Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2022: KSČM a ČSSD končí. Až na výjimky nejsou ve velkých městech v zastupitelstvech. Posílila SPD

Komunisté a sociální demokraté v komunálních volbách dokončili fiasko, které utrpěli již loni u parlamentních voleb. V klíčových městech v Olomouckém kraji se nyní až na výjimky vůbec nedostali do zastupitelstev. Posílila naopak SPD.

Komunisté a sociální demokraté neuspěli v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku. Akorát v Jeseníku se dva sociální demokraté dostali do zastupitelstva na společné kandidátce s hnutím ANO, které zde skončilo na druhém místě.

"Komunální volby ukázaly na definitivní pád tradiční levice. Už nevidím šanci, že by se ČSSD v horizontu například dalšího volebního období mohla v České republice vrátit. Když neuspěla v komunálních volbách v Olomouci a dokonce ani v Prostějově, kde měla hodně silné lokální kandidáty," komentoval výsledky politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouc.

Sociální demokracie tak končí v tradičně levicovém městě, jako je Prostějov, kde měla v minulosti velký vliv. "Dnešní doba nepřeje klasickým politickým stranám. Levicový program navíc začaly využívat i jiná politická uskupení, a tím pádem nám ho sebrali. Program jsme si navíc nedovedli obhájit," komentoval výsledek lídr kandidátky ČSSD v Prostějově Pavel Holík

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

"ČSSD nepomohlo v Olomouci ani to, že změnila značku a kandidovala s nestraníky a lokálními osobnostmi. Od KSČM zase odcházejí voliči směrem k SPD, od ČSSD pak ke hnutí ANO. SPD byla v Olomouci i s Trikolorou, populistický blok se tedy nedrolil. Pokračovalo to, co jsme pozorovali ve sněmovních volbách v roce 2021," poznamenal politolog.

Jednička komunistů v Olomouci Liběna Večeřová volební neúspěch přisuzuje nedostatku mladých lidí mezi komunisty. "Výsledek odráží věkové složení komunistů a personální vytunelování strany. Je to důsledek absence mladých lidí. Za posledních deset let nenastala řádná obměna členské základny," řekla.

Nejen v Olomouckém kraji naopak posiluje SPD. V Olomouci získala dvojnásobek ve srovnání s výsledkem před čtyřmi roky, v Přerově zase vyskočila na druhé místo hned za ANO a před ODS. Bodovala i v Prostějově a Šumperku. "Ukázalo se, že spojení v rámci vlasteneckých stran a hnutí má svůj význam," komentoval to lídr SPD v Olomouci Pavel Jelínek, kde se SPD spojila s Trikolorou.

"Budoucí politika v České republice bude zřejmě o tom, jestli vyhraje blok ANO a SPD versus blok ostatních středopravicových stran. Takže došlo k totálnímu vymazání tradiční levice z politických map," soudí politolog Lysek. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, komunální, zastupitelstvo, KSČM, ČSSD, konec, Olomoucký kraj, Svoboda a přímá demokracie, Olomouc, sociální demokracie, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Prostějov, ANO 2011, volby do Poslanecké sněmovny PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: KSČM a ČSSD končí. Až na výjimky nejsou ve velkých městech v zastupitelstvech. Posílila SPD  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.