Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolní hasiči z Jeseníku vyhlížejí stěhování. Moderní zbrojnice je hotová

Novostavba hasičské zbrojnice je připravena pro dobrovolné hasiče z Jeseníku. Areál za 24 milionů korun nahradí plechovou halu, ve které má sbor nyní svoje zázemí. To je však už delší dobu nevyhovující, nový objekt přinese výrazné zlepšení.

Jeseničtí dobrovolní hasiči v případě zásahu vyjíždějí z ulice Tovární. Jejich plechová hala dříve sloužila na třídění odpadů. Do přebudovaných prostor se v minulosti podařilo začlenit i klubovnu a šatnu, k ideálnímu stavu má ale objekt daleko. „Je tam jedna sprcha, jeden záchod. „Tyto prostory nejsou důkladně oddělené od zbytku haly, a když se v ní nastartuje například Tatra 138, kterou máme pro výjezdy, tak jsou třeba i šatny za chvíli zadýmené,“ popisuje podmínky, ve kterých dobrovolní hasiči dosud fungují starosta sboru Milan Drugda.

Problém je i s rozestavěním vozidel. Do staré haly vedou dvoje vrata, hasiči ale mají čtyři výjezdová auta. Citelné zlepšení situace tak přinese nová stavba, která vznikla v areálu na ulici Za Podjezdem. Ta splňuje současné požadavky na výkon služby jednotek požární ochrany. „Bude tam krizová místnost, dětská klubovna, sklady materiálu a veškeré sociální zázemí. Další výhodou je oplocený pozemek, což je bezpečnější pro děti, které se u nás věnují požárnímu sportu,“ vyjmenovává Drugda.

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly včera v podvečer požár střechy hasičské zbrojnice a skladu obecní techniky ve Vrbátkách na Prostějovsku. Hasičům se podařilo plameny rychle dostat pod kontrolu, škoda je ovšem sedm milionů korun. Zasažena byla...

„Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Jeseník má nezastupitelnou úlohu v požární ochraně. Nejenže se účastní výjezdů po boku profesionálů, navíc v době, kdy profesionální hasiči jsou na výjezdu, drží pohotovost. Bylo tedy nutné, abychom jim poskytli patřičné zázemí,“ uvedla již dříve starostka města Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Kromě lepších dispozic má nová hasičárna přinést i úsporu z hlediska provozních nákladů například na energie či údržbu. „Navíc je v dobré lokalitě, je to relativně blízko od centra. Víme, že už není moc pozemků, kde by se dalo něco takového postavit,“ podotkl Milan Drugda.

Budova bude sloužit více než čtyřem desítkám členů dobrovolného sboru, výjezdové skupiny tvoří čtrnáct hasičů. Všichni už vyhlížejí stěhování do nové zbrojnice, které je v plánu zřejmě za několik týdnů. „Hodně se těšíme. Ze začátku byly průpovídky, na co zbrojnici potřebujeme. Ale když někdo navštívil plechovou halu, tak to pak uznal. Když člověk přijede v jednu ráno z požáru a skoro nemá ani podmínky pro osprchování a převlečení, tak je to znát. Nová zbrojnice bude pro nás o sto procent lepší,“ tvrdí starosta jesenických dobrovolných hasičů.

„Výstavba nové budovy byla dotačně podpořena, a to hned dvakrát. Konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu a z Ministerstva vnitra ČR. Celková finanční náročnost byla vyčíslena na dvacet čtyři milionů korun,“ informovala mluvčí Jeseníku Lucie Musialová s tím, že významnou část nákladů pokryly právě prostředky z dotací.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jeseník

Štítky Hasiči, dobrovolní hasiči, zbrojnice, stavba, investice, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči z Jeseníku vyhlížejí stěhování. Moderní zbrojnice je hotová  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.