Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

FOTOGALERIE: Czech Tour finišovala v bouřlivé atmosféře. Spurt ve Šternberku patřil hvězdnému Alaphilippovi

Čtyřdenní etapový závod Czech Tour, který v průběhu tohoto týdne brázdil silnice především na Moravě a ve Slezsku, napsal své letošní poslední pokračování. Závěr závodu patřil tradičním okruhům ve Šternberku a okolí, nejsilnější byla ve finiši hlavní hvězda aktuální ročníku – dvojnásobný světový šampion Julian Alaphilippe. Jako druhý za ním sprintoval Marc Hirschi z UAE Emirates, který ve žlutém trikotu potvrdil svůj triumf v celkové klasifikaci.

Čtvrtý a poslední závodní den odstartoval v neděli ze Šumperku a peloton se po přibližně 90 kilometrech dostal ke Šternberku, kde na závodníky čekaly tradiční okruhy s klesáním a následným náročným stoupáním po kostkách kolem šternberského hradu. Napínavý průběh etapy sledovalo podél trati mnoho nejen místních fanoušků, zástupy diváků se sjely se ze širokého na kolech, aby sledovaly výkony elitních závodníků, které znají i z největší závodů typu Giro d’Italia či Tour de France.

A právě největší persona startovního pole, dvojnásobný mistr světa a muž, který byl i nositelem žlutého trikotu na Tour de France, byl při posledním pátém průjezdu přes cílovou čáru na první příčce a na kostkách v Radniční ulici mohl po sprintu slavit.

Top turistické cíle v Olomouckém kraji zaznamenaly nárůst zájmu, Termály Losiny hlásí rekordní návštěvnost

Meziroční nárůst návštěvnosti evidují nejvyhledávanější turistické cíle v Olomouckém kraji. I za minulý rok podle dat agentury CzechTourism patří prvenství ve statistikách Zoologické zahradě Olomouc, do které zamířilo 417 tisíc lidí. Z pohledu...

„Tvořili jsme tempo celou druhou polovinu etapy. Byl jsem už trošku unavený, ale snažil jsem se zůstat klidný. Měli jsme jasný plán, který se podařilo zcela naplnit," prohlásil s úsměvem v cíli francouzský cyklista Julian Alaphilippe, pro něhož Czech Tour 2024 představovala test formy pro nadcházející olympijské hry v Paříži. Na závod pod pěti kruhy se tak naladil vítězně.

„Věřím, že se nyní dobře zotavím a podám dobrý výkon. V předešlých dnech jsem byl trošku nachlazený, ale nyní už jsem stoprocentně fit a cítím se vážně skvěle,“ neskrýval dvaatřicetiletý jezdec, který si pochvaloval aktuální zkušenost se závoděním na českých silnicích. „Jako tým jsme vyhráli dvě etapy. Luke Lamperti vyhrál úvodní dějství, já jsem to uzavřel triumfem po spurtu na pěkném okruhu. Kostky ve Šternberku byly o moc lepší než ty při belgických klasikách. Celkově jsem si závod užil," chválil lídr formace Soudal Quick Step.

Silnice v Olomouckém kraji a dalších regionech letos brázdilo hned osm týmů z nejvyšší kategorie WorldTour. Celkové vítězství patřilo dalším zástupci špičkové cyklistické společnosti, žlutý dres udržel švýcarský závodník Marc Hirschi z UAE Emirates. „Neměl jsem do poslední zatáčky potřebnou rychlost, navíc Julian byl skutečně super silný. Ale jsem i tak šťastný, protože celkové vítězství v Czech Tour je skvělý výsledek,“ radoval se Marc Hirschi, který byl na českém etapáku lídrem stáje, jejíž superhvězdou je vítěz Tour de France Slovinec Tadej Pogačar.

Nejlepším z českých cyklistů byl v celkovém pořadí dvacátý Martin Voltr ze slovenské formace Pierre Baguette. Králem vrchařské soutěže se stal Michal Schuran z formace ATT Investments. Bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce získal Němec Marco Brenner z týmu Tudor Pro Cycling.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Sport, cyklistika, závod, Czech Tour, Šternberk, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Czech Tour finišovala v bouřlivé atmosféře. Spurt ve Šternberku patřil hvězdnému Alaphilippovi  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.