Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VIDEO: Ecce Homo ovládne kopce na Šternberkem. Na trati zaburácí i kamiony z Dakaru

Tradiční svátek motorismu s mezinárodním přesahem ovládne na přelomu května a června zatáčky nad Šternberkem. Na trati Ecce Homo poměří špičková konkurence síly svých strojů a řidičské dovednosti při 43. ročníku Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu. Výraznou nadějí na domácí úspěch je jezdec Petr Trnka. Návštěvníci se i letos mohou těšit také rozsáhlý doprovodný program.

Už před 119 lety se jel ve Šternberku první závod automobilů do vrchu, od pátku 31. května do neděle 2. června bude slavná trať Ecce Homo opět patřit soutěžnímu zápolení silných strojů. „Ve Šternberku očekáváme hojnou účast jezdců z kopcové elity, chybět však bude loňský vítěz a držitel traťového rekordu Ital Christian Merli, který se připravuje na životní závod Pikes Peak. To však znamená, že šternberský Petr Trnka bude mít snazší cestu k zisku absolutního prvenství v domácím závodě, rozhodně je naším nejžhavějším želízkem v ohni. Věříme, že všichni fanoušci podél trati, budou Peťovi držet pěsti,“ říká mluvčí šternberského závodu Milena Schärferová.

Mezi nejrychlejší piloty řadí zástupci organizátora například taková jména jako Simone Faggioli, Geoffrey Schatz z Francie, Španěl Joseba Iraola Lanzagorta nebo Christoph Lampert. „Z českých jezdců očekáváme na předních příčkách kromě zmíněného Petra Trnky samozřejmě Miloše Beneše nebo Václava Janíka,“ podotkla mluvčí.

Kromě soudobých automobilů má mistrovství také část, ve kterém se divákům představí i historická vozidla. V několika kategoriích je na víkendové klání podle webu závodu přihlášeno přes 200 účastníků. „Evropský koncept zůstává nezměněn, v sobotu proběhnou dvě tréninkové jízdy, v neděli pak dvě závodní,“ doplnila Schärferová.

Pořádající AMK Ecce Homo Šternberk se letos zaměřil i na vylepšení dostupnosti lokalit pro sledování závodu, k dispozici bude bezplatná kyvadlová doprava na divácké místo u Lipiny. Akce, která láká desetitisíce fanoušků z ČR i zahraničí, nabídne i například exhibiční jízdu dakarových kamionových speciálů. Se svými vozy se totiž předvedou úspěšní domácí Šternberané z Valtr Racing Team.

V poklidu udržovat Tatru v přibližném kurzu. Šternberský kamioňák Valtr zazářil na Dakaru

Už po sedmé vyrazil závodní pilot kamionu Jaroslav Valtr ze Šternberka na slavnou dakarskou rallye. 45. ročník celosvětově sledované akce tentokrát zavedl účastníky do Saúdské Arábie, kde se museli popasovat s 4700 kilometry náročné trati a...

„Po loňském zajištění doprovodného programu, kdy diváci neskrývali nadšení z přítomnosti dakarských kamionů na trati, tuto atraktivitu rádi zopakujeme. Návštěvníci se tak mohou těšit na účastníky letošního Dakaru nejen na trati, ale opět obsadí i Radniční ulici, kde postaví bivak a budou se věnovat všem, kdo je přijdou navštívit,“ uvedl na webu akce prezident Automotoklubu Ecce Homo Vlastimil Malík.

Kromě prohlídek závodního depa se mohou lidé těšit i na doprovodný program Město v pohybu, které se odehraje na Hlavním náměstí a bude i letos zdarma. Zájemci si budou moct závod vyzkoušet také na simulátoru v Ecce Homo Parku. Podrobnosti o akci či vstupném jsou k dispozici na webu AMK Ecce Homo Šternberk, město Šternberk informuje také o dopravních omezeních spojených s konáním závodů a festivalu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AMK Ecce Homo Šternberk, David Sedlák

Štítky Sport, motorismus, auta, formule, Ecce Homo, Ecce Homo Šternberk, Šternberk, závody, Dakar, kamion, Valtr Racing Team

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ecce Homo ovládne kopce na Šternberkem. Na trati zaburácí i kamiony z Dakaru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.