Počasí dnes-1 °C, zítra0 °C
Sobota 22. února 2025  |  Svátek má Petr
Bez reklam

Kam za gastrozážitky v Olomouckém kraji? Slavný průvodce doporučil 16 míst

Autoři | Foto Pixabay.com

Tuzemská verze slavného gastronomického průvodce Gault&Millau ocenila stovky kulinářských podniků napříč Českou republikou, mezi doporučované místa se dostalo také šestnáct míst v Olomouckém kraji. Nejlepší hodnocení v regionu si vysloužila olomoucká restaurace Entreé známého šéfkuchaře Přemka Forejta.

V novém průvodci Gault&Millau, který je dostupný knižně i online, je zastoupeno celkem 411 podniků po celé České republice. 270 restaurací získalo dostatečné hodnocení od anonymních inspektorů, průvodce pak doplňuje 141 gastroprovozů v kategorii POP. „Ty sice nejsou inspektory hodnoceny, ale průvodce je zmiňuje jako zajímavé podniky,“ vysvětlila za agenturu zastupující vyhlášeného průvodce Nikola Zámečníková.

Restaurace jsou hodnoceny na škále od 0 do 19,5 bodu, přičemž do průvodce se s recenzí dostanou jen ty, které získají alespoň 10 bodů. Nejméně 11 bodů je potřeba pro získání symbolu čepice, kterých může restaurace získat až pět. Jedinou restaurací, která získala čtyři čepice, je Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě u Berouna. Tři čepice si pro letošní rok odneslo deset podniků v Praze a Restaurant Essens nedaleko Valtic na jižní Moravě.

V Olomouckém kraji získaly tři kulinářské podniky dvě čepice, všechny se nacházejí v krajském městě. Nejvyšší hodnocení – 14,5 bodu obdržela od inspektorů restaurace Entreé. „Restaurace Entree v Olomouci nabízí fine dining, který klade důraz na detail. Unikátní interiér s otevřenou kuchyní, živou zahradou a designovými prvky doplňuje gastronomický zážitek. Šéfkuchař Přemek Forejt kombinuje tradiční české suroviny s moderními technikami. Menu je sezónní a překvapuje neobvyklými kombinacemi chutí a textur. Servis a jeho rytmus by si zasloužily větší péči, to ale nebrání užít si tento chuťově rozmanitý a krásně prezentovaný gastronomický zážitek,“ uvádí průvodce Gault&Millau k ikonické restauraci v olomoucké části Hodolany.

O bod méně získala od zástupců průvodce restaurace Long Story Short, která si před časem připsala výrazný úspěch také v televizní soutěži Zdeňka Pohlreicha. „Restaurace Eatery & Bakery je součástí konceptu Long Story Short. Sídlí v historické budově s industriálním nádechem kousek od centra Olomouce, součástí restaurace je i zahrádka. Atmosféra je uvolněná a nenucená, interiér je moderní, designový a funkční, vhodný pro velký počet lidí. Personál je všímavý, vstřícný a milý, servis je na vysoké úrovni. Menu je stručné a promyšlené, mění se často podle lokálních surovin. Méně vyladěné finální dochucení ně­kte­rých pokrmů nemění nic na tom, že Long Story Short nabízí skutečný gastronomický zážitek v exkluzivním prostředí,“ zhodnotili inspektoři podnik šéfkuchaře Petra Heneše.

Olomoucký šéf Heneš uvařil pro zaměstnance fakultní nemocnice. V soutěži loni oslnil i Pohlreicha

V zaměstnanecké jídelně Fakultní nemocnice i letos pokračuje projekt, při kterém pro zdravotníky a další pracovníky připravují obědy známé osobnosti gastronomie. S týmem stravovacího provozu se tentokrát pustil do práce úspěšný šéfkuchař Petr Heneš...

Dvě čepice získal také podnik sousedící s restaurací Entreé nesoucí název Steak. „STeaK Restaurant je stylová a designová restaurace v Olomouci, kde pod taktovkou šéfkuchaře Martina Baránka a jeho týmu ochutnáte špičkové maso. Místní personál má přehled, odkud maso pochází, zná farmáře i to, čím jsou zvířata krmena. Díky tomu je zdejší maso opravdu vynikající, stejně jako přílohy, které by samy o sobě mohly být samostatným chodem,“ stojí v aktuálním vydání Gault&Millau.

„Mám velkou radost, kolik restaurací napříč celou Českou republikou dosáhlo na ocenění čepicemi. Hodnoticích kritérií je mnoho a už jedna čepice je opravdu velkým úspěchem. Česká gastronomie nám ukázala, jak je skvělá, a to na mezinárodní úrovni,“ komentuje Michaela Židlický, Chief of Guide českého průvodce Gault&Millau.

Do nové etapy fungování vstupuje letošním rokem areál letního kina v centru Olomouce. Areál pod hradbami v sousedství arcidiecézního muzea a katedrály sv. Václava má nového provozovatele. Ten kromě kulturního programu bude řešit i výstavbu nové...

 

Na jednu čepici dosáhla šumperská restaurace Perk v nedávno zrekonstruovaném objektu bývalého hotelu Grand. Pětici symbolem ohodnocených podniků uzavírá olomoucký Sal de Mar v hotelu NH Collection Olomouc Congress poblíž fotbalového Androva stadionu. Do průvodce se s 10,5 až 10 body zařadili inspektoři také Bistro Paulus, Lobster Family Restaurant a Cafe New One.

Mezi POP podniky zaujaly v Olomouckém kraji dvě bistra v Šumperku, a také bistra v Jeseníku či Šternberku. Dva zástupce má v této kategorii v průvodci také Prostějov a Olomouc.

Průvodce Gault&Millau
Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v šedesátých letech minulého století jako reakci na do té doby sešněrovaná hodnoticí pravidla jiných průvodců. Vytvořili pružný systém hodnocení založený na kombinaci udělování symbolu kuchařské čepice („toque“) a bodů. Definovali kulinářské desatero takzvané „Nouvelle Cuisine“. Díky svému přístupu a práci se v roce 1980 dostali na obálku prestižního časopisu Time a jejich systém pomohl k objevu mnoha gastronomických talentů. Aktuálně Gault&Millau působí ve Francii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, České republice, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzii, Spojených arabských emirátech, Japonsku a časem se rozšíří rovněž na Slovensko a do Maďarska.
Zdroj: Gault&Millau

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Restaurace, gastronomický průvodce, Gault&Millau, Olomouc, Šumperk, tipy na jídlo, kam na jídlo, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam za gastrozážitky v Olomouckém kraji? Slavný průvodce doporučil 16 míst  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.