Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Už roky bojuje proti korupci. Čelila útokům i výhružkám. Nyní je Hana Naiclerová z Prostějova poslankyní

Na kandidátce Pirátů a Starostů v Olomouckém kraji vystřelila díky preferenčním hlasům Hana Naiclerová z Prostějova. Opoziční prostějovská zastupitelka a dlouholetá bojovnice proti korupci před lety začínala v Babišově hnutí ANO, brzy však zjistila, že tudy její cesta nepovede. A udělala dobře. Stala se největším překvapením voleb v Olomouckém kraji.

"Do politiky a do hnutí ANO mě přivedla nespokojenost s tehdejší vládou a boj proti korupci. Nechtěla jsem už jenom sedět doma a nadávat na poměry, ale chtěla jsem přiložit ruku k dílu. Dostali jsme se do zastupitelstva, ale rychle jsme narazili na odpor, a to i uvnitř ANO. Tehdy nás odešla asi polovina místní organizace," popisuje své začátky Hana Naiclerová, která kandidovala za STAN z pátého místa, ale díky 7855 preferenčním hlasům předběhla i lídra Tomáše Müllera.

Národní sportovní centrum, hokejové dotace 

V opozičních lavicích v prostějovském zastupitelstvu se jí rychle potvrdilo, že ve městě není zdaleka všechno v pořádku. Začala se totiž podrobně zajímat o to, jak město hospodaří, kde utrácí peníze, kam posílá dotace a začala se ptát. Na největší odpor narazila zřejmě ve chvíli, kdy ji zajímala stavba sportovního centra bosse Miroslava Černoška.

Také díky jejím aktivitám se postupně Prostějovu začalo přezdívat Hanácké Palermo.

"Jednou z největších kauz byly zřejmě dotace pro mládežnický hokejový klub. Případ nakonec vyústil v podmínečné odsouzení šéfa klubu. S kolegou jsme tehdy upozornili na to, že město chce dát tomuto klubu milionové dotace, klub byl však v exekuci a exekutor by peníze okamžitě zabavil. Přiklepnutí dotací se tehdy podařilo zastavit," vysvětluje Naicelrová.

Na to ji někdo před jejím domem polil automobil barvou. 

"Neodradilo mě to, ale nikomu by určitě nebylo příjemné, kdyby někdo v noci obcházel váš dům, kde spí vaše děti, a chtěl vás vystrašit a poškodit. Nicméně jsem si řekla, že kdybychom to všichni vzdali, nikam by se nic neposunulo," říká dnes Naiclerová. Čelila zároveň výhružkám o podání žalob. 

Chovatelka domácích zvířat a pěstitelka květin poté za své aktivity dostala Cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci a rozhodla se kandidovat do Sněmovny.

Statečná žena uspěla na celé čáře. Velmi ji to překvapilo.

"V podstatě se s tím stále srovnávám. V politice se snažím už sedm let a boj proti korupci neberu jako heslo, ale myslím ho vážně. Možná si toho lidé z Prostějova všimli, nevím. Ale každopádně vím, že nepřestanu," slibovala krátce po zvolení prostějovská bojovnice.

Pomáhat malým a středním podnikatelům

Vystudovaná ekonomka Naiclerová se celý život živí účetnictvím, daněmi a ekonomií. "Mám třicet let zkušeností s malým a střední podnikáním a chtěla bych drobným a středním podnikatelům pomoci, protože jsme přesvědčena, že jsou páteří české ekonomiky. Chtěla bych se také zaměřit na navrácení vody do správy měst," popisuje své plány ve Sněmovně Naiclerová.

Uvažuje zároveň, že se vzdá postu městské zastupitelky v Prostějově, protože nechce kumulovat funkce. "Ale Prostějovu se v každém případě budu dál věnovat. Chtěla bych na zastupitelstvu vystupovat z titulu poslankyně, takže mi nebudou moci vypínat mikrofon," plánuje Naiclerová.

VOLBY 2021: Olomoucký kraj má 12 poslanců. KDU-ČSL uspělo v koalici SPOLU

Olomoucký kraj bude ve Sněmovně zastupovat 12 poslanců. Pořadím kandidátů zamíchaly preferenční hlasy. Na společné kandidátce se Starosty se neprosadili Piráti, ODS má pouze jednoho poslance. Nejvíce preferenčních hlasů měl lídr kandidátky SPOLU...

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, FB Hana Naiclerová

Štítky Naiclerová, korupce, preferenční hlasy, volby 2021, Prostějov, Olomoucký kraj, Hana Naiclerová, ANO 2011, dotace, Andrej Babiš, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Tomáš Müller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už roky bojuje proti korupci. Čelila útokům i výhružkám. Nyní je Hana Naiclerová z Prostějova poslankyní  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.