Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vedení Přerova kumuluje funkce. Svou práci nemůžete dělat naplno, kritizuje to opozice

Část nově zvoleného vedení Přerova sedí na dvou židlích. Primátor Petr Vrána z ANO je zároveň poslancem, uvolněný radní Michal Zácha z ODS je náměstkem na kraji. Podle opozice oba dva nemohou své funkce vykonávat naplno. Funkce kumulují i další politici v Olomouckém kraji.

Na ustavujícím zasedání přerovského zastupitelstva se primátorem Přerova stal lídr vítězného hnutí ANO Petr Vrána, který je zároveň poslancem. To ostře kritizuje přerovská opozice. 

"Pan Vrána si je podle svých slov vědom, jak je práce primátora náročná. Ale ani to mu nebrání zůstat poslancem, krajským zastupitelem, předsedou představenstva Tepla, členem správní rady VŠLG. Vždyť jen práce poslance je prací na plný úvazek. Představa, že by mohl pan Vrána efektivně řídit město, a přitom sedět na tolika židlích najednou, je nemyslitelná. Přerov a jeho obyvatelé si zaslouží víc," opřela se do nového vedení města opoziční zastupitelka Lenka Jüngling (Piráti).

Vrána tvrdí, že práci zvládne. "Funkci beru s obrovskou pokorou a snahou, abych maximálně využil svůj potenciál pro naše město. Plánuju se u některých funkcí vzdát svého angažmá, na nejbližší valné hromadě se vzdám pozice předsedy představenstva společnosti Teplo, budu abdikovat na členství v hospodářském výboru parlamentu. Na pozici poslance zůstanu, podotýkám, že jsem jediný poslanec v Přerově, a myslím si, že pro Přerov to může být prospěšné," reagoval na zastupitelstvu Vrána.

Lídr ODS Zácha kandiduje na primátora Přerova, pobývá však ve Veselíčku

Lídr ODS a současný radní Michal Zácha se chce stát primátorem Přerova, přebývá však jinde. Zácha je s Přerovem spjatý od narození a má zde trvalé bydliště, pobývá však ve Veselíčku na Přerovsku. Tvrdí, že jde o chalupu, místní lidé však...

Pirátům se nelíbí ani angažmá nově zvoleného uvolněného radního Michala Záchu (ODS), který je zároveň náměstkem hejtmana. "K práci na plný úvazek coby náměstek hejtmana si přibírá další funkci na plný úvazek, uvolněného radního pro školství, sport a grantovou politiku. Jaké funkci se bude více věnovat? A navíc v době, kdy Přerov čekají nelehké časy, jak sám několikrát zdůraznil," zlobí je Jüngling.

Také Zácha tvrdí, že obě funkce zvládne. "Bude to stejné jako do ustavujícího zastupitelstva města. Celé minulé volební období jsme měl na starosti odbor majetku a správy komunálních služeb včetně bytového hospodářství," reagoval Zácha.

V Přerově vytvořilo koalici hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V zastupitelstvu má 21 mandátů. Prvním náměstkem se stal Tomáš Navrátil z ANO, který je zároveň asistentem poslance Vrány, nyní i nového primátora Přerova.

Poslanec Tomáš Müller chce složit mandát starosty v Nové Hradečné na konci roku

Nově zvolený poslanec, lídr kandidátky Pirátů a STAN v Olomouckém kraji Tomáš Müller hodlá složit funkci starosty v Nové Hradečné na Olomoucku na konci roku. V čele obce je Müller nepřetržitě osmnáct let, po zvolení do Sněmovny se chce plně...

Politici, kteří sedí na dvou židlích, jsou však i v dalších městech Olomouckého kraje. V Prostějově dnes ustavující zastupitelstvo do funkce primátora opět zvolilo Františka Juru z ANO, jeho náměstkyní se stala Milada Sokolová z ODS, která je zároveň uvolněnou členkou zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu. V minulém volebním období byla Sokolová rovněž náměstkyní primátora, ale fuknci vykonávala jako neuvolněná. Tvrdí, že obě funkce zvládne. Nyní oznámila, že jeden plat dá na charitu. 

V Šumperku by se zase starostou měl stát lídr ANO Miroslav Adámek, který je zároveň senátorem. Ustavující zastupitelstvo bude ve čtvrtek. Na sociálních sítích někteří lidé kritizují, že Adámek bude funkce kumulovat. "Cítím odpovědnost vůči všem místním občanům a jsem připraven tvrdě a poctivě pracovat pro naše krásné město," uvedl senátor.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ANO

Štítky kumulace, funkce, radnice, Přerov, Prostějov, Šumperk, Petr Vrána, ANO 2011, ODS, Michal Zácha, židle, Olomoucký kraj, primátor, plný pracovní úvazek, Miroslav Adámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Přerova kumuluje funkce. Svou práci nemůžete dělat naplno, kritizuje to opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.