Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Sigma Group získala důležitý jaderný certifikát. Jako jediná firma v Česku

Společnost Sigma Group z Lutína na Olomoucku získala jako první česká firma certifikát pro projektování a výrobu čerpadel pro jadernou energetiku. Sigma nyní pracuje na dodávce čerpací techniky pro turbínu maďarské jaderné elektrárny Paks II.

Původní normu kvůli novým požadavkům na bezpečnost upravila Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

"Předchozí norma si kladla za cíl splnění požadavků zákazníka jako prioritu, ale nová norma má jako prioritu hledisko jaderné bezpečnosti. V praxi to znamená v první řadě posouzení jaderné bezpečnosti a tomu přizpůsobený celý systém návrhu, výroby a dokladování,“ popisuje rozdíly Milan Stratil, generální ředitel Sigma Group.

Hodnota zakázky pro maďarskou jadernou elektrárnu přesahuje osm set milionů eur, certifikát má přitom jen několik málo firem na světě.

"Udržovat v platnosti celou škálu certifikátů, oprávnění, zákaznické audity, softwarové licence a vyškolený personál není laciná záležitost a je nutno každoročně počítat s investicí překračující milion korun. Věříme, že vložené úsilí se vrátí v podobě nových zakázek na dodávky pro jadernou energetiku,“ uvedl Stratil.

Společnost je tak v současné době schváleným dodavatelem pro ČEZ, General Electric a pro další světově významné společnosti pro jadernou energetiku.

Sigma Group se věnuje čerpacím stanicím, čistírnám odpadních vod a závlahovým stanicím. Vyrábí také širokou škálu napájecích, chladících, kondenzátních a dalších čerpadel, které se používají v elektrárnách a teplárnách.

Palírna U Zeleného stromu loni zvýšila zisk. Dozrává zde i rum z Panamy

Palírna U Zeleného stromu loni zvýšila tržby o tři procenta na 672 milionů korun a vykázala čistý zisk 1,8 milionu korun, který čtyřnásobně vzrostl. Hlavním motorem růstu byl vyšší prodej třtinového rumu Heffron. Ten likérka dováží z Panamy a v...

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sigma Group

Štítky jaderná energie, certifikát, světový trh, SIGMA GROUP, Česko, Olomoucký kraj, Lutín, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, General Electric, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Habrnal

No to je objev jako hrom!!! Že Sigma Lutín dodávala čerp. techniku pro JE i do zahraničí za socializmu, to asi bylo neoprávněné???

Sobota, 11. září 2021, 13:59Odpovědět

Jaromír Habrnal

No to je objev!!! Že Sigma Lutín odávala čerp. techniku dov

Sobota, 11. září 2021, 13:57Odpovědět

Sigma Group získala důležitý jaderný certifikát. Jako jediná firma v Česku  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.