Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2022: Kromě ANO a SPD voliči hodně křížkovali. Bodovala herečka Plíhalová nebo kytarista Polák

V Olomouckém kraji se letos při komunálních volbách dostala řada kandidátů do zastupitelstev díky preferenčním hlasům. V Olomouci tak díky křížkům vyletěla nahoru například herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová, která byla na třetím místě. Voliči ANO a SPD naopak dávali hlas celé straně.

Herečka Ivana Plíhalová se díky preferenčním hlasům dostala z třetího místa kandidátky spOLečně na první. Jeden ze čtyř mandátů v zastupitelstvu získal také Ivo Háger kandidující za spOLečně z šesté pozice. Přeskočil dokonce lídra kandidátky Roberta Runtáka.

V Přerově získal na kandidátce Společně pro Přerov druhý nejvyšší počet hlasů archeolog Zdeněk Schenk, třetí mandát pro sdružení tak získal z deváté pozice. Křížkovali v Přerově i voliči ODS, která získala pět mandátů. Do zastupitelstva poslali preferenčními hlasy Tomáše Kocourka z 11. pozice. Podle jmen vybírali své zástupce také příznivci Pirátů, tři mandáty si rozdělili kandidáti z 1., 5. a 9. pozice. V Prostějově si zas mandáty pro Pévéčko rozdělili kandidáti z první, čtvrté a páté pozice.

V Šumperku přišel o mandát kvůli preferenčním hlasům lídr kandidátky Šumperáci Karel Hošek. Uskupení přitom získalo čtyři křesla. Přeskočil ho z druhého místa o 113 hlasů kytarista ze skupiny 05 a Radeček Ondřej Polák, ale i jeho kolegové na třetím, čtvrtém a šestém místě. Podobně přišla o post zastupitele i dvojka na kandidátce Nezávislé volby Jakub Šilar. Čtyři křesla si rozebral lídr kandidátky a lidé ze třetí až páté pozice. Své oblíbence zaškrtávali i voliči z kandidátky Srdcem pro Šumperk. Mandát získal lídr a dosavadní starosta města Tomáš Spurný a s ním kandidáti z pátého a devátého místa.

V Jeseníku byla největším skokanem pro zisk mandátu Eva Jedličková z hnutí PRO Jeseník. Čtvrtý mandát se jí pro hnutí podařilo získat z 15. místa na listině. Obdobné to bylo na kandidátce Jeseničtí 2022, kde získal třetí mandát pro uskupení Jiří Šarman z desáté pozice.

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

Na kandidátce Olomoučanů, kteří se do zastupitelstva nedostali, měli nejvíce hlasů fotbalista Roman Hubník, Dana Galuszková a politolog Pavel Šaradín na pátém, šestém a sedmém místě. 

Nejvyšší počet hlasů ve statutárních městech získali lídři vítězného hnutí ANO. V krajském městě získal dosavadní primátor Miroslav Žbánek 10 080 hlasů, lídři ostatních statutárních měst měli těsný výsledek, dosavadní prostějovský primátor František Jura měl 4745 hlasů a poslanec Petr Vrána celkem 4716 hlasů.

V hnutí ANO získali kandidáti ve všech pěti okresních městech mandát podle pořadí na kandidátce. V Prostějově například na posledních místech kandidátky ANO byli bývalý hejtman Ladislav Okleštěk a vlivný člen ANO Jaroslav Faltýnek. Nasbírali asi o tisícovku méně preferenčních hlasů než lídr a do zastupitelstva nepronikli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hnutispolecne.cz

Štítky volby, preferenční hlasy, herečka, zpěvák, obce, Olomoucký kraj, ANO 2011, herec, Svoboda a přímá demokracie, preferenční hlasování, Olomouc, Přerov, ODS, Tomáš Kocourek, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Kromě ANO a SPD voliči hodně křížkovali. Bodovala herečka Plíhalová nebo kytarista Polák  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.