Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VOLBY 2022: Krajský soud bude řešit stížnosti na komunální volby v Jeseníku, Přáslavicích a Drahanovicích

Krajský soud v Olomouci bude řešit stížnosti na průběh nedávných komunálních voleb v Přáslavicích a Drahanovicích na Olomoucku a v Jeseníku. Soud dostal oznámení zpochybňující platnost voleb také v Bouzově na Olomoucku, ty už však zamítl, protože přišly předčasně.

Stížnosti na neplatnost voleb v Bouzově podal stejný člověk. "Návrh byl podán předčasně. Podle volebního zákona je třeba návrh podat nejpozději 10 dnů po vyhlášení výsledků voleb, nelze jej podat před vyhlášením jejich výsledků. V době, kdy navrhovatel svůj návrh podá, musí být zjevný ten, jehož volba byla napadena. Identita zvoleného kandidáta musí být známa, to znamená, že musí být uveřejněna ve Sbírce zákonů," vysvětlila předsedkyně senátu Barbora Berková.

Soud obdržel také stížnost na volby v Jeseníku, podanou lídrem kandidátky Nezávislí - Jeseník Miroslavem Táborským, občanem Drahanovic a lídrem kandidátky Sdružení nezávislých kandidátů v Přáslavicích Ludvíkem Chodilem. O těchto návrzích soud ještě nerozhodl.

VOLBY 2022: Olomouckým krajem se přehnala vítězná vlna ANO. Odolal jen Jeseník

Větší města v Olomouckém kraji ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku, kde chce obsadit post primátora. Odolal pouze Jeseník, ve kterém vyhrála kandidátka Jeseník srdcem současné starostky Zdeňky Blišťanové.

Naproti tomu brněnský krajský soud letos žádný podnět k volbám na Prostějovsku neobdržel. V přehledu volebních návrhů se objevila pouze žaloba pěstitele konopí Dušana Dvořáka, který si nyní odpykává ve vězení v Břeclavi šestiletý trest. "Navrhovatel brojil proti porušení volebního práva ve městě Břeclav. Uvedl, že občané města Břeclav, kteří jsou ke dni 23. září 2022 ve výkonu vazby ve věznici Břeclav, nemohou hlasovat ve volbách do obecního zastupitelstva města Břeclav, pokud nemají trvalé bydliště ve volebním obvodu č. 8, kde se nachází věznice," uvedl soud. Ten Dvořákovu žalobu odmítl s tím, že byl návrh rovněž podán předčasně a také proto, že byl podán osobou zjevně neoprávněnou. Dvořák má trvalé bydliště v Ospělově na Prostějovsku.

Před čtyřmi lety bylo stížností ohledně platnosti voleb v Olomouckém kraji podáno patnáct. Žaloby napadaly platnost voleb většinou v menších obcích, nechyběly však ani stížnosti na volby v Olomouci a Přerově. Všechny žaloby soudy zamítly, neuspěla nakonec ani stížnost kritizující volby ve Slatinkách na Prostějovsku, kde komise zaměnila obálky pro komunální a senátní volby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální, stížnosti, soud, obce, Olomoucký kraj, Jeseník, Drahanovice, Přáslavice, Bouzov, Krajský soud v Ostravě, Břeclav, Dušan Dvořák, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Krajský soud bude řešit stížnosti na komunální volby v Jeseníku, Přáslavicích a Drahanovicích  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.