Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

VOLBY 2022: ANO podepsalo koaliční smlouvu s Piráty, ProOlomouc a spOLečně. V radě bude sedm nováčků

Lídři hnutí ANO, koalice ProOlomouc a Piráti a hnutí spOlečně podepsali na olomoucké radnici koaliční smlouvu, která vymezuje základní cíle a principy jejich spolupráce v následujících letech. Primátorem zůstává Miroslav Žbánek, nové zastupitelstvo se poprvé sejde v pátek.

Nová koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném Zastupitelstvu města Olomouce pohodlnou většinu 28 hlasů. Podle koaliční smlouvy podepsané v pondělí 17. října hodlá nové vedení města směřovat Olomouc mezi vyspělé moderní, rozvíjející se evropské metropole s vysokou kvalitou života. Toho by měly dosáhnout splněním priorit, které dále rozpracují v programovém prohlášení. Tento dokument plánuje koalice zpracovat do konce ledna 2023.

Koaliční smlouvu podepsali v pondělí 17. října 2022 na radnici v Olomouci lídři v koalici zastoupených subjektů Miroslav Žbánek (ANO), Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti), Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti) a Otakar Štěpán Bačák (spOlečně).

Následující čtyři roky povede město Olomouc hnutí ANO, koalice ProOlomouc a Piráti a hnutí spOlečně. Lídři těchto politických subjektů podepsali Koaliční smlouvu pro statutární město Olomouc na volební období 2022 - 2026. Primátorem Olomouce bude znovu Miroslav Žbánek.

Olomouc přemýšlí, co se zanedbaným prostorem u Klášterního Hradiska. Lidé mohou dávat své náměty

Město Olomouc připravuje úpravu zanedbaného prostoru okolo Klášterního Hradiska. V budoucnu by zde mohly být rekreační park s vodou, in-line dráhou, dětským hřištěm a relaxačními prvky. Až do konce října mohou lidé podávat náměty a připomínky, co...

 

„Koaliční smlouva reflektuje nejenom programové cíle, na kterých jsme se shodli, ale také ve své preambuli odkazuje na poměrně složitou dobu, ve které se nová koalice v Olomouci zformovala. A to zejména ve vztahu ke složité energetické situaci,“ uvedl lídr hnutí ANO a současný primátor Miroslav Žbánek.

„Koalice už nyní vstupuje do reálné krize ve světě. Zatím neznáme rozsah nebo hloubku ekonomických problémů, které nás čekají. Velmi racionálně a pragmaticky jsme se proto snažili přistupovat k formování programových cílů a koaliční spolupráce. Jako lídr budoucí rady města stojím před tím, že sedm členů rady bude nových. V prvních měsících budou získávat zkušenosti s řízením města. Ze zastupitelských lavic se ale známe už nějaký ten pátek a věřím, že v tomto směru to také určitě zvládnou,“ podotkl primátor.

Richard Fischer mezi válkami rozšířil Olomouc. Život a dílo slavného starosty přibližuje nová kniha a výstava

U příležitosti sto padesátého výročí narození vlastence, advokáta, literáta a dlouholetého olomouckého starosty Richarda Fischera vydala Vědecká knihovna Olomouc novou knihu s názvem Život je mnoho. Kromě publikace je významné osobnosti z Hané...

 

Významné slovo při formování koalice mělo hnutí spOLečně. Lídr Otakar Štěpán Bačák bude mít na starosti ekonomické záležitosti města či městskou zeleň. „V minulém období nás provázely velice komplikované děje, ať už to byl covid či poté ukrajinský konflikt. Budeme se s tím potýkat i dál kvůli energetické krizi. Priority, které spatřuji v ekonomickém počínání města, jsou udržení rozpočtové stability a umořování dluhu. Druhá věc je samozřejmě sociální aspekt, udržení poplatkové politiky, aby se nezhoršovala situace obyvatel. Třetím pilířem musí být důraz na investiční činnost, kterou město čeká v příštích čtyřech letech,“ vyjmenoval budoucí první náměstek primátora.

Při povolebních vyjednáváních se navzdory některým očekáváním dostala z opoziční role koalice ProOlomouc s Piráty. Ve vedení města vystřídají ODS či KDU-ČSL. „Pro nás je to mimo jiné naplnění osmileté cesty ke změně toho, jak město přistupuje ke svému rozvoji a ke kvalitě investic. Této oblasti se chci věnovat, ale náš program je samozřejmě širší,“ řekl lídr hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek.

V Radě města Olomouce bude mít poprvé zastoupení také Pirátská strana. „Kromě rozvoje byly mezi našimi prioritami také vzdělávání a školství. Cílem bude propojovat jednotlivé segmenty kultury ve městě, od kultury v městských částech, po tu, která je v Olomouci reprezentovaná Moravským divadlem a Moravskou filharmonií. V této oblasti budeme hledat nastavení ekonomicky udržitelného modelu,“ doplnil za koalici ProOlomouc a Piráti Viktor Tichák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Politika, volby, komunální volby, Olomouc, Piráti, ProOlomouc, ANO, primátor, koalice, Česká pirátská strana, koaliční smlouva, ANO 2011, Miroslav Žbánek, radnice, Viktor Tichák, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: ANO podepsalo koaliční smlouvu s Piráty, ProOlomouc a spOLečně. V radě bude sedm nováčků  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.