Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2022: Prostějov opět povede ANO s ODS a PéVéčkem. Jura zůstane primátorem

, aktualizováno 27. září 2022, 14:07

Takřka totožná koalice jako po minulých volbách bude určovat dění v Prostějově v následujících letech. Vítězné hnutí ANO se dohodlo s ODS a hnutím PéVéčko. ČSSD, čtvrtý partner z předchozího období, nezískal ve volbách dostatečné množství hlasů.

V pětatřicetičlenném prostějovském zastupitelstvu bude trojkoalice ANO, ODS a PéVéčko 22 křesel. V úterý odpoledne už zástupci politických uskupení přistoupili k podpisu koaliční smlouvy. Post primátora Prostějova by měl i v dalších letech zastávat František Jura (ANO).

ANO získalo v prostějovském zastupitelstvu 14 mandátů. Druhé skončilo hnutí Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení) se šesti mandáty. Třetí SPD bude mít také šest zastupitelů. Čtvrtá kandidátka vytvořená ODS a nezávislými osobnostmi má pět mandátů, tři zastupitele bude mít na pátém místě Pévéčko. Česká pirátská strana získala jednoho zastupitele. Do zastupitelstva se nedostali Spojenci pro Prostějov (KDU-ČSL), ČSSD, Levicoví občané Prostějova a KSČM a také uskupení Zvířata potřebují pomoc.

VOLBY 2022: KSČM a ČSSD končí. Až na výjimky nejsou ve velkých městech v zastupitelstvech. Posílila SPD

Komunisté a sociální demokraté v komunálních volbách dokončili fiasko, které utrpěli již loni u parlamentních voleb. V klíčových městech v Olomouckém kraji se nyní až na výjimky vůbec nedostali do zastupitelstev. Posílila naopak SPD.

 

Primátor František Jura (ANO) a jednička hnutí v aktuálních komunálních volbách v neděli oznámil že ANO bude jednat se zástupci ODS, Pévéčka a SPD. Lídr opozičního uskupení Na rovinu! Aleš Matyášek kritizoval, že ANO vůbec nejednalo s touto koalicí, která skončila na druhém místě. Podle Jury bylo předem jasné, že se ANO s uskupením Na rovinu! neshodne v některých důležitých programových bodech. "Registroval jsem vyjádření lídra hnutí Na rovinu! v tom, že by s námi dokonce byli oni ochotni jednat, ale pouze tehdy, pokud bychom byli schopni akceptovat jejich program," uvedl Jura. Jednání s Na rovinu! by tak podle Jury byla pouze formální, za což ANO po volbách v roce 2018 opozice kritizovala.

Komunální volby v Prostějově před čtyřmi lety vyhrálo ANO, získalo sedm mandátů. Druhá skončila koalice Na rovinu! se šesti mandáty. Třetí Pévéčko mělo pět zastupitelů. Čtvrtá ODS získala čtyři mandáty, čtyři zastupitele má pátá ČSSD. Šestá byla Změna pro Prostějov se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila KSČM se dvěma zastupiteli. Na osmém místě skončila SPD se dvěma mandáty. I devátá KDU-ČSL získala dva mandáty. Vítězné ANO poté podepsalo v Prostějově koaliční smlouvu s PéVéčkem, ODS a ČSSD. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky volby, komunální volby, volby 2022, Prostějov, ANO, ODS, PéVéčko, Olomoucký kraj, ANO 2011, František Jura, ČSSD, koalice, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Prostějov opět povede ANO s ODS a PéVéčkem. Jura zůstane primátorem  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.