Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

VOLBY 2022: Koalice v Olomouci zřejmě zůstane beze změny, veletoč nečekám, tvrdí politolog

K obdobné spolupráci jako v uplynulých čtyřech letech budou podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého směřovat jednání v Olomouci. Naznačují to jasné výsledky ve prospěch hnutí ANO a koalice SPOLU. „Vše zůstane při starém,“ míní Lysek.

Vítězné hnutí ANO získalo v Olomouci šestnáct mandátů, o dva více než před čtyřmi lety. Koalice SPOLU pak obsadí v zastupitelstvu 10 křesel. Při předchozích volbách měly samostatně strany ODS a KDU-ČSL po pěti a čtyřech mandátech, TOP09 se do zastupitelstva nedostalo. „Výsledky ukázaly kontinuitu, a to že se v náladách voličů asi nic nemění. Volební výsledky jsou stabilní a předpokládám, že ani koalice se nebude nějakým způsobem měnit,“ tvrdí Jakub Lysek z Katedry politologie a evropských studií.

V uplynulých čtyřech letech vládlo v hanácké metropoli ANO s ODS, KDU-ČSL a místním uskupením spOLečně. Stejná koalice by se mohla podle Jakuba Lyska utvořit i nyní, ODS a KDU-ČSL šly do voleb v koalici ještě s TOP09.

VOLBY 2022: Kromě ANO a SPD voliči hodně křížkovali. Bodovala herečka Plíhalová nebo kytarista Polák

V Olomouckém kraji se letos při komunálních volbách dostala řada kandidátů do zastupitelstev díky preferenčním hlasům. V Olomouci tak díky křížkům vyletěla nahoru například herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová, která byla na třetím místě....

 

„Myslím, že ti lidé jsou na sebe zvyklí. Možná tam budou nějaké rozpory, ale pokud by vznikla nějaká jiná koalice tak by to bylo hodně překvapivé. Nevidím zatím nějaké zásadní důvody, proč by se to mělo měnit. Byť na vládní úrovni koalice SPOLU bojuje s hnutím ANO a Andrej Babiš má vůči nim velmi negativní vyjádření, tak v Olomouci je tato spolupráce celkem stabilní,“ komentuje Lysek.

Ačkoliv by podle počtů mandátů nemuselo v případě dohody se SPOLU hnutí ANO přizvat do koalice zastupitele ze spOLečně, je možné že na osvědčenou variantu naváže i nyní. Také zřejmě kvůli osobnosti a odbornosti ekonomického náměstka a lídra spOLečně Otakara Bačáka.

„Je to plně na nich. I v Ostravě bere hnutí ANO do koalice více stran, než je potřeba. Ukáže to na nějaký konsenzus a vyjadřuje to postoj, že nejsme v obci jen sami. Hnutí spOLečně může být taková pojistka, koalice SPOLU není úplně homogenním blokem. Kdyby někteří zastupitelé náhodou nechtěli podpořit vládu s hnutím ANO, tak mají v ANO ještě další karty, i v podobě SPD. Mají velkou šanci, že budou mít zase primátora,“ přibližuje olomoucký politolog.

Ten neočekává zvrat v povolebním vyjednávání, o který by usilovaly strany, kterým výsledky s velkou pravděpodobností přisoudily opoziční roli. „Je tam velmi malá šance. Lidé z ODS vládnou dlouho a jsou jim bližší politici z ANO než z jiných stran. Nečekám, že by byl nějaký veletoč. Můžu se mýlit, do zákulisí až tak nevidím,“ podotkl Lysek.

VOLBY 2022: Pro složité období nechceme dělat chaotické změny, říká olomoucký vítěz Žbánek

Celkem šestnáct křesel v olomouckém zastupitelstvu získalo vítězné hnutí ANO v čele s lídrem a dosavadním primátorem Miroslavem Žbánkem. Ten vnímá výsledek zejména jako ocenění práce, kterou s kolegy ve vedení krajského města odvedl v uplynulých...

 

Těsně přes hranici pěti procent hlasů se dostala koalice STAN a Zelených, oba mandáty připadly hnutí STAN. „Jsem překvapený, že se vůbec dostali do zastupitelstva. Vzhledem k celostátním kauzám a tomu, že hnutí STAN je v Olomouci relativně slabé. Na sociálních sítí je viditelný v podstatě jeden člověk. Možná hnutí STAN pomohlo, že nasadila do senátních voleb pana Malacku. V Olomouci to mohlo pomoci překonat hranici pěti procent. Zřejmě přispěla trošičku i koalice se Zelenými. Olomouc je velké statutární město, velká část lidí se rozhoduje i podle celostátních témat,“ komentoval Jakub Lysek.

Ekonomické problémy či energetická krize podle odborníka na politické dění výsledky aktuálních voleb výrazně neposunuly. „Myslím si, že to nemělo vůbec vliv. Mám k tomu několik indikátorů, které to potvrzují. Zaprvé byla volební účast nižší než před čtyřmi lety, kdy byla stabilní ekonomická situace nebo dokonce rozvoj. Lidem se tehdy zvětšovaly platy, o covidu jsme nevěděli, o ruské agresi jsme nevěděli a volební účast byla přesto vyšší o jedno procento. Nyní tedy nedošlo k mobilizaci voličů. Komunální volby celkově v republice dopadly hodně podobně. To je v podstatě to překvapení, že výsledky jsou velmi stabilní a ekonomická situace se v nich vůbec neodrazila. Ani v Olomouci, ani nikde v republice,“ konstatoval politolog a dodal: „Lidé jsou nejen na Hané konzervativní, volí pořád podobně nebo stejně. A i ty koaliční vzorce jsou tady stejné. Strany vládní koalice jsou ve výsledcích na svém, stejně jako Piráti a ProOlomouc.“

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aspen Institute

Štítky volby, komunální volby, volby 2022, Olomouc, primátor, Miroslav Žbánek, ANO, SPOLU, politolog, Jakub Lysek, Olomoucký kraj, koalice, ANO 2011, ODS, Univerzita Palackého v Olomouci, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Koalice v Olomouci zřejmě zůstane beze změny, veletoč nečekám, tvrdí politolog  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.