Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VOLBY 2022: Primátorem Olomouce se opět stal Miroslav Žbánek z ANO. Nová vedení mají i další radnice v kraji

Zastupitelstvo Olomouce dnes potvrdilo ve funkci primátora lídra vítězného hnutí ANO Miroslav Žbánka. Koalice ANO hnutí ProOlomouc a Pirátů a spOLečně má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 28 hlasů. Nová vedení mají i ostatní větší radnice v Olomouckém kraji.

"Minulé volební období bylo poznamenané nejprve covidem a poté válkou na Ukrajině. Současná situace je také nelehká, tentokrát zejména kvůli energetické krizi. Věřím, že zvládneme pokračovat v týmovém duchu a v plodné spolupráci mezi všemi zastupitelskými kluby, abychom za čtyři roky mohli předložit pozitivní hodnocení naší práce," uvedl nově zvolený primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Zastupitelstvo dnes zvolilo také jedenáctičlennou radu. Hnutí ANO má šest pozic, spOlečně dvě a koalice ProOlomouc a Piráti tři místa. Za hnutí ANO se stali náměstky Miroslava Ferancová a Miloslav Tichý, za hnutí spOlečně lídr Otakar Štěpán Bačák a za ProOlomouc a Piráty Tomáš Pejpek, Kateřina Dobrozemská a Viktor Tichák.

Ve vedení olomoucké radnice skončili ODS a lidovci. Většinu v zastupitelstvu by ovšem měla i koalice ANO a SPOLU, kterou tvoří právě ODS a KDU-ČSL s TOP 09. Podle jedničky a dosavadní náměstkyně primátora Markéty Záleské (ODS) voliči práci předchozí radniční koalice hodnotili pozitivně a její členové v zářijových volbách získali nejvíce mandátů. "Z toho lze vyčíst, že si nepřáli změnu, přesto ji budou mít," reagovala Záleská.

VOLBY 2022: ANO podepsalo koaliční smlouvu s Piráty, ProOlomouc a spOLečně. V radě bude sedm nováčků

Lídři hnutí ANO, koalice ProOlomouc a Piráti a hnutí spOlečně podepsali na olomoucké radnici koaliční smlouvu, která vymezuje základní cíle a principy jejich spolupráce v následujících letech. Primátorem zůstává Miroslav Žbánek, nové...

Na začátku týdne proběhla ustavující zastupitelstva také v Přerově a Prostějově. V Přerově se stal primátorem poslanec Petr Vrána (ANO), jeho náměstky jsou Tomáš Navrátil (ANO), Vladimír Lichnovský (ANO) a Miloslav Dohnal (ODS). Uvolněným radním bude Michal Zácha (ODS), který je zároveň náměstkem hejtmana.

V Prostějově se stal primátorem opět František Jura (ANO), náměstky jsou Jiří Rozehnal (ANO), Marcela Župková (ANO), Miloš Sklenka (ANO), Jiří Pospíšil (Pévéčko) a Milada Sokolová (ODS), která je zároveň uvolněnou členkou zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu. 

V Šumperku a Jeseníku bylo ustavující zastupitelstvo včera, starostou se stal senátor Miroslav Adámek (ANO), místostarosty Eva Kostecká (ŠUMPERÁCI) a Karel Hošek (ŠUMPERÁCI). Uvolněnou radní pro energetiku a Smart City bude Valerie Hrubá (ANO). Starostkou Jeseníku se opět stala Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem), místostarostou Václav Urban (PRO Jeseník) a uvolněným radním Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Vedení Přerova kumuluje funkce. Svou práci nemůžete dělat naplno, kritizuje to opozice

Část nově zvoleného vedení Přerova sedí na dvou židlích. Primátor Petr Vrána z ANO je zároveň poslancem, uvolněný radní Michal Zácha z ODS je náměstkem na kraji. Podle opozice oba dva nemohou své funkce vykonávat naplno. Funkce kumulují i další...

Už ve středu se stal starostou Hranic lídr ANO Daniel Vitonský, místostarostou Karel Machyl (Hranice pro život). Vitonský byl zvolen jednomyslně. "Chtěl bych poděkovat za důvěru, je to pro mě velká výzva a zároveň závazek. Slibuji, že se budu snažit hájit zájmy našeho města," řekl těsně po zvolení Vitonský. 

Starostou Kojetína se opět stal Leoš Ptáček (Kojetín 2022), místostarosty jsou Arnošt Petružela (ODS) a Jaroslav Bělka (KDU-ČSL). Funkci starosty Konice na Prostějovsku obhájil Michal Obrusník (STAN), v křesle místostarosty bude pokračovat Jaroslav Procházka (KDU-ČSL).

V Litovli se po komunálních volbách vůbec nic nemění, starostou zůstává Viktor Kohout (SNK) a místostarostou Lubomír Broza (SNK). Také v Uničově obhájil funkci starosty Radek Vincour (ODS), místostarosty budou Jaromír Lón (ANO) a Aleš Langer (KDU-ČSL).

V Zábřehu se stal starostou dokonce počtvrté za sebou František John (KUD-ČSL), místostarostou je Josef Klimek (KDU-ČSL). "Děkuji za důvěru a těším se na společnou práci pro Zábřeh," reagoval John. V Mohelnici je starostou Pavel Kuba (Mohelnická demokracie), místostarostkou Jana Kubíčková (Mohelnická demokracie).

Akorát ve Šternberku se ustavující zastupitelstvo uskuteční až v pondělí. "Zastupitelský klub ANO bude coby vítěz komunálních voleb navrhovat své nominanty do funkcí starosty, místostarosty a člena městské rady," naznačil bouřlivou debatu nově zvolený zastupitel Jiří Zemánek (ANO pro Šternberk), bývalý náměstek hejtmana za ČSSD.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc/Jan Andreáš

Štítky volby, komunální, politika, ustavující zastupitelstvo, koalice, Olomouc, Olomoucký kraj, ANO 2011, radnice, ODS, Miroslav Žbánek, primátor, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Primátorem Olomouce se opět stal Miroslav Žbánek z ANO. Nová vedení mají i další radnice v kraji  |  Volby  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.