Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2021: Olomoucký kraj má 12 poslanců. KDU-ČSL uspělo v koalici SPOLU

Olomoucký kraj bude ve Sněmovně zastupovat 12 poslanců. Pořadím kandidátů zamíchaly preferenční hlasy. Na společné kandidátce se Starosty se neprosadili Piráti, ODS má pouze jednoho poslance. Nejvíce preferenčních hlasů měl lídr kandidátky SPOLU a lidovec Marian Jurečka.

Zatímco v SPD a hnutí ANO se žádné velké zemětřesení nekonalo - v ANO vystřelil nahoru díky preferenčním hlasům akorát lékař Milan Brázdil - u zbývajících koalic byla situace zcela jiná. 

Za koalici SPOLU zamíří do poslanecké sněmovny Martin Major z ODS a trojice politiků za KDU-ČS. Předseda strany Marian Jurečka dokonce obdržel v kraji rekordních 14 254 preferenčních hlasů. Spolu s ním získali mandát Karel Smetana a Michael Kohajda. Právě Kohajda získal šest a půl tisíce preferenčních hlasů a předčil tři spolukandidáty, kteří byli v listině před ním. „Překvapilo mě, že lidovci budou tři ze čtyř. Je to výborný výsledek. Očekával jsem, že ODS získá více mandátů,“ uvedl politolog z Univerzity Palackého Jakub Lysek.

Náměstek primátora Major se stal poslancem. Zatím neví, zda zůstane i na radnici

Z úspěchu koalice SPOLU se v olomouckém hotelu Flora těšil také dlouholetý komunální politik Martin Major. Po téměř dvaceti letech působení na regionální úrovni se Major stal poslancem. V Olomouci je nyní náměstkem primátora, jak vyřešit tento...

Fiasko zažili Piráti, kteří se na společné kandidátce se Starosty v Olomouckém kraji vůbec neprosadili. Pozici lídra kandidátky koalice Piráti a Starostové potvrdil Tomáš Müller, starosta Nové Hradečné. „V mapě bylo vidět, že se v okolí obce zvedla volební účast, měl tam velkou podporu. Hlas mu asi dali i nevoliči STANu, podpořili ho jako lokálního kandidáta,“ všiml si Lysek.

Propad preferencí u Pirátů a zvýšená podpora Starostů přispěla k úspěšné kandidatuře ve volbách Haně Naiclerové. V počtu preferenčních hlasů předčila kandidáty Pirátské strany o minimálně čtyři tisíce. „Paní Naiclerové pomohlo, že se pasovala do role bojovníka proti zkorumpovanému hnutí ANO v Prostějově. Měla výhodu, že kandidovala za STAN a ve větším městě,“ podotkl olomoucký politolog.

Vítězné hnutí ANO obhájilo podle Lyska pozice z předchozího období. Mandát získal bývalý hejtman Ladislav Okleštěk, poslancem znovu bude Jaroslav Faltýnek i Milan Feranec a Milan Brázdil. Pětici doplní Petr Vrána z Přerova. „Není tam velká změna. Pan Okleštěk jako hejtman získal velmi solidní podporu. Je vidět, že je populárnější než pan Faltýnek. Ten na preference zas tak neuspěl,“ konstatoval Lysek.

Pozadí zisku téměř třiceti procent hlasů pro ANO vidí odborník z Univerzity Palackého v méně hospodářsky a infrastrukturně zajištěných lokalitách kraje. „Olomoucký kraj je poměrně levicový a objektivně chudší než jiné regiony. Jsou zde vyloučené lokality na Jesenicku a vnitřní periferie, kam spadají obce na rozhraní okresu Prostějov a Přerov. Tam se volí ANO a SPD a výsledek to ovlivní,“ dodává.

Situace v menších městech jako Uničov, Litovel či Šternberk ale nahrála koalici SPOLU. „Mobilizovaly se střední vrstvy, podnikatelé, lidé s maturitou nebo bakalářským titulem, kteří bydlí v menších městech nebo v obcích olomoucké aglomerace. Všude tam došlo k nárůstu volební účasti a jsou to bašty koalice SPOLU nebo STANu,“ hodnotil Jakub Lysek.

O jeden mandát oproti předcházejícímu období přišla strana Svoboda a přímá demokracie, jediným poslancem SPD z kraje bude Radim Fiala. „Dalo se to očekávat. SPD celkově oslabilo, hodně hlasů se přelilo ke hnutí ANO,“ glosoval Lysek a doplnil: „Video od Andreje Babiše a apel s migranty způsobil, že společně s Piráty potopil i svoje koaliční partnery. Z dat je vidět, že zase vyluxoval KSČM a částečně SPD. A to jsem si myslel, že už pro to ani není prostor. A ČSSD úplně potopil. Nakonec se stalo, že ANO zůstalo s dost dobrým výsledkem, ale kvůli vysoké volební účasti nezískalo přes třicet procent.“

Poslanci zvolení v Olomouckém kraji
ANO 2011
Ladislav Okleštěk
Jaroslav Faltýnek
Milan Feranec
Petr Vrána
Milan Brázdil
SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09
Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Martin Major (ODS)
Karel Smetana (KDU-ČSL)
Michael Kohajda (KDU-ČSL)
PIRÁTI a STAROSTOVÉ
Tomáš Müller (STAN)
Hana Naiclerová (STAN)
Svoboda a přímá demokracie
Radim Fiala

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, Jan Faltus

Štítky volby, výsledky, poslanci, Olomoucký kraj, koalice, preferenční hlasování, ANO 2011, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, ODS, Marian Jurečka, Svoboda a přímá demokracie, Milan Brázdil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Olomoucký kraj má 12 poslanců. KDU-ČSL uspělo v koalici SPOLU  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.