Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Jeseničtí obyvatelé vysadili ovocný sad, sloužit má mimo jiné ke vzdělávání dětí

Sto ovocných stromků čítá nový ovocný sad, který vysázeli dobrovolníci na louce pod Předním vrškem. O stromky, které mají kromě estetické funkce také vzdělávat děti mateřských a základních škol, se budou starat sami dobrovolníci. V praxi to bude vypadat tak, že se každý bude starat o stromek, který si zasadil.

Na travnaté ploše města s výhledem na Hrubý Jeseník teď koření mladé stromky, které zatím vypadají jako větvičky. „Na pozemku města bylo vysázeno 100 stromků, z toho 37 hrušní, 37 jabloní, 20 slivoní, 3 třešně a 3 jeřáby. Jedná se o staré odrůdy roubované na semenných podnožích s dlouhou životností,” řekl Juraj Grňo ze spolku Silezika, který projekt inicioval. Sad, který během šesti dnů vysadilo zhruba 150 dobrovolníků, bude plnit estetickou i krajinotvornou funkci. Sloužit má zároveň ke vzdělávání malých školáků a předškoláků.

Se sadem bude náročná práce

V prvních letech bude sad vyžadovat zvýšenou starost, aby došlo k úspěšnému zapěstování. „Okolí sazenic je zapotřebí udržovat bez bylin a travin, aby stromek s málo rozvinutým kořenem nesoutěžil o vodu, živiny a prostor. Kolem kmínku je zapotřebí soustavné plení. To sice můžou zabezpečovat Technické služby Jeseník, ale lepší bude, pokud se o stromek postarají ti, co jej vysázeli,” upozorňuje město. 

O kvalifikované zapěstování korun stromů se postará absolvent Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Ondřej Dovala z Háje u Opavy. Zahradník s patnáctiletou praxí podle města bude každoročním jarním řezem usměrňovat růst stromků tak, aby dosáhly stabilní, odolné, světlé a vzdušné koruny, která odolá poryvům větru a bude plodit kvalitní ovoce. „K jarnímu střihu budou přizvány školy i široká veřejnost. V průběhu let si lépe uvědomíme, jak z těchto proutků vyrostou velké stromy, které známe ze zahrad a odumírajících sadů, vysázených před druhou světovou válkou,” doplnilo město.

Na první sklizeň si lidé počkají

Plody budou vhodné k okamžité konzumaci, většinou je nebude třeba uskladňovat, i když u některých odrůd jabloní a hrušní se tomu nelze vyhnout. Plné plodnosti výsadba dosáhne po patnácti až dvaceti letech. Do té doby bude nutné provádět udržování koruny průklestem každých pět let. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Kubíček, Jiří Kalabis

Štítky Jeseník, Jeseníky, sad, výsadba, dobrovolníci, Přední vršek, druhá světová válka, Hrubý Jeseník, Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseničtí obyvatelé vysadili ovocný sad, sloužit má mimo jiné ke vzdělávání dětí  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.