Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Horním náměstí je k vidění výstava ČTK Okamžiky sametové revoluce

Více než sto fotografií, které zachycují listopadové dění v roce 1989, mohou lidé ode dneška vidět na Horním náměstí v Olomouci. Výstavu Okamžiky sametové revoluce připravila k jejímu 30. výročí Česká tisková kancelář (ČTK). Olomouc je druhou zastávkou venkovní expozice, premiéru měla v létě v Uherském Hradišti. Snímky pocházejí z archivních fondů agentury, další ČTK získala ze soukromých sbírek či muzeí třicítky měst a obcí z celé republiky.

Výstava vznikla na základě projektu, který ČTK spustila na začátku roku. „Jeho cílem bylo posbírat fotografie z regionů z listopadových událostí roku 1989. Chtěli jsme tím ukázat trochu jiný pohled na revoluci jako takovou. ČTK má v archivu spoustu fotografií z Prahy a okolí, ale tím, že jsme objížděli regiony a sbírali fotografie po různých spolcích a od jednotlivců, podařilo se nám vytvořit soubor, který dosud nebyl k vidění," řekl šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch.

Na Horním náměstí je do konce října k vidění na dvaceti panelech 107 fotografií, z nichž 55 je od veřejnosti a z regionálních institucí a 52 z archivu ČTK. Zachycena je na několika snímcích i atmosféra v Olomouci včetně demonstrací a happeningů na Horním náměstí či na univerzitě. Jejich autory jsou dlouholetý fotoreportér ČTK Vladislav Galgonek nebo Petr Zatloukal, který obrazově zmapoval listopadové události na univerzitě.

Výstava zachycuje i předrevoluční dění, jsou na ní fotografie studentů, divadelníků i členů Občanského fóra. Revoluci pak připomínají fotografie z demonstrací a stávek, plakátů, letáků a nápisů. Nechybí snímky s pozdějším prezidentem Václavem Havlem i fotografie věnované dozvukům revoluce a pádu komunistických symbolů. Závěrečná část znázorňuje první svobodné volby od komunistického převratu v roce 1948.

Do konce září obdržela ČTK od veřejnosti a různých institucí přes tisíc snímků. V archivu ČTK se podařilo dohledat zajímavé fotografie z dění v regionech, které dosud nebyly digitalizovány, a jsou tak publikovány poprvé po 30 letech. Některé dodané fotografie mohou být se souhlasem autorů zařazeny do Fotobanky ČTK, která spravuje nejrozsáhlejší zpravodajský fotoarchiv v České republice. Projekt volně navazuje na putovní výstavu Okamžiky století, kterou ČTK loni připravila k 100. výročí založení Československa. Výstava Okamžiky sametové revoluce bude po olomoucké zastávce umístěna v době oslav výročí sametové revoluce v centru Prahy.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, historie, výtvarné, média, Olomouc, 1989, Česká tisková kancelář, Sametová revoluce, Uherské Hradiště, Praha, Václav Havel, Vladislav Galgonek, Petr Zatloukal, Únor 1948, Občanské fórum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Horním náměstí je k vidění výstava ČTK Okamžiky sametové revoluce  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.