Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Zloději mě na samosběru připravili o zisk. Lidé mi posílají obrázky, mám podporu, říká pěstitel

Nečekaná vlna na solidarity a podpory od lidí pomohla pěstiteli Ladislavovi Kašparovi z Vojnic na Olomoucku překonat nešťastný začátek samosběru. Zloději ho připravili téměř o celý zisk. Za chování lidí může podle něj sociální odloučení za koronaviru. Na příští rok chystá opatření, aby se situace už neopakovala.

"Už není takový nápor, jaký byl v prvních dnech. Situace se zlepšila, ale stále se najdou lidé, kteří odejdou bez placení. Je i horší počasí, takže samosběr není v provozu každý den,“ říká pěstitel Ladislav Kašpar.

Za sobeckost může koronavirus

Lidé kradli na druhém poli, na kterém pěstitel zrovna neprodával. "Lidé se stali sobeckými vlivem koronaviru. Rok nepřišli do kontaktu s jinými lidmi a začali myslet hlavně na sebe. Vidím to i na řidičích aut, jsou agresivní a několik minut na sebe řvou a troubí místo toho, aby jeden z nich uhnul,“ podotýká pěstitel.

Všechny druhy zeleniny až na cibuli jsou stále v hojném počtu k dostání. “Minulý rok byl o cibuli menší zájem, a tak jsem jí nasel méně. A jak na potvoru je po ní sháňka. Bylo mokré a studené jaro a lidem sazečka pohnila, proto je podle mého názoru taková poptávka po cibuli,“ vysvětluje.

Samosběr bude i příští rok

Podpora je pro Ladislava Kašpara pohonem vpřed. “Nikdy jsem nebyl ani jsem nechtěl být středem pozornosti. Teď to zažívám a je to neskutečná změna. Odezva a podpora lidí je neuvěřitelná. Dávají mi do schránky obrázky, píšou mi zprávy, přidávají komentáře na naše stránky. Pomáhají mi i známí. Nechají třeba auta parkovat na svých polích,“ říká Kašpar.

Lidem by chtěl poděkovat a samosběr udělá i příští rok. “V podstatě jsem povinen samosběr příští rok udělat a lidem se odvděčit. Kdyby odezva nebyla taková, tak to nedělám. To negativní vyprchá a zůstane jen to dobré,“ říká pěstitel.

Princip samosběru zůstane a na poli budou opatření, která zamezí krádežím. "Máme půl rok na to, abychom něco vymysleli. Já jsem ze začátku nechtěl, protože kamery a klece se neslučují s mou ideou. Celý sběr je založený na spolupráci zákazníků. Bohužel nějaká opatření zavést musíme. Uvidíme, jak to dopadne,“ shrnuje zemědělec.  

Zloději pěstitele připravili o zisk. "Ztráty jsou asi dvacetiprocentní. To je v podstatě můj čistý zisk, takže letos to vyjde snad na nulu,“ uzavírá Ladislav Kašpar.

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli

Vyhledávaný samosběr zeleniny ve Vojnici nedaleko Olomouce nezačal šťastně. Zeleninu zde pěstuje rodinná zemědělská firma a lidé si ji mohou vlastnoručně nasbírat. Někteří toho zneužívají, zeleninu kradou, a dokonce pěstitele i napadli.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Samosběr zeleniny Vojnice

Štítky samosběr, zelenina, Olomouc, pěstitelé, zloději, Vojnice, COVID-19, Olomoucký kraj, cibule

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Hrouzek

V zemi, kde je okrádání budoucích generací oficiální vládní politikou , lhaní oficiální vládní propagandou, zlodějna oficiální vládní metodou a kde většina voličů taková svinstva schvaluje, nelze očekávat, že budou podobné metody prodeje fungovat...

Pondělí, 6. září 2021, 13:15Odpovědět

Milan Garl

Jarda Musil Typický volič Babiše. Retardovaná opice, po níž zbydou jen dluhy

Sobota, 4. září 2021, 00:10Odpovědět

Milan Garl

Už se, do prdele, proberte, Babišovi dementi!!! To mají další dvě generace splácet vaši blbost? To vám fakt nic nedochází?

Sobota, 4. září 2021, 00:04Odpovědět

Miloš Sichinger

Babišovo ovce soudruzi kradnú. Mají jasný příklad na hradě je STB

Čtvrtek, 2. září 2021, 21:03Odpovědět

Lenka Kuchařová

A že soudně trestaná individua z tohoto etnika, dostávají zcela gratis drahé byty a k tomu jako další ,,dárek " dotované nájemné,to už se bere jako samozřejmost.Když srovnávám s chováním běžných občanů ve Švýcarsku,kde žije moje dcera a bratr,tak je to jako ,,nebe a dudy"...Tam uvidíte v košíku nachystané u cesty domácí zavařeniny a v malé chladničce sýry,vedle nich pokladničku,do které každý zájemce,který si něco vybere,zaplatí příslušnou částku a nikoho ani nenapadne něco z toho ukrást.U nás by nejdříve zmizela ta pokladnička s ledničkou a jejím obsahem a potom všechno ostatní,včetně toho stolku,na kterém ty produkty byly vystavené.Proč asi?

Čtvrtek, 2. září 2021, 16:08Odpovědět

Lenka Kuchařová

Když stát všemožně podporuje jisté etnikum,jehož členové zásadně nepracují,protože se jim pracovat nevyplatí,jelikož všemožné státní soc. dávky jsou vyšší než mzda,kterou by dostali,tak se nedivme.A že okrádání seniorů a dětí je prý součást jejich ,,klutury ",kterou prý musíme všichni respektovat,tak co se ještě divíme?

Čtvrtek, 2. září 2021, 16:00Odpovědět

Jarda Musil

Opozice a soudy nastavili atmosféru, že všechno je dovoleno - tady je výsledek ????

Čtvrtek, 2. září 2021, 08:41Odpovědět

Jarda Musil

Opozice a soudy nastavili atmosféru, že všechno je dovoleno - tady je výsledek ????

Čtvrtek, 2. září 2021, 08:40Odpovědět

Olga Kindlová

Myslím že s komunismem toto nemá co společného tak jako s covidem. Je to o tom jak lidé byli vychování,jsem z doby komunismu vychovaná a hanba by mě fackovala toto někomu udělat,když se na tom dře.Bohuzel toto není jediný případ u nás okrádají na jahodové plantáži..není jim hanba dojet autem a pobrat co se dá.

Středa, 1. září 2021, 22:32Odpovědět

Radek Radek

Za všechno mohou komunisté nebo lidé, kteří vyrostli či žili za doby socialismu...to nevymysliš... aspoň by se diskutující mohli zamyslet nad tím, jaký je rok a jací lidé, respektive lidé jakého stáří, by se tedy většinově podíleli na krádežích v ČR....V roce 1989 by potencionálnímu zloději ve věku 35 let byly 3 roky a ten podle mého nebyl komunistou... ani zloděj ve věku 45 let nebyl a nemohl být komunistou,,

Středa, 1. září 2021, 22:26Odpovědět

Zdzislaw Szlachta

je mi to líto ,ale co se dalo čekat? tohle žádný covid ani komunismus nemůže ospravedlnit,kradlo se i když nebyli komunisti ani covid, to už je prostě ve výchově a lidské nátuře každého jednoho člověka .ideální by bylo partu chlapů s bejzbolkama ,,omlouvám se za pravopis,, a dotyčným připomenout základy slušného chování. Bohužel je to nehumánní a protiprávní .

Středa, 1. září 2021, 19:38Odpovědět

Jordan Novák

Josefe a Lenko, lépe bych to nepopsal. Komouši kradli a kradou stále. Vždyť je máme ve vládě.

Středa, 1. září 2021, 10:25Odpovědět

Josef Járos

Žádný covid, jen drzost lidí co jsou zloději.Nevín na co ten chlap čeká zavolat četníky ti je ztotožní a ve správním řízení jim dát pokutu, aby si uvědomili , že krást někomu jeho majetek se trestá.A brokovnice a pár broků do gatí by nebylo od věci.Dalším je morálka těch lidí co mu kradou, nebo to nastříkat ekologickým postřikem na průjem. Následná rvačka doma o záchod a pokálený byt by byl celkem prima trestem.Tato sebranka je jako komouši ti také jen kradli sedlákovi jeho majetek a tito zloději budou jistě jejich potomci.

Středa, 1. září 2021, 09:54Odpovědět

Lenka Kuchařová

Sobectví a bezohlednoist nesouvisí s pandemií,ale je v našem národě hluboce zakořeněná už od dob totality.Jen si vzpomeňte na heslo ,,kdo nekrade okrádá rodinu ".a tohle je tady hluboko uložené v lidech a navíc posilněné chováním současných vládců typu Babiš,Faltýnek,Mynář a celá parta kolem prezidenta...Jak se říká ,,ryba smrdí od hlavy "...Moje dcera žije ve Švýcarsku,takže mám možnost srovnávat a přiznávám,že se v poslední době stále více stydím za zemi,ze které pocházím já i celá moje rodina.

Středa, 1. září 2021, 09:17Odpovědět

Zloději mě na samosběru připravili o zisk. Lidé mi posílají obrázky, mám podporu, říká pěstitel  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.