Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jeseník zvyšuje porodné pro rok 2024. Radnice tak chce poděkovat jesenickým rodinám

Jesenická radnice zvýší vyplácení městského porodného. Místní rodiny tak dostávají z městské kasy příspěvek za nově narozené děti. Vedení města tak vyjadřuje díky za to, že se lidé rozhodli žít v Jeseníku.

Nově bude město Jeseník vyplácet rodinám s nově narozenými dětmi příspěvek sedm tisíc korun. Rozhodli o tom zastupitelé města na posledním zasedání. Podle radnice jde především o poděkování a ocenění rodin s nejmenšími dětmi za to, že se rozhodly žít v Jeseníku. „Jeho vyplácením chce město přispět na náklady související s narozením dítěte,“ objasnila mluvčí města Jeseníku Markéta Kaniová.

Jeseník vyplácí porodné už od října 2009. Tehdy byla částka za jedno dítě v hodnotě 10 tisíc korun. „Poté se částka snížila na polovinu. Částka 5 tisíc korun město vyplácelo do roku 2023,“ doplnila Kaniová.

V Jeseníkách mají horští záchranáři dvě nové stanice, v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace byla před Vánocemi

Lyžaři a turisté, kteří se vydávají do Jeseníků, mohou být o něco klidnější. Horská služba otevřela dvě zbrusu nové stanice u Staré Město pod Sněžníkem v dosahu tří velkých lyžařských areálů v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace proběhla těsně...

Ročně se v Jeseníku narodí méně než sto dětí, které by tam měli i trvalé bydliště. „Na městské porodné bývá vyčleněna částka půl milionu korun,“ informovala mluvčí s tím, že se radnici nikdy nepodařil objem peněz vyčerpat. Jen za rok 2023 vyplatila radnice 350 tisíc korun, které rozdala mezi 70 novorozenců.

Radnice, podle mluvčí Kaniové, nyní počítá na rok 2024 s výdajem o 140 tisíc vyšším. „Pokud by se dětí narodilo více a peníze by chyběly, budou doplněny do rozpočtu,“ dodala vzápětí.

Jeseník se snaží místní rodiny podporovat z více stran. Během letošního roku se město zapojilo do projektu Corrency, skrz který radnice podporovala dětské volnočasové aktivity.

Město dlouhodobě bojuje s odlivem obyvatelstva. Podle Českého statistického úřadu bylo v lednu 2013 ve městě Jeseník 11 711 obyvatel. O pět let později, v roce 2018 se jejich počet snížil na 11 271. První lednový den roku 2023 zaznamenali 10 665 obyvatel.

 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Jeseník, Jesenicko, porodné, příspěvek, vyplácení, zvýšení příspěvku, radnice, obyvatelstvo, odliv obyvatelstva

Jeseník zvyšuje porodné pro rok 2024. Radnice tak chce poděkovat jesenickým rodinám  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.