Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Lemurům se v olomoucké zoologické zahradě daří. Narodilo se tam již 32 mláďat

Když se daří, tak se daří. V olomoucké zahradě se lemurům kata daří skutečně. K mláděti, které se narodilo 5. března 2019, přibylo 28. března 2019 další.

Rodiči jsou samec Taťka, samice Ambia a Bakaka. Celkem tak ve výběhu skotačí sedm lemurů,“ popisuje vývoj ve skupině zoolog Jitka Vokurková. Deštivé a chladné počasí však neumožňovalo jejich pobyt venku, a tak se ve světle kamer a fotoaparátů hřáli až dnes.

Olomoucká zoo chovala lemury kata v letech 1990–1993, konkrétně pár ze Zoo Lešná. Tato zvířata se však nikdy nemnožila. V roce 2002, v době povodní v městě sta věží, pouze poskytla dočasný domov sedmi samcům ze Zoo Praha. Zlomový se stal až rok 2012, kdy došlo k otevření chovného centra. 25. dubna 2012 ze Zoo Ostrava přicestovaly 3 samice – Menatra, Tonga a Ambia. Na samce Samba ze Zoo Opole si musely počkat do 12. června 2012. Král Jelimán, byť byl z počátku spíše Jelimánem než králem, ale nakonec pochopil, co se od něj očekává, překonal jazykovou bariéru, oplodnil všechny samice současně a následující rok se olomoucká zoo dočkala prvních tří mláďat. Od té doby se zde tito lemuři pravidelně rozmnožují a k dnešnímu dni se zde narodilo celkem 32 mláďat.

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o třiceti členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, a většina z nich, byť ne všichni, se na něm pyšní třinácti černými a třinácti bílými pruhy.

Pohybuje se převážně v korunách stromů a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem. Samice je schopná oplodnění pouze tři dny v roce. Mládě se drží nejprve na břiše matky, po dvou týdnech přesedlá na matčina záda.

Samice kojí cca 5 měsíců. Evropská asociace zoologických zahrad (EAZA) uvádí v rámci chovu v 205 zoo 2150 kusů. Většině poloopic kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě, na prahu vyhynutí.

Staří Římané nazývali duchy zemřelých "lemuros“. První Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli a uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek, dali jejím původcům právě toto jméno. Slovo "lemur" tedy znamená "noční putující duch". Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli.

Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženými horními končetinami. U lemurů dochází k samočinnému upínání šlach, proto, když ohnou loketní, či kolenní kloub, automaticky se končetinami přichytí větve.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ZOO, Jelimán, příroda, zvířata, lemur, Svatý Kopeček, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Zlín, ZOO Praha, Zoologická zahrada Ostrava, European Association of Zoos and Aquaria, zahrada, Tonga, Madagaskar

Lemurům se v olomoucké zoologické zahradě daří. Narodilo se tam již 32 mláďat  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.