Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

V domovské Rokytnici šéf lidovců a lídr Jurečka skončil až za hnutím ANO

I přesto, že koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, v celorepublikovém měřítku těsně porazila vítězné hnutí ANO, šéf lidovců Marian Jurečka ve své domovské Rokytnici na Přerovsku nevyhrál. Od hnutí ANO dělilo koalici Spolu, ve které byl Jurečka krajským lídrem, téměř deset procent hlasů.

V celém Olomouckém kraji byl ovšem šéf lidovců Marian Jurečka nejoblíbenějším politikem - dostal ze všech kandidátů nejvíce preferenčních hlasů, přes 14 tisíc. 

V Rokytnici, kde Jurečka sám v pátek odpoledne volil, získalo hnutí ANO vedené krajským lídrem Ladislavem Oklešťkem 31,5 procenta hlasů voličů. Koalici Spolu dali zdejší obyvatelé 21,63 procent hlasů, na třetím místem skončila SPD s 12,59 procenty a čtvrtá koalice Pirátů a STAN se 7,09 procenty.

Jurečka však dostal v obci nejvíce přednostních hlasů a to 50. "Díky všem, kteří nám věřili," poděkoval Jurečka svým voličům na sociálních sítích.

Jeho konkurent, bývalý hejtman Okleštěk dostal 17 hlasů, lídra Radima Fialu z SPD zakroužkovalo v Rokytnici deset voličů a jedničku kandidátky Piráti a STAN Tomáše Müllera šest lidí.

Podobně preferenční hlasy vyšvihly Mariana Jurečku do čela nejoblíbenějších politiků i v celokrajském měřítku, byť v Olomouckém kraji skončila koalice Spolu o 5,23 procent pozadu za vítězným hnutím ANO, které získalo 29,77 procent hlasů. 

Jurečka získal celkem 14 254 přednostních hlasů, jeho protikandidát Ladislav Okleštěk z hnutí ANO získal 8466 hlasů, lídra Pirátů a STAN Tomáše Müllera zakroužkovalo 6461 lidí a lídra SPD Radima Fialu 2881 voličů.

V Olomouckém kraji jsou sečteny všechny hlasy. Vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU. PIRÁTI a STAROSTOVÉ v závěru sčítání předběhli SPD. Volební účast v Olomouckém kraji byla přes 64 procent.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Marian Jurečka

Štítky Jurečka, volby, výsledky, sněmovna, Spolu, Rokytnice, Marian Jurečka, ANO 2011, koalice, ODS, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovské Rokytnici šéf lidovců a lídr Jurečka skončil až za hnutím ANO  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.