Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

V Jeseníku bude mít premiéru festival Jesnění. Pořádá ho parta přátel

V polovině září bude mít v Jeseníku premiéru festival Jesnění. Vystoupí na něm známí umělci a publicisté, ale také kreativní a talentované osoby z Jesenicka. Cílem festivalu je podzvednout kulturu ve městě. Pořádá ho parta přátel ze spolku Sudetikus.

Na festivalu, který se uskuteční 17. až 19. září, vystoupí kapely Kittchen, Good Times Only, dále také Petr Borkovec, Ondřej Hrabal nebo Karel Veselý.

"Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, interaktivní divadlo, autorská čtení, vernisáže, přednášky, tvořivé dílny, soundwalk nebo komentovanou vycházku po historických zapomenutých stezkách a na jejím konci koncert na Zlatém Chlumu,” představili program organizátoři. Součástí je také trh s regionálními produkty a food festival Restaurant Day.

Do programu se zapojily také univerzity. Platforma positivJE spolu s Univerzitou Palackého představí 11 jesenických kreativců a pokřtí katalog DESIGN kreativJE. Studenti Fakulty architektury Vysokého učení́ technického v Brně̌ přednesou enviromentální architektonické úvahy o městech, krajině a lidech. Jesnění slibuje skvělý program nejen pro mladé, ale také pro děti i seniory.

"Festival je jedinečný svým rozsahem a záběrem, taková akce se tu ještě nikdy nekonala a jsme rádi, že ho můžeme uskutečnit v dnešní trochu složité době,” dodali organizátoři. 

Za festivalem stojí parta přátel z místního spolku Sudetikus, který se věnuje dění ve městě dává lidem šanci se na něm podílet. Festival pořádají jako nadšenci a dobrovolníci a všechny příspěvky použijí na zaplacení účinkujících a technické zajištění akce.

Připravovanou knihu o Jeseníkách si předobjednalo patnáct set lidí. Třetina výtěžku půjde na zvelebení krajiny

Připravovaná kniha Čti Jeseníky je velkoformátová publikace o Jeseníkách. Měla by čtenářům ukázat, jak nám dobře známé hory vypadaly v minulosti. Autoři si dávají za cíl představit i méně známé lokality, které mají co nabídnout. Pokud vše půjde...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Kittchen

Štítky Jeseník, kultura, festival, hudba, umění, premiéra, okres Jeseník, Petr Borkovec, Karel Veselý, Ondřej Hrabal, Univerzita Palackého v Olomouci, koncert, Zlatý Chlum, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníku bude mít premiéru festival Jesnění. Pořádá ho parta přátel  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.