Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zdatný jako Ladermon. U Radíkova čeká běžce náročná terénní výzva

Tři stovky běžců se pustí v polovině října do náročné sportovní výzvy, kterou představuje běh Ladermon Trail v okolí Svatého Kopečku u Olomouce. Závodníky čeká souboj se soupeři i vlastní vůlí na patnácti či třiceti kilometrech trati v kopcovitém lesním terénu, kde podle pověstí pobýval samotářský zálesák Ladermon.

Z areálu Chaty pod věží v Radíkově u Olomouce vyběhnou v sobotu 14. října úderem desáté závodníci Ladermon Trailu na trasy dlouhé 15 a 30 kilometrů. Před návratem zpět a náběhem do cílové brány je navíc jako bonus bude čekat atraktivní proběhnutí nedalekým fortem ze druhé poloviny 19. století. V cíli pak získají unikátní účastnické medaile a ti nejrychlejší v jednotlivých kategoriích také originální plakety.

Mladí cyklisté z Hané zakončili sezonu cennými tituly. Jsem hrdý na jejich výkonost, těší trenéra

Závěr cyklistické sezony se vydařil mládežnickým cyklistům olomoucké stáje Mapei Merida Kaňkovský na jedničku. V juniorské kategorii ovládli týmovou i individuální soutěž prestižního závodu Regionem Orlicka. Úspěch se dostavil i Českém poháru,...

Trať nedá účastníkům nic zadarmo, tři stovky účastnických míst byly už s předstihem vyprodané a organizátoři už přijímají registrace pouze v případě, že se někdo z přihlášených běžců odhlásí. „Co však určitě omezené není, je podpora diváků, takže tenhle závod může být i zajímavým tipem třeba pro sobotní rodinnou procházku podzimní přírodou v okolí Svatého Kopečka,“ říká Karel Šiška, předseda místního sportovního klubu Ladermon Team, který za atraktivní běžeckou akcí stojí.

Závodníci se tak musí připravit na táhlá stoupání, prudké seběhy, klikaté trailové i rovné tempové lesní nebo polní úseky vedené v barevných kulisách podzimního lesa a krajiny Nízkého Jeseníku. Třicetikilometrová trasa zahrnuje také výběh na vrch Jedová nedaleko Pohořan a poté kolem Vésky zpět do Radíkova, celkové převýšení je na úrovni 940 metrů. Časový limit na delší trať je stanovený na pět hodin, u kratší varianty pak na hodiny tři.

Akce nese podtitul Běh s příběhem a ten se pojí se zdatností Ladermona. „Podle pověsti se jednalo o samotářského zálesáka, snad vojenského zběha, důstojníka z vyšších společenských kruhů, který za časů Marie Terezie obýval hluboké místní lesy, lovil divokou zvěř a oblékal se do kůže. Odtud vznikla hanácká verze německého Ledermann. Podle jeho současníků byl dokonce nesmrtelný,“ vypráví jeden z pořadatelů běžecké výzvy a dodává: „Aby přežil, musel prokázat vytrvalost, houževnatost, inteligenci, schopnost se rychle rozhodovat i vůli překonávat překážky – a to všechno jsou vlastnosti, ve kterých se bude muset osvědčit každý, kdo zamýšlí v časovém limitu doběhnout do cíle pod radíkovskou věží,“ uzavírá Karel Šiška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ladermon Team

Štítky Sport, běh, terénní běh, Ladermon trail, běžecký závod, Olomouc, Nízký Jeseník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdatný jako Ladermon. U Radíkova čeká běžce náročná terénní výzva  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.