je velmi tolerantní. Vždycky jsme z dalších sportů dokázali vytěžit to nejlepší, potvrdilo se to i čtvrtým místem na olympijských hrách v Tokiu. Veslování je hodně náročné a za ty roky vím, co moje tělo potřebuje. Kdybych neměl i další aktivity, tak bych třeba už ani nevesloval. Všichni už si zvykli a nikdo to nekomentuje, spíše mi fandí,“ říká ke svým odbočkám od hlavního sportovního povolání Miroslav Vraštil.

David Krejčí se po skvělé show v Olomouci vrací do Bostonu. Z Hané zní slova díků

Nejen olomoučtí hokejoví fanoušci doufali v pokračování hvězdného forvarda Davida Krejčího na Hané, nejvýraznější postava minulého ročníku extraligy se ale dohodla na návratu do NHL. Krejčí bude opět hájit barvy Bostonu. V zámoří může rodák ze...

 

Podpora od fanoušků je znát i v internetové sbírce, která má pomoci financovat účast na prestižním sportovním klání na sopečném ostrově. Za prvních pět dní se podařilo vybrat přes 60 procent cílové částky, která má pomoci pokrýt například nákladné startovné – za účast na havajském Ironmanu se platí jedenáct set dolarů. „Myslel jsem, že se sbírkou to bude vlažnější, doba přece jen není jednoduchá. Ale taková podpora je neskutečná, jsem z toho překvapený a trochu dojatý. Myslím, že se peníze podaří vybrat, ale nikdy jsem takovou sbírku nedělal, snad se to nezasekne. Zatím to musím zaklepat, je to super,“ těší podpora ze strany veřejnosti sportovce z Hané. Ten má stále jedno ze svých tréninkových zázemí také v Drahlově nedaleko Olomouce.  

Na obligátní otázku týkající se nejnáročnější složky Ironmana už poznal Miroslav Vraštil odpověď ve specifickém klimatu Havaje. „Obecně záleží na tom, jak moc mám kterou disciplínu natrénovanou. Na Havaji je to mistrovství světa, člověk se tam musí kvalifikovat, což rozhodně taky není jednoduché. Nejtěžší jsou tam ale ty podmínky. Fouká tam opravdu silný vítr, u nás to člověk málokdy zažije. Ve spojení s vysokou teplotou a vlhkostí je to masakr. To je taková čtvrtá disciplína, která sice není na papíře, ale na Havaji je rozdílová. Když jsem tam startoval naposledy, tak jsem se z toho asi měsíc sbíral,“ ohlíží se za startem z roku 2017 Vraštil.

Tehdy podle svých slov udělal pravděpodobně chybu v občerstvování a získal cenné zkušenosti, které bude chtít v říjnu uplatnit. Závod před pěti lety dokončil za devět hodin a třináct minut, v říjnu bude znovu usilovat o pokoření hranice devíti hodin. „Na poslední občerstvovací stanici jsem při jízdě na kole nezachytil ani jednu láhev s vodou. Dvacet kilometrů jsem jel úplně bez vody a asi jsem se dostal do nějaké dehydratace. Navíc mi slunce šíleným způsobem spálilo ruce. Dvanáct kilometrů z maratonu jsem ještě běžel perfektně, ale najednou jako by na mě někdo hodil mokrou padesátistupňovou deku. Nakonec jsem ale maraton doběhl za 3:12, i když jsem cílil pod tři hodiny,“ vzpomíná veslař na závod, který tehdy absolvoval také jeho táta Miroslav Vraštil starší, rovněž účastník trojice Olympijských her z let 1972, 1976 a 1980 a mnoha podniků kategorie Ironman.

FOTOGALERIE: Šternberk zaplavila špičková cyklistika. Sazka Tour ovládl Ital Rota

Ze Šumperka vyrazil v neděli před polednem peloton profesionálních cyklistů v závěrečném díle prestižního závodu Sazka Tour a přes Červenohorské sedlo, Bruntál a Moravský Beroun doputoval až do Šternberku. Ve skvělé atmosféře si výkony elitních...

 

Podzimní plány olomouckého veslaře ale začínají jeho hlavní doménou. Mistrovství světa po mnoha letech hostí České republika v Račicích. „Je to pro nás obrovská motivace předvést se nejlíp, jak umíme. V sobotu bychom měli mít finále a hned v pondělí bych chtěl letět na Havaj, abych si co nejlépe zvykl na náročné podmínky,“ říká Miroslav Vraštil.

Ten se těší nejen na podporu z tribun u veslařského kanálu, ale také na atmosféru závodu v Americe, který bude letos ještě speciálnější. Po vynechaných covidových ročnících organizátoři rozšířili pro tento ročník kapacitu závodu, podle Vraštila bude závodit ve dvou dnech okolo pěti tisíc závodníků a závodnic rozdělených do několika kategorií. „Bude to šílené, těžko říct jak to bude vypadat v tom malém městečku Kailua-Kona, asi tam bude neskutečná atmosféra. Těším se, na 99 procent jsem si jistý, že to bude můj poslední Iron man na Havaji. Tělo drtím vrcholovým sportem docela dlouho. Doufám, že se ještě povede kvalifikace na olympiádu v Paříži. A pak už bych se zaměřoval na trénování,“ zakončil s úsměvem elitní olomoucký sportovec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Miroslava Vraštila

Štítky Sport, veslování, Ironman, běh, triatlon, Miroslav Vraštil, Dukla Praha, Olomouc, Havaj, veslař, mistrovství světa, Haná, olympijské hry, Letní olympijské hry 2024, FK Dukla Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Račic na Havaj. Olympionik Vraštil plánuje po veslařském šampionátu extrémní triatlon  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.