Dnes, 06:57, aktualizováno před hodinou
Na gastronomickou mapu světově proslulého průvodce Michelin se dostal premiérově podnik z Olomouce – renomované ocenění získala restaurace Entrée známého šéfkuchaře Přemka Forejta. Oblíbený cíl milovníků kulinářských zážitků v olomoucké části Hodolany obdržel ohodnocení jednou hvězdičkou.
V hotelu Ensana v Mariánských Lázních proběhl ve čtvrtek první galavečer zaměřený na vyhlášení českého vydání průvodce Michelin. Mezi osmi tuzemskými podniky s jednou michelinskou hvězdou je také olomoucká restaurace Entrée. Ta letos slaví 10 let od svého otevření. Stylový restaurant šéfkuchaře Přemka Forejta je součástí komplexu Resort Hodolany, který zahrnuje také hotel, wellness či kasino.
„Naše kuchyně vychází z odhodlání tvořit bez kompromisů. Opíráme se o poctivé řemeslo, respekt k surovinám a snahu vyprávět jídlem příběhy, které zůstanou v paměti. Každý chod vzniká jako promyšlená souhra myšlenky, techniky a emocí, aby přinesl skutečný zážitek. Ocenění patří celému týmu, který už deset let posouvá hranice a pracuje s cílem, aby hosté odcházeli spokojení a rádi se vraceli,“ komentovali zástupci oceněné olomoucké restaurace v děkovném příspěvku na sociálních sítích.
Čtvrtek, 6. února 2025, 08:41
Tuzemská verze slavného gastronomického průvodce Gault&Millau ocenila stovky kulinářských podniků napříč Českou republikou, mezi doporučované místa se dostalo také šestnáct míst v Olomouckém kraji. Nejlepší hodnocení v regionu si vysloužila...
„The Theatre Hotel nejen okouzlí své hosty ubytované přes noc svým elegantním designem, ale nabízí také zajímavý gastronomický zážitek založený na atraktivním moderním konceptu. V otevřené kuchyni, která je viditelná z celého prostoru restaurace, tým připravuje moderní pokrmy s lehkými mezinárodními akcenty. Na jídelním lístku si můžete přečíst například „bramborové gnocchi, guanciale, syrovátka“ nebo „kachna, kaštan, topinambur, mandarinka“. K dispozici jsou tři degustační menu, každé navazuje na předchozí a rozšiřuje počet chodů. Doporučuje se také párování s nealkoholickými nápoji. Navíc je zde dobrý výběr koktejlů,“ uvádí prestižní průvodce k olomoucké restauraci, která vznikla v přestavěných prostorách hodolanského divadla a láká příznivce gastronomických prožitků nejen z celé České republiky.
Kromě Entrée získalo v letošním vydání průvodce jednu michelinskou hvězdu pět restaurací v Praze, dále Essens na jižní Moravě u Lednice a La Villa ve Zlíně. Dvě michelinské hvězdy pak náleží Restaurantu Papilio u golfového rezortu nedaleko Berouna. Také toto ocenění má silnou stopu z Olomouckého kraje, šéfkuchař Jan Knedla je rodákem z Jeseníku, odkud se po absolvování hotelové školy vydal sbírat zkušenosti do zahraničí.
Úterý, 18. listopadu 2025, 14:02
Před novou výzvu se postavili úspěšní olomoučtí podnikatelé v gastronomii a cestovním ruchu Petr Heneš a Šimon Pelikán – společně od konce listopadu vdechnou život náplavce u řeky Moravy, která se promění v atraktivní vánoční vesničku u vody. Chybět...
Značku kvality nazvanou Bib Gourmand, která je od roku 1997 v průvodci doplňkem michelinských hvězd, si pak vysloužil další proslulý olomoucký podnik - Long Story Short šéfkuchaře Petra Heneše. „Chuťově výrazná kuchyně je kreativní a sezónní, s lákavým à la carte menu a navíc s extra pokrmem k obědu. Není snadné si vybrat mezi jídly jako „Grilovaná hlíva ústřičná, smetanový sýr, chlebové chipsy“, „Tofu z cizrny, hoisin, yuzu, mangold“ nebo „Zvěřina, šípek, růžičková kapusta, krupice“. Tip: Pokrmy se skvěle hodí ke sdílení, takže můžete ochutnat více variant. Nezapomeňte na výborný kváskový chléb a sladké pečivo,“ uvádí slavný průvodce k restauraci v sousedství olomouckého letního kina.
Do kategorie Michelin-Recommended Restaurants se mezi 52 doporučovaných podniků dostala také restaurace STeaK, která se nachází také v Olomouci-Hodolanech jen kousek od Entrée. „Kvalita masa podávaného zde je fantastická a dokonale připravené prémiové steaky spolu s omáčkami a přílohami jsou důkazem umění kuchařského týmu. Interiér zdobený rustikálně působícími dekorativními prvky je stylový a má městský nádech – ústředním bodem je otevřená kuchyně s působivým grilem. Tento podnik přitahuje mnoho hostů, kteří se mohou spolehnout na pozornou obsluhu od týmu v přední části restaurace,“ napsali inspektoři renomovaného průvodce na adresu olomoucké restaurace.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám