Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Lékaři kvůli koronaviru konzultovali náročnou operaci ruky přes videohovor, ženě hrozila amputace

Pomocí videohovoru konzultovali lékaři Jesenické nemocnice s expertem Fakultní nemocnice Olomouc náročnou operaci ruky ženy, které po poranění hrozila amputace. Pacientka kvůli epidemii koronaviru nemohla být z Jeseníku převezena na specializované pracoviště do Olomouce. Netradičně organizovaná operace dopadla dobře a riziko amputace ruky bylo zažehnáno.Řekl to primář chirurgického oddělené Jesenické nemocnice Petr Fischer.

Starší diabetička si ruku nešťastně poranila střepem rozbité sklenice a v Jesenické nemocnici byla přijata s těžkou zánětlivou komplikací. "Konkrétně šlo o řezné poranění pronikající ke šlachám ohybačů prstů na přední straně dolního konce předloktí vpravo," uvedl Fischer.

Jeseničtí lékaři proto požádali o pomoc primáře oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc Bohumila Zálešáka. Za normálních okolností by zdravotníci pacientku převezli na toto specializované pracoviště v Olomouci, avšak kvůli obtížné epidemiologické situaci se oba primáři rozhodli operovat ženu v Jesenické nemocnici.

Virtuální spojení mezi podhorským městem a Olomoucí zařídil mobilní telefon s aplikací WhatsApp. Primář Zálešák na operační tým v Jeseníku a na výsledek operace dohlížel ze své olomoucké kanceláře. "Operace proběhla bez komplikací. Následující den byla pacientka přeložena do Městské nemocnice v Ostravě k doléčení za použití hyperbaroxie, což je léčba kyslíkem pod přetlakem. Nyní již podstupuje pravidelné ambulantní převazy, je bez potíží a končetina již bez rizika bezprostředního ohrožení," uvedl Fischer.

V Jesenické nemocnici měl tento způsob dálkové spolupráce při operaci podle Fischera svou premiéru a není vyloučené, že jej lékaři někdy v budoucnu zopakují. "Prokázalo se, že v případě nouze jsou moderní technologie dobrým pomocníkem, a předpokládáme, že využití těchto již dostupných informačních prostředků ve prospěch pacientů se stane standardem," podotkl Fischer.

Autoři

Štítky nemocnice, koronavirus, zajímavosti, Jeseník, Olomouc, Jesenická nemocnice, Petr Fischer, lékař, Fakultní nemocnice Olomouc, pandemie covidu-19, WhatsApp, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři kvůli koronaviru konzultovali náročnou operaci ruky přes videohovor, ženě hrozila amputace  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.