Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli

Vyhledávaný samosběr zeleniny ve Vojnici nedaleko Olomouce nezačal šťastně. Zeleninu zde pěstuje rodinná zemědělská firma a lidé si ji mohou vlastnoručně nasbírat. Někteří toho zneužívají, zeleninu kradou, a dokonce pěstitele i napadli.

Pěstitel Ladislav Kašpar se na letošní samosběr moc těšil. "Podle reakcí a telefonátů jsme očekávali obrovský zájem. Naše idea byla taková, že chceme pěstovat zdravou čerstvou zeleninu za slušné ceny. Lidé jsou zvyklí na zeleninu, která uměle dozrává a už nejsou zvyklí na chuť poctivě pěstovaného ovoce,“ říká pěstitel.

Na poli mohli zákazníci najít tři druhy cibule, mrkev, petržel, různé druhy dýně nebo melouny. "Zkoušel jsem rajčata a jsou výborná. Vím, kterou odrůdu budu pěstovat další roky. Zelí na krouhání bude až v polovině září,“ objasňuje pěstitel.

O zeleninu se pečlivě staral a nic chemicky nestříkal. "Chytám zkušenosti a vím, co lidi chtějí, ale dbal jsem na zdravost a nic jsem nestříkal. Samozřejmě vlhko a chladno některé zelenině neprospívá,“ dodal.

První den samosběru se nesl v duchu krádeží

U pole připraveného na příchod zákazníků byly už před zahájením davy lidí. Někteří byli jako zběsilí a zeleninu kradli. 

"Jsem psychicky úplně na dně, někteří lidi jsou opravdu agresivní. Tak třicet procent lidí odešlo bez placení. Některé jsme chytili a obhajovali se, že když kradou jiní, můžou taky. Takže teď neděláme nic jiného, že naháníme lidi na polích. Absolutně nic nerespektují. Včera mě dvakrát fyzicky napadli a několikrát mi vyhrožovali,“ řekl smutně pěstitel.

Jak to bude příští rok, netuší. "Nevím, jestli chci samosběr příští rok pořádat. Buď to neuděláme vůbec, nebo jinak,“ dodal Kašpar.

Pokračování v příštích dnech je nejisté 

Lidé na sociálních sítích krádeže odsuzují. "Ti, co panu Kašparovi zeleninu kradou, by se měli stydět, je to hnus. Zelenina za pár korun a oni mají ještě potřebu ho za jeho práci a ochotu okrádat,“ okomentovala krádeže například Andrea Hrazdilová.

Našli se i lidé, kteří snahu pěstitele ocenili a pochutnali si. "Na samosběru jsme byli včera a přijeli jsme až v pět odpoledne. Mrkev je nádherná, petržele víc než dost. Spousta cuket, dýní, červené řepy a naprosto luxusní melouny,“ hodnotí úlovek z pole Hana Sedláčková.

Ve čtvrtek bylo pole kvůli počasí a kvalitě zeleniny uzavřeno. Jak to bude dnes a v dalších dnech ukážou počasí a zájem lidí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Samosběr zeleniny Vojnice

Štítky samosběr, zelenina, Olomouc, pěstitelé, Vojnice, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Hrouzek

Paní Janechová, není pravda, že Vás neučili krást. Učili. Říkali tomu Vítězný únor. Krádež majetku všech předchozích generací. Dokonce Vás učili to svinstvo obdivovat. A každý tehdejší člen KSČ byl svým způsobem spolupachatelem toho zločinu a udržovatel jeho beztrestnosti. Že si to neuvědomujete je jen Vaše vina, protože informace o tom jste určitě už slyšela. A mentálně tato skupina voličů dělá i dnes z velké části to samé. Své vlastní dluhy z dnešní neudržitelně vysoké spotřeby hází na své potomky. Naprosto nezodpovědně a bezohledně.

Úterý, 31. srpna 2021, 15:33Odpovědět

Stanislav Hrouzek

Paní Janechová, není pravda, že Vás neučili krást. Že si to neuvědomujete je jen Vaše vina, protože informace o tom jste určitě už slyšela.

Úterý, 31. srpna 2021, 15:29Odpovědět

Milan Garl

Takže koblížci opět nezklamali

Úterý, 31. srpna 2021, 15:10Odpovědět

Anna Janechová

"Nejlepší odpovědí hlupákovi je mlčení".

Pondělí, 30. srpna 2021, 22:40Odpovědět

Vilda Navrátil

„Pro hlupáka není nic lepšího než mlčet, Ale kdyby to věděl, nebyl by už hlupák.“

Pondělí, 30. srpna 2021, 22:24Odpovědět

Milan Garl

Anna Janechová Také bych poprosil o vyjmenování zlodějin jakýchkoliv předchozích vlád. Nebuďte slušná, řekněte jména. No... Chápu, že u Babiše by to byl nekonečný seznam, ale vy jste uvedla "předchozí vlády". Rád se dozvím víc. Kromě Zemana a Klause jako premiérů a vládců privatizace. Ti jsou jasní, ale i tak se dostali na Hrad. Určitě jste Zemana volila, je podobného charakteru jako Babiš

Pondělí, 30. srpna 2021, 21:14Odpovědět

Milan Garl

Anna Janechová Je opravdu neuvěřitené, že mluvíte o klidném spánku. Pokud volíte Babiše a žijete na dluh vašich potomků a přitom klidně spíte, je to šílenost nebo nekonečná blbost. Nebo si snad myslíte, že peníze, které si na občany ČR půjčuje Babiš a Alenka Dluhošová zaplatí tajemný cizinec? Ne, vaše děti a vnuci a ještě s úroky. Klidně spěte dál a Guru vám to v "Čau lidi" zase nějak vysvětlí. Věřím vám, že to neděláte se špatnými úmylsy, ale věřte, že duševní a fyzická síla odchází ruku v ruce. A podle vaší naivity rozhodně nejste mladší. Váš největší odkaz bude podíl na dluhu, který vytvoříte s ANO. A to bude váš atribut.

Pondělí, 30. srpna 2021, 21:02Odpovědět

Anna Janechová

Víte, když se většina z nás bude chovat tak, abyste již nemusel takto hodnotit současnou vládu, bude jen dobře a Vy měl klidné spaní. Protože tipuji, že ani Vaše spaní nebude v pořádku. Já, když něco řeším během dne a jsem nad něčím také naštvaná, jsem z toho rozhozená a nemohu usnout i 2 hoďky. A říkám si, stojí mi to za to? Tak, jako kritizujete naši vládu, tak já kritizuji vedení naší obce. Neschopní lidi bez zájmu o své občany, pobírající nezasloužené odměny. A opět je to i v obcích o účasti v komunálních volbách.Přejme si tedy, aby opravdu z voleb vyšla taková vláda, abychom měli klidné spaní a dokázala se postarat o všechny své občany bez rozdílu věku. Přeji hezký den.

Pondělí, 30. srpna 2021, 12:47Odpovědět

Milan Garl

Paní Janechová, za prvé jsem to pojal jako debatu o morálce národa a to je. Prezident je místo morální autority něco ještě horšího než hospodský ožrala a premiér místo nejdůvěryhodnějšího čecha slovenský zloděj s morálním kreditem mnohem menším, než Dežo Horváth je už tak nějak standardem. A jsou obrazem těch, kdo je volí. Za ukradený koblížek.
ANO je ta největší sekta kriminálníků, co tu kdy byla a to nejhorší, co nás mohlo potkat.
A jediná rétorika je "Kalousek, kámpaň, kdo kradnul,..." A lži.

Pondělí, 30. srpna 2021, 12:22Odpovědět

Anna Janechová

A pane Hrouzku, k vaším normám chování, pokud si pamatuji z mého dětství a školy, nikde nás neučili krást. Pokud toto je v člověku zakodováno od dětství, tak se nebudu vymlouvat na normy chování určené "shora".

Neděle, 29. srpna 2021, 12:08Odpovědět

Anna Janechová

Pane Hrouzku, můj mozek nechte na pokoji a opět opakuji, neurážejte nikoho, Já Vás rovněž neurazila napadením Vaší osoby. Tak si to laskavě odpusťte, asi to také jinak neumíte dát najevo, kdo má jiný názor než Vy,tak urážíte. To je ta ubohost . Nekažte tedy o morálce. Tak, jako Vy, i ostatní mají svá poznání a svůj rozum. Nepreferuji současnou vládu. A vulgarity jsou pro někoho prostředkem, jak vyjádřit svůj názor. Někteří jen mají potřebu si někde ulevit a využijí k tomu i toto forum. Hlavně když na ně není vidět. A těch statistik, jak vládly předchozí vlády, je spousta, mohu Vám nějakou přeposlat. Ale je to asi zbytečné. A jsem tedy zvědavá na tu většinu vzdělaných lidí, jak píšete. To by se opravdu mělo prokázat ve volebních výsledcích,protože ta většina inteligence by měla už z toho důvodu jít k volbám a prokázat tedy jasnou převahu a pokud možno 100 % účast. Ať se zase nepíše, že hlavně důchodci plnili svou občanskou povinnost. Tam se ukáže ta síla proti současné vládě. Měl byste se tedy těšit na jasné výsledky, které prokáží neschopnost současné vlády a bezproblémové sestavení nové vlády.

Neděle, 29. srpna 2021, 11:53Odpovědět

Vilda Navrátil

Anna Janechová, velmi pěkně napsáno. Souhlasím. Ale vysvětlovat těmto zaujatě omezeným lidem je jen ztráta času. Stejně si pořád budou mlet svou a ani flákanec poslance Volného by nepomohl ;-) ,,za všechno prostě může Babiš, to je jasný"

Neděle, 29. srpna 2021, 11:50Odpovědět

Stanislav Hrouzek

Paní Janechová, zkuste se tedy zachovat slušně a napsat, co konkrétně rozkradly předchozí vlády. Podle mne to nedokážete říci. Patrně vůbec nejste nestranná, nejspíš máte jen důkladně vymytý mozek. Dokazují to od začátku statistiky, které říkají, jak mizernou máme nyní vládu. To není otázka názoru. To je jasný fakt. Volit současnou koalici je potom jasným morálním i intelektuálním selháním. Jasná většina vzdělaných lidí nechce mít se současnou vládní sebrankou vůbec nic společného. Opět se to dá dokázat statisticky. A buďte si jista, že z Milionu chvilek nejsem...

Neděle, 29. srpna 2021, 11:32Odpovědět

Anna Janechová

Pane Garl, nevím, proč i Vy jste to pojal jako debatu o vládě a politicích. Jsem nestranná, zažila jsem komunismus. A opět připomínám, jak nás rozkradly vlády minulé? Jste zaměření na Babiše a spol. Dáte ruku do ohně za ty, co se nyní tlačí do vlády? Tolik jim tolik věříte? Já mám děti slušně vychované, pracující, nepobíráme žádné dávky a ještě v důchodu se snažíme být užiteční. A Vaše rady podívat se do zrcadla, si nechte i pro sebe. Neberte nikomu jeho názory, znám spoustu vzdělaných lidí okolo sebe, kteří nejsou tak zaslepení, jako Vy a vše posuzují rozumně. Ne jako ti, co jsou vulgární, používají sprosté urážky. Už jejich slovník o něčem svědčí. Někdy stačí i vrozená inteligence, ale, jak vidím , podle ohlasů, spousta lidí ji nemá, jen se potřebují někde "vykecat" a ponadávat. Tak tedy choďte na shromáždění a demonstrace, tam se vykřičte a nezneužívejte tady toto forum, které je o něčem jiném, ne o politice. Naštěstí můj ještě nenarozený vnuk nezažije tohoto prezidenta a snad ani ty, které zřejmě preferujete. Jen nadáváte, ale nenapsal jste, komu tedy věříte a chcete ho ve vládě. Tak Vám držím palce, ať máte šťastnou ruku ve volbách. Pak se ozvěte.

Neděle, 29. srpna 2021, 10:54Odpovědět

Viťa Pobořil

Já bych asi kolem pole dal elektrický ohradnik dvojitý drát a nechal jeden východ, jednoduše by se to dalo zdůvodnit tím, že tam chodí prasata, to by nebylo daleko od pravdy....

Neděle, 29. srpna 2021, 10:10Odpovědět

Monika Bartošová

Já mám za to, že ty zloděje schválně poslala konkurence. Klidně i z potravních řetězců. Kam by přece "chudáci" přišli, kdyby to začali dělat všichni pěstitelé a oni si nemohli na zelenině přidat 300% a víc?

Neděle, 29. srpna 2021, 09:45Odpovědět

Milan Garl

Anna Janechová A vy máte pocit, že ten, kdo nechce nechat zdevastovat a ještě bezprecentněji zadlužit a rozkrást tuhle republiku králem zlodějů a jeho neschopnou partou, je automaticky z Milionu chvilek??? Zkuste na chvíli otevřít oči a podívat se na realitu. Premiér je slovenský král zlodějů a lhářů a s hospodským povalečem na Hradě (který řídil rozkrádání v 90. letech, kdy nakradl podniky i agent Bureš a další Mrázci...), a jeho voliči pak jejich chování považují za standard. Až vám vnuk řekne, že jste "Ku*da", jak se vyjadřuje jeho vzor prezident, pak si nezapomeňte stěžovat jak je dnešní mládež hrozná... Na umyvadlem v koupelně uvidíte jednoho z viníků...

Neděle, 29. srpna 2021, 07:26Odpovědět

Tomáš Večeřa

Jako nájem..........Zaplatit kauci a rozdíl se potom vrátí......klidně i 1 000kč

Sobota, 28. srpna 2021, 23:34Odpovědět

Anna Janechová

Pane Hrouzku, nepatříte k Milionu chvilek?? Vaše příspěvky ani nesouvisí s tímto případem.jděte raději na jejich shromáždění a tam si to užijte. Asi jste zapomněl, jak vládly vlády minulé a o co nás občany připravili.

Sobota, 28. srpna 2021, 20:59Odpovědět

Jan Opis

tolik lumpů a zlodějů chodí po světě . že sa člověk bójí podívat do zrcadla.

Sobota, 28. srpna 2021, 20:13Odpovědět

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.