Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Chřipka v Olomouckém kraji připravila o život 10 lidí. Nemocnost v uplynulém týdnu klesla

Počet respiračních onemocnění v Olomouckém kraji v uplynulém týdnu klesl o více než 11 procent. Vyplývá to z tiskové zprávy Krajské hygienické stanice. Nejvyšší nemocnost byla v okrese Prostějov, nejnižší pak na Šumpersku. Od začátku chřipkové sezóny zemřelo v kraji v souvislosti s chřipkou deset lidí.

„V osmém kalendářním týdnu roku 2024 byl v Olomouckém kraji zaznamenán oproti předchozímu týdnu pokles nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky, a to o 11,1 %,“ uvedla mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Celková nemocnost byla v uplynulém týdnu 1 736 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce nemocných bylo ve věkové skupině do pěti let, nejméně pak ve věkovém rozmezí 25-64 let.

Závažný průběh chřipky, který vyžadoval intenzivní péči, zaznamenali hygienici u 47 osob. Deset z nich v souvislosti s chřipkou zemřelo.

Pokles případů zaznamenali hygienici i u ostatních nemocí s klinickým obrazem chřipky. Těch bylo jen 199 na 100 tisíc obyvatel. Ubyl také počet nových případů onemocnění Covidu-19 a není hlášen žádný jeho hromadný výskyt.

Trend četnějšího výskytu dávivého kašle v regionu přetrvává, nejvíce nákaz je na Olomoucku

Nákazu černým neboli dávivým kašlem zaznamenali od začátku roku hygienici u pacientů napříč věkovými skupinami v Olomouckém kraji. Pokračuje tak rostoucí trend výskytu této nemoci. Nejvíce případů nahlásili zdravotníci na Olomoucku. Státní...

Krajští hygienici připomínají, že nejdůležitější je během chřipkové sezóny prevence. „V rámci ní doporučujeme věnovat pozornost důkladné hygieně rukou, nezapomínat si při kašli nebo kýchnutí zakrýt nos i ústa ohnutým loktem či kapesníkem, pravidelně větrat a posilovat imunitu pobytem na čerstvém vzduchu,“ doplnila Koutná. Důležitá je také konzumace ovoce a zeleniny, vyhýbání se místům s vysokou koncentrací lidí a dodržování rozestupů.

Dalším nástrojem je také očkování. „To předchází komplikacím a těžkému průběhu chřipky či Covidu-19. Zvážit tento základní nástroj prevence by měli především starší a chronicky nemocní lidé,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky chřipka, chřipková sezóna, KHS, hygiena, statistiky, nemocnost, úmrtí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka v Olomouckém kraji připravila o život 10 lidí. Nemocnost v uplynulém týdnu klesla  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.