Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Čtyřnásobný vítěz Tour de France otestuje jesenické kopce. Na etapák v kraji dorazí Chris Froome

Také Česká republika má už řadu let svou cyklistickou Tour, nejprestižnější tuzemský etapový závod bude i letos hostit zejména Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Atraktivní podnik Czech Tour je na programu v závěru července, startovat se bude například v Prostějově, Olomouci či Šumperku. Naopak cílovými místy se stanou Uničov, Pustevny, Červenohorské sedlo a Šternberk, kam závodníci dorazí po náročných okruzích přes Ecce Homo.

Do úvodní etapy Czech Tour 2023 vyrazí peloton ve čtvrtek 27. července z Prostějova a po 167,8 kilometrech dorazí do cíle v Uničově. „Závodníci budou mít v nohách 2187 výškových metrů, tudíž nejde o klasickou etapu pro spurtery, nicméně velmi pravděpodobně se jedná o jediný den, kdy lze očekávat hromadný dojezd,“ komentoval mluvčí závodu Alexandr Kliment.

Následující den startuje etapa ze srdce hanácké metropole, tedy z olomouckého Horního náměstí. Týmy čekají dva výjezdy na Pustevny, druhý výšlap už bude cílový.

Třetí část závodu přinese královskou etapu v Jeseníkách. Tam přijedou cyklisté po startu z Moravské Třebové a sobotní profil potvrzuje, že půjde o náročnou horskou zkoušku. Jezdci budou muset dvakrát překonat výšlap na Dlouhé Stráně, samotný finiš ale bude na Červenohorském sedle.

Na inline brusle polehku. Ve Šternberku mohou sportovci zdarma využít úschovné boxy

Bez nutnosti vozit boty a další předměty v batohu si mohou projížďku nejen na kolečkových bruslích užít lidé na cyklostezkách v okolí Šternberku. Na třech místech jsou jim k dispozici takzvané in-line boxy, tedy skříňky, do kterých si mohou své...

„Velké finále přijde na řadu při etapě z Šumperku do Šternberku. Cyklisté už budou notně unavení. Současně budou muset během 178,7 kilometrů zdolat 2 982 výškových metrů. Okruhy ve Šternberku jsou nevyzpytatelné a mohou ještě způsobit změny v konečném účtování,“ upozorňuje mluvčí Kliment.

K napínavým soubojům má přispět také silná konkurence závodního pole, které zahrnuje také tři stáje z nejvyšší cyklistické ligy World Tour. Na start se postaví týmy Jumbo-Visma, Bora – hansgrohe a Intermarché Circus Wanty. 

„Slibujeme atraktivní bitvu nejvyšší kvality. Tři sestavy z World Tour, nejlepší domácí závodníci a zástup formací druhé nejvyšší kategorie garantuje skvělou podívanou. Jednáme ještě o účasti dalších týmů World Tour. Změnili jsme termín, začínáme o týden dříve. Věříme, že půjde o skvělou možnost pro kluky, kteří vypadli předčasně z Tour de France a současně pro závodníky chystající se na Vueltu,“ uvedl pro web Czech Tour Leopold König, bývalý závodník a nyní ředitel závodu.

Jedním z největších lákadel bude také možnost sledovat na trati čtyřnásobného vítěze Tour de France Chrise Frooma. „Je to fantastická zpráva, Chris je ikonou cyklistiky a jeho účast na Czech Tour je  jedinečnou příležitostí pro naše fanoušky vidět ho v Česku,“ říká Leopold König, Froomův někdejší kolega z týmu Sky. 

Osmatřicetiletý britský cyklista aktuálně hájící barvy týmu Israel - Premier Tech má kromě čtyř výher v celkovém pořadí na Tour de France na kontě i dva celkové triumfy na španělské Vueltě a také Giro d'Italia. „Moc se těším na to, že budu poprvé závodit v České republice na Czech Tour. Je skvělé, že se znovu setkám se svým bývalým týmovým kolegou Leo Königem, který se mnou v roce 2015 vyhrál Tour de France, a uvidím závod, který nyní řídí. Mám za sebou dobrý tréninkový blok a jsem připraven zahájit druhou část sezony čtyřmi náročnými dny,“ vzkázal přes organizátory Chris Froome.

Kompletní informace o trase závodu jsou k dispozici na webových stránkách Czech Tour, s průjezdem cyklistů se pojí také takzvané plovoucí krátkodobé uzavírky silnic pro motoristy. Naopak o něco delší budou omezení pro dopravu ve startovních a cílových místech. „Chceme přivést skvělé sportovní zážitky a být zároveň dobrými a ohleduplnými sousedy,“ podotkl ředitel závodu König.

Program Czech Tour 2023
1. etapa – 27. července: Prostějov (Masarykovo nám.) – Uničov (Masarykovo nám), 167,8 km/2 187 výškových metrů
2. etapa - 28. července: Olomouc (Horní nám) – Pustevny, 166,8 km/2 790 výškových metrů
3. etapa - 29. července: Moravská Třebová (Náměstí T.G.M.) – Červenohorské sedlo, 161,5 km/3 404 výškových metrů
4. etapa - 30. července: Šumperk (Nám. míru) – Šternberk (Radniční), 178,7 km/2 982 výškových metrů
Zdroj: Czech Tour

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto czechtour.com

Štítky Sport, cyklistika, závod, Czech Tour, Jeseníky, etapy, Dlouhé stráně, Šternberk, Olomouc, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřnásobný vítěz Tour de France otestuje jesenické kopce. Na etapák v kraji dorazí Chris Froome  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.