Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

VOLBY 2021: V kraji jsou sečteny všechny hlasy. Vyhrálo ANO před koalicí SPOLU. Piráti předběhli SPD

, aktualizováno 9. října 2021, 20:22

V Olomouckém kraji jsou sečteny všechny hlasy. Vyhrálo hnutí ANO před koalicí SPOLU. PIRÁTI a STAROSTOVÉ v závěru sčítání předběhli SPD. Volební účast v Olomouckém kraji byla přes 64 procent.

Nikdo další pětiprocentní hranici v Olomouckém kraji nepřekročil.

Vítěz voleb a lídr ANO v Olomouckém kraji Ladislav Okleštěk je s výsledkem spokojený. "Když si vezmu, že rok probíhala kampaň, která na nás tlačila a okopávala nám kotníky, zatímco naše kampaň byla slušná, tak si myslím, že je to ocenění naší práce a toho, že jsme se chovali slušně," reagoval Okleštěk.

ANO vyhrálo i poslední sněmovní volby v Olomouckém kraji, tehdy však získalo víc hlasů. "Ten rozdíl je pouze přes jedno procento oproti minulým volbám, a když si vezmete, že celý rok šli všichni proti nám, tak je to očekávatelný výsledek," shrnul bývalý hejtman Okleštěk.

Lídr koalice SPOLU Marian Jurečka (KDU-ČSL) voličům poděkoval. "Díky všem, kteří nám věřili a kteří poslední měsíce s námi tvrdě v regionech pracovali," uvedl v podvečer na sociálních sítích.

Jurečka nasbíral přes 14 tisíc preferenčních hlasů, což je absolutně nejvíc za poslední roky. Téměř 8 tisíc preferenčních hlasů má také opoziční městská zastupitelka z Prostějova Hana Naiclerová (STAN) na kandidátce PIRÁTI a STAROSTOVÉ.

"Jsem z toho velmi překvapená a v podstatě se s tím stále srovnávám. V politice se snažím už sedm let, aby se obrátila do dobrého směru a boj proti korupci neberu jako heslo, ale myslím ho vážně. Možná si toho lidé z Prostějova a z ostatních částí kraje všimli. Nevím, ale každopádně vím, že nepřestanu," reagovala Naiclerová.

Dvojka na kandidátce koalice SPOLU v Olomouckém kraji Martin Major (ODS) výsledky ocenil. "Mám ohromnou radost, reflektuje to náladu ve společnosti. Lidé chtěli změnu a odrazem toho jsou výsledky v těchto volbách," řekl.

Major získal 6618 preferenčních hlasů. Před ním byl akorát rekordman a lídr společné kandidátky Jurečka a Karel Smetana s 6748 preferečními hlasy, který byl na čtvrtém místě kandidátky. 

Lídr na kandidátce PIRÁTI a STAROSTOVÉ v Olomouckém kraji Tomáš Müller ovšem spokojený nebyl.

"Myslím si, že výsledek mohl být lepší. Zafungovala tady dezinformační kampaň proti pirátům. Lidé zřejmě uvěřili tomu, že budeme nějací vítači migrantů a že jim migranty nastěhujeme do bytů. Jako starostové jsme měli dobrý výsledek, lidé nás kroužkovali, ale nemám z toho tak velkou radost, abych byl upřímný. Je mi trochu líto, jak to dopadlo," reagoval na výsledky Müller.

V celé zemi pokračuje propad ČSSD. V Olomouckém kraji získala pouze 4,53 procenta hlasů.

"Nedopadlo to pro nás bohužel dobře. Průzkumy nás držely pod pěti procenty a ukázalo se, že lidé, kteří by nás snad chtěli volit, to na poslední chvíli hodili jinam. Je to dlouhodobější věc. Ekonomika a životní úroveň byly na slušné úrovni a sociální jistoty nikdo moc neřešil a nehodnotil. Otázka, jak to bude do budoucna, jestli se sliby, že se nebudou zvedat daně, naplní," řekl lídr ČSSD v Olomouckém kraji Ladislav Hynek.

I přes aféry Faltýnek v Olomouckém kraji získal přes pět tisíc preferenčních hlasů

Pravá ruka Andreje Babiše a dvojka na kandidátce hnutí ANO v Olomouckém kraji Jaroslav Faltýnek z Prostějova získal v Olomouckém kraji přes 5 tisíc preferenčních hlasů. Olomoucký kraj kvůli jeho deníčku zadal forenzní audit zakázek u krajské správy...

Odpoledne ještě naděje pro Piráty žila 

Odpoledne lídr pirátské kandidátky Müller ještě živil naději na lepší výsledek. 

"Zatím je sečteno poměrně málo hlasů, myslím si, že od 50 procent to může mít lepší vypovídající hodnotu. Věřím, že se situace bude zlepšovat. Sečtené jsou malé okrsky, počkáme na větší města a uvidíme. Nechci dělat ukvapené závěry," hodnotil první průběžné výsledky voleb.

Za úspěch by Müller považoval zisk přes 20 procent.

Lídr koalice SPOLU Jurečka věřil, že se současná opozice dostane do vlády. "Děkuji všem za podporu. Věřím, že součet bude 101 a že se pozitivní změna v naší zemi podaří," uvedl dnes krátce po uzavření volebních místností. 

VOLBY 2021: Olomoucký kraj má 12 poslanců. KDU-ČSL uspělo v koalici SPOLU

Olomoucký kraj bude ve Sněmovně zastupovat 12 poslanců. Pořadím kandidátů zamíchaly preferenční hlasy. Na společné kandidátce se Starosty se neprosadili Piráti, ODS má pouze jednoho poslance. Nejvíce preferenčních hlasů měl lídr kandidátky SPOLU a...

Nejrychleji přišly výsledky z Moravského Berouna

Nejrychleji byly v Olomouckém kraji sečtené hlasy v okrsku číslo 6 v Moravském Berouně. Zvítězilo zde hnutí ANO se ziskem přes 35 procent. Druhá koalice SPOLU zde dostala přes 23 procent.

Výsledky z Moravského Berouna přišly zhruba půl hodiny po druhé hodině odpoledne. Volební účast zde dosáhla téměř 74 procent. V okrsku hlasovalo celkem 34 voličů.

Před třetí hodinou odpoledne bylo v Olomouckém kraji sečteno přes 1 procento okrsků. Na prvních místech jsou ANO, koalice Spolu, SPD a PIRÁTI a STAROSTOVÉ.

Volby proběhly bez závažnějších problémů

Vedoucí oddělení správních činností na Krajském úřadu v Olomouci Peter Garláthy potvrdil, že volby proběhly v Olomouckém kraji bez závažnějších problémů.

"V souvislosti s volbami nedošlo v Olomouckém kraji k narušení jejich průběhu ani k narušení veřejného pořádku. Uzavřením volebních místností však bezpečnostní opatření nekončí. Policejní hlídky budou nadále spolupracovat s jednotlivými volebními komisemi tak, aby zamezily případným komplikacím při sčítání či převozu volebních výsledků," sdělila mluvčí policie Marie Šafářová.

Během voleb policie řešila pouze několik případů porušení mimořádného opatření, které se týká ochrany dýchacích cest jak u voličů, tak u členů volebních komisí. Všechny přestupky policie předá příslušnému správnímu orgánu.

V Olomouckém kraji o hlasy voličů usilovalo 378 kandidátů z dvacítky politických subjektů. Poslední volby před čtyřmi roky zde s téměř třetinou hlasů vyhrálo hnutí ANO, druhé místo obsadila SPD s 13,5 procenta, následovali ODS, komunisté, Piráti, lidovci a ČSSD se ziskem pod 10 procenty hlasů. 

V Ludéřově lidé volí v barokní sýpce. Tady na vás dýchá historie, říkají členové komise

Netradiční historické kulisy poskytla voličům zrekonstruovaná barokní sýpka v Ludéřově na Olomoucku, která je pozůstatkem bývalého panského dvora při tvrzi ze 14. století. Jako volební místnost slouží poprvé. Hlasovací lístky házejí lidé do urny v...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa | Zdroj ČSÚ

Štítky volby, poslanecká sněmovna, sčítání, výsledky, ohlasy, Olomoucký kraj, ANO 2011, koalice, Svoboda a přímá demokracie, Ladislav Okleštěk, Marian Jurečka, Tomáš Müller, ČSSD, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: V kraji jsou sečteny všechny hlasy. Vyhrálo ANO před koalicí SPOLU. Piráti předběhli SPD  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.