Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Festival Colores přitančil do Olomouce. Lidem nabídl kulinářský zážitek i tanec flamenco

Na olomouckém Horním náměstí probíhal koncem minulého týdne mezinárodní festival Colores. Návštěvníci zažili čtyři dny plné španělské kultury, tance flamenca a mohli ochutnat tradiční španělské jídlo. Vrcholem pátečního večera bylo vystoupení flamencové tanečnice Maríi Juncal.

Tradiční paella

Festival přilákal spoustu diváků. Prázdná místa se rychle plnila a lidé stáli frontu na španělskou paellu i na občerstvení. Paellu, tradiční španělské jídlo, vařil přímo před očima diváků španělský kuchař Enrique García Tejada. „Dnes už jsem uvařil asi pět velkých pánví paelly, což je asi dvě stě padesát porcí, takže lidem očividně chutná,“ říkal v pátek večer španělský kuchař.

Lidé na svou porci čekali i patnáct minut. Kuchař se festivalu účastní každý rok. „Už jsem tu asi sedmým rokem a festival mám rád. Pocházím z Andalusie, takže flamenco je naše kultura. Festival kombinuje dobrou hudbu, tanec a jídlo,“ dodal kuchař.

Enrique García Tejada má vystudovanou právnickou školu, ale jeho láska k vaření zvítězila. „Bydlím v Brně a nemám vlastní restauraci, spíše vařím na různých akcích nebo na svatbách. Takže jsem hodně na cestách,“ sděluje. Podle kuchaře je paella jedno z nejoblíbenějších jídel ve Španělsku.

Je to rýže, která se vaří v pánvi s různými přísadami. Součástí jídla mohou být mořské plody, zelenina nebo kuře. „Originální paella se dělá s králíkem a kuřetem, přidává se šafrán, rozmarýn nebo uzená paprika,“ vysvětluje kuchař Tejada. Některé čerstvé suroviny kupuje v Česku.

„Čerstvé suroviny nemůžu dovážet ze Španělska, ale koření mám originální z rodné země. Uzenou a sladkou papriku mám svou, ta je úplně nejlepší. Šafrán mám z domu, ten sice není nejlepší, protože nejlepší je z Íránu, ale je taky dobrý. Dále mám z Andalusie panenský olivový olej, ten si vaříme sami a je taky samozřejmě nejlepší,“ usmívá se.

Tanec jako hřeb večera

Lidé však netrpělivě čekali hlavně na to, až vystoupí hlavní hvězda večera tanečnice María Juncal. Pochází z Kanárských ostrovů, studovala balet, klasický tanec i flamenco. Získala prestižní cenu Antonia Gadese nebo první místo ve slavné soutěži Cante de las Minas. Projektem v Havaně se věnuje sociálně znevýhodněným dětem a na festivalu Colores vystoupila se svým nejnovějším projektem Emotions.

Náměstí bylo plné lidí, někteří stáli i mimo ohraničení. Po každém tanci se zvedla vlna potlesku a publikum tanečnici skládalo pochvaly. „Je to skvělý a zajímavý tanec, moc se mi libí klepání bot, které dodává tu správnou španělskou atmosféru. Paella mi moc chutnala a zapila jsem to točeným proseccem, takže to byl povedený večer,“ usmívala se jedna z nadšených divaček.

Přerov patří mezi naše top tři města. Hádáme se, kdo sem pojede, říká majitel letního kina

Do přerovského parku Michalov zavítalo ve středu večer putovní Kino na kolečkách. Promítalo českou komedii Matky, na kterou přišlo přes šest set diváků. Právě Přerov patří podle majitele kina mezi nejoblíbenější lokality, kam vyráží.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto | Zdroj flamencool.cz

Štítky festival Colores, flamenco, Španělsko, paella, tanec, Olomouc, festival, jídlo, kuchař, tanečník, María Juncal, kultura, Andalusie, Írán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Colores přitančil do Olomouce. Lidem nabídl kulinářský zážitek i tanec flamenco  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.