Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zlatá tečka za náročnou sezonou. Olomoucké akvabely se vyznamenaly na domácím závodě

Úspěšnou tečku za náročnou sezonou plnou změn napsaly domácím podnikem Summer Cup akvabely z SK UP Olomouc. V konkurenci 350 závodnic z České republiky a Slovenska se reprezentantky olomouckého klubu ukázaly ve skvělém světle a významně rozšířily kolekci medailových umístění a cenných pohárů.

Olomoucký plavecký stadion hostil v závěru června tradiční podnik Summer Cup a soutěž se nesla nejen v duchu loučení se sezonou, ale také ve znamení zisku cenných kovů pro domácí oddíl synchronizovaného plavání.

Poprvé se představil v týmové sestavě kolektiv olomoucký žákyněk a hned z toho byla bronzová medaile. Nejmladší tým plaval ve složení: D. Liptajová, R. Altová, A. Kostíková, Z. Stankuš, B. Manová, Š. Vránová, M. Straková, A. Křenková. 

Hned dvě zastoupení měl olomoucký oddíl v týmové soutěži mladších žákyň a lépe to pro Hanačky dopadnout nemohlo – obsadily první a druhé místo. Za sebou nechaly i aktuální mistryně České republiky. Zlatý tým plaval ve složení A. E. Bustillos Ibiševičová, A. Křenková, S. Beilová, K. Venzhöferová, V. Jurčíková, A. Navrátilová, K. Doležalová a K. Lukášová. Stříbrnou sestavu pak předvedly A. Grygárková, K. Kubínková, B. Lukášová, A. Sloupenská, T. Sloupenská, Z. Stankuš, S. Váňová, K. Zbíralová a náhradnice T. Dusíková. „V kategorii párů Karolína Venzhöferová, a Anna Ester Bustillos Ibiševičová zaplavala svou sestavu bezchybně a zaslouženě si na krk pověsily bronzové medaile,“ ocenila trenéra z SK UP Olomouc Pavla Axmannová.

S pokračováním závodů stoupal i počet cenných kovů na kontě domácího klubu. V precizním provedení předvedly volnou kombinovanou sestavu olomoucké starší žákyně. „Děvčata dostala nejvyšší bodové ohodnocení uměleckého dojmu v rámci celé soutěže napříč všemi věkovými kategoriemi,“ podotkla Axmannová. Starší žákyně závodily v sestavě R. Cuřínová, A. Járová, K. Kudělková, E. Marková, A. Morbicrová, E. Neumannová, E. Tichá, S. Venzhöferová, N. Zapletalová, S. Zatloukalová a náhradnice S. Onteková.

Čtyřnásobný vítěz Tour de France otestuje jesenické kopce. Na etapák v kraji dorazí Chris Froome

Také Česká republika má už řadu let svou cyklistickou Tour, nejprestižnější tuzemský etapový závod bude i letos hostit zejména Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Atraktivní podnik Czech Tour je na programu v závěru července, startovat se bude...

Hanačky nezaváhaly ani v párových sestavách juniorské a seniorské kategorii. „Juniorky Kateřina Krečmerová a Nela Peřinová se umístily na druhé příčce. Seniorky Debora Dvořáková a Nicole Juráková po skvělém výkonu pak braly zlato a hned za nimi na stříbrné pozici skončily Monika Pospíšilová a Nela Přibylová,“ doplnila trenérka Axmannová.

Vrcholem pak byly akrobatické sestavy nejzkušenější závodnic. Olomoucké akvabely potvrdily, že jde o jejich parádní disciplínu. „Za úžasné podpory olomouckých fanoušků děvčata zaplavala s obrovským elánem a nadšením. Za nejlepší výkon sezóny se ziskem 158,1233 bodů vybojovaly zlaté medaile,“ uvedla Pavla Axmannová s tím, že akrobatickou sestavu plavaly T. Gažarová, D. Dvořáková, N. Juráková, K. Krečmerová, N. Peřinová, L. Petříková, M. Pospíšilová, M. Provazová, N. Přibylová a N. Strejčková.   

Podle trenérky Veroniky Hošek letošní sezona přinesla celou řadu novinek, na které se musely nejen závodnice, ale i realizační tým adaptovat. „Změny se týkaly nejen samotných pravidel, kterým se musely přizpůsobit všechny volné a technické sestavy, ale také soutěž Figur. Největší změnou však byl zcela nový systém hodnocení sestav.V souladu s novými pravidly se prakticky všechny závodnice ve všech věkových kategoriích musely vypořádat s velkými úpravami svých sestav,“ upozornila představitelka olomouckého klubu.

Na inline brusle polehku. Ve Šternberku mohou sportovci zdarma využít úschovné boxy

Bez nutnosti vozit boty a další předměty v batohu si mohou projížďku nejen na kolečkových bruslích užít lidé na cyklostezkách v okolí Šternberku. Na třech místech jsou jim k dispozici takzvané in-line boxy, tedy skříňky, do kterých si mohou své...

Hanačky si se složitější situací dokázaly poradit, dokladem byla celá řada vydařených závodů, kde olomoucké akvabely obstály i v mezinárodní konkurenci. „V letošním roce se také poprvé uskutečnilo spojené Mistrovství ČR, Rakouska a Slovenska, která se konala v dubnu v Olomouci a v květnu v Bratislavě. Našim závodnicím se dařilo ve všech věkových kategoriích a zacinkaly nám i zlaté kovy. Za zmínku stojí i úspěšné medailové účasti na Hungarian National Championships Open a Primorje Cup Rijeka,“ uvedla Hošek. Nadějné olomoucké závodnice ve věku od 13 do 15 let se tradičně zařadily do výběru sportovního centra mládeže.

Tým SCM se začátkem května účastnil mezinárodních závodů v bulharském Blagojevgradu, kde s úspěchem reprezentovaly i olomoucké akvabely.

Cenné zkušenosti získaly i závodnice ze seniorské kategorie,a to mimo jiné na prestižní akci světové série World Aquatics ve francouzském Montpellier.

Trenérský tým z Olomouce se tak za soutěžním ročníkem ohlíží s velkou spokojeností a hrdostí na své svěřenkyně. „Nyní přejeme děvčatům krásné a zasloužené prázdniny a budeme se těšit na soustředění, které nás čeká v srpnu a které bude pro nás všechny přípravou a začátkem další sezony,“ uzavřela Veronika Hošek.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oddíl synchronizovaného plavání SK UP Olomouc

Štítky Sport, synchronizované plavání, akvabely, Summer Cup, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatá tečka za náročnou sezonou. Olomoucké akvabely se vyznamenaly na domácím závodě  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.