Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VOLBY 2022: Občané Nákla rozhodují o těžbě štěrkopísku. Referendum je chyba, tvrdí starosta

Kromě šedých obálek dostávají občané Nákla nedaleko Olomouce ve volební místnosti také bílé, do kterých vkládají speciální hlasovací lístek pro referendum. Místní rozhodují o budoucím přístupu obce k rozšiřování těžby písku za vesnicí. Končící starosta Marek Ošťádal vnímá referendum jako krok, který nakonec může být pro obec kontraproduktivní nehledě na výsledek.

Přes osm set lidí se může zúčastnit voleb v Nákle zhruba deset kilometrů od Olomouce. Od volební komise dostanou při příchodu do místnosti na obecním úřadě bílou obálku a bílý papír, který se ptá na budoucí postup vedení obce při rozhodování o rozšíření těžby štěrkopísku v nedaleké pískovně. Dobývání suroviny v nových lokalitách může Náklo zabránit jako schvalovatel územního plánu, účastník správních řízení a také vlastník pozemků.

Právě poslední zmíněnou skutečnost vidí jako klíčovou senátor a starosta Nákla Marek Ošťádal (STAN). „Nejlepší by bylo, kdyby žádné referendum neprobíhalo. Obec Náklo vlastní síť polních cest v plánovaném dobývacím prostoru, těžaři bez nich nejsou schopni tam nic realizovat. Obec má dostatečné eso v rukávu, aby mohlo těžbu ovlivňovat a klást si podmínky,“ vysvětluje Ošťádal a dodává: „Když se v referendu schválí, že zastupitelstvo musí všechno zamítat, tak přijde o manévrovací prostor a možnosti jednat například o různých kompenzacích.“

V průběhu prvního volebního odpoledne měli podle zástupců volební komise lidé přicházející k volbám zájem o možnost v referendu hlasovat a bílé obálky si takřka všichni vzali. Jak se nakonec k těžbě veřejnost postaví, ukáže sčítání po konci voleb, který připadá na sobotní 14 hodinu.

VOLBY 2022: Lidé volí v kině, barokní sýpce nebo ve fotbalové kabině. V Lipňanech zamířili do unimobuňky

Do hospody, na mysliveckou chatu, ale i do kabiny fotbalového klubu se lidé v Olomouckém kraji vydávají volit v komunálních a senátních volbách. Ve výčtu kuriózních volebních místností tentokrát nechybějí ani turistické ubytovny, obchod či...

 

Ani jeden z možných výsledků platného referenda není podle starosta Ošťádala příliš optimistická. „Buď se zastupitelstvo bude muset chovat k těžbě vždy odmítavě, nebo referendum skončí kladně vzhledem k rozšíření těžby. Pak to může být vnímáno, že s tím lidé souhlasí. Pak bude mít obec taky složitou pozici při vyjednávání, těžaři pak můžou říct ‚co byste chtěli, vždyť obyvatelům to nevadí.‘  Za mě jsou obě varianty pro obec špatně. Nejlepší bylo, když byla hra otevřená a karty nebyly na stole. Mohlo se diskutovat s občany, ale teď se do toho radikálně vrazí vidle, a to je jednoznačně chyba,“ míní Marek Ošťádal, který v čele Nákla stál poslední tři volební období.

K volbám dorazili i penzisté Jarmila a Jiří. Jsou proti rozšíření těžby. „Hluk je tam už teď, když se to ještě rozšíří, tak to bude neúnosné. Jde o těžbu i o rekreaci, ta je ještě samostatná kapitola,“ myslí si Jiří a Jarmila dodává. „Nás už se to asi týkat nebude, spíš našich vnoučat. Bylo by potřeba, aby z toho dědina vytěžila co nejvíc. Aby se udělala taky nějaká opatření, která by lidem zpříjemnila život. Chceme, aby obec bojovala za nerozšiřování těžby nebo ať nabídnou víc. Jako je to mezi byznysmeny. Ať to není jen tak, že nám to nevadí a dělejte si co potřebujete,“ tvrdí seniorka z Nákla.

VOLBY 2022: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat zastupitele a senátory

Volební místnosti se otevřely. Obyvatelé Olomouckého kraje rozhodují o novém složení zastupitelstev obcí a měst a na Olomoucku také o senátorovi. Volební lístek mohou vhodit do volební urny dnes do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin. Letošní...

 

Odmítavé stanovisko občanů by ale paradoxně nemuselo pozici obce při jednáních vylepšit. „Pískovny, které mají podobně rozsáhlé a kvalitní zásoby jako jsou u Nákla, jsou v republice asi jen dvě. Je to nerostné bohatství státu. Může se stát, že si budeme hrát jako obec na frajery a stát nám pozemky jednou vyvlastní a vytěží to bez nás,“ varuje starosta Ošťádal, který už v letošních volbách stejně jako místostarosta Tomáš Utíkal nekandiduje.

K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti alespoň 35 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob. Rozhodnutí v místním referendu je závazné, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily, a alespoň 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob.
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Těžařská firma má na současných ložiscích dostupné zásoby zhruba na dalších patnáct let. Nové lokality by začala v případě schválení všech náležitostí využívat zřejmě už dříve. „Je tam spousta technických záležitostí, které budou muset udělat pro to, aby mohli začít těžit. Je ještě spousta času na jednání a řešení různých situací,“ tvrdí Ošťádal, který neuznává v této souvislosti ani argument s obtěžujícími doprovodnými jevy turistiky a letních kratochvil na jezerech, kam se jezdí koupat, rybařit či přebývat v karavanech značné množství lidí z okolních obcí i Olomouce.

„Někteří lidé mi řekli, že jim vadí v létě turistika u jezer. Ale odmítnutí rozšíření těžby ji nezastaví. Naopak to ještě zhorší naši pozici při vyjednávání s těžařem jako majitelem pozemků, kde jsou pláže a podobně. Když se k nim obec otočí zády, tak se s nimi bude těžko bavit o nějakých opatřeních, které by na jezerech chtěla. Já už nebudu starosta, ale není mi to jedno,“ uzavírá Marek Ošťádal, který by jako ideální výsledek viděl nerozhodnutí o výsledku referenda například kvůli nízké účasti.

O možnostech rozšíření těžby hlasovali lidé také při loňských volbách v Tovačově na Přerovsku. Místním tam v referendu jednoznačně odmítli pokračování těžby štěrkopísku, proti bylo 76 procent obyvatel. Další těžební jezero chce u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, komunální volby, referendum, těžba, Náklo, Olomouc, Olomoucký kraj, Marek Ošťádal, Starostové a nezávislí, Tovačov, Ministerstvo vnitra České republiky, Českomoravský štěrk, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Občané Nákla rozhodují o těžbě štěrkopísku. Referendum je chyba, tvrdí starosta  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.