Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Univerzita investovala do bydlení pro studenty. Rekonstrukce stála před šedesát milionů

Především vyšší komfort nabízí olomouckým vysokoškolákům rozsáhlá rekonstrukce prostor vysokoškolských kolejí na třídě 17. listopadu. Stavební práce a modernizace interiérů stály přes 60 milionů korun. Na kolejích je pro studenty zhruba 500 míst.

Kolej 17. listopadu patří do areálu Envelopa, v němž se mimo jiné nachází pětice vysokoškolských kolejí. Zrekonstruovaný objekt nabízí dvoulůžkové a třílůžkové pokoje se společnou kuchyní a sociálním zařízením na patře. „Investice do oprav přesahuje částku 62 milionů korun, z větší části ji pokryla dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ podotkl mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Také letos bude Den otevřených dveří na olomoucké univerzitě pouze on-line

Univerzita Palackého v Olomouci již podruhé v historii převede tradiční Den otevřených dveří, který je naplánován na 3. prosince, do virtuální podoby. Ani loni se tradiční akce, na kterou míří každoročně na šest tisíc uchazečů o studium, nemohla...

V prvním nadzemním podlaží je kolej spojovací chodbou propojena s menzou 17. listopadu a další stavbou vysokoškolských kolejí UP. „Rekonstrukční práce v sobě nesou jak vnitřní opravy, tak stavební úpravy objektu kolejí," uvedl ředitel kolejí Libor Kolář. Ubytovací zařízení je podle něj také vymalované, nová je podlahová krytina.

Zásadní úpravu prodělaly také interiéry společných prostor, tedy studovna, společenská místnost a kuchyňky, které studentům poskytují vyšší míru komfortu. Během rekonstrukce se zvýšila i požární bezpečnost objektu. „V rámci rekonstrukce jsme řešili i přístavbu evakuačního výtahu. Má sedm stanic, venkovní vznikla ze stávajícího upraveného terénu, například pro potřebu přístupu imobilních studentů," doplnil ředitel kolejí.

Koleje na třídě 17. listopadu nabízejí i čtyři nové apartmány, které jsou nyní připraveny k ubytování zahraničních lektorů UP. Vznikly v prostorách dosud nevyužité půdy sedmého nadzemního podlaží koleje.

Celková kapacita olomouckých vysokoškolských kolejí je asi 4800 lůžek, kapacity byly před zahájením akademického roku naplněny. Provozního řádu se již druhým rokem dotýká pandemie koronaviru - loni studenti koleje opustili po vládním nařízení v polovině října. Letos jsou koleje otevřené, studenti však musejí předkládat doklady o bezinfekčnosti.

Jesenické sídliště čeká přeměna. Město sbírá podněty i od obyvatel

Město Jeseník finalizuje přípravu projektu revitalizace sídliště Pod Chlumem, k jeho budoucí podobě přispějí také místní občané. Poznatky k obnově oblasti v severní části města mohou obyvatelé sídliště poskytnout prostřednictvím anonymního...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Štítky rekonstrukce, investice, oprava, stavba, Univerzita Palackého, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita investovala do bydlení pro studenty. Rekonstrukce stála před šedesát milionů  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.