Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Jesenické sídliště čeká přeměna. Město sbírá podněty i od obyvatel

Město Jeseník finalizuje přípravu projektu revitalizace sídliště Pod Chlumem, k jeho budoucí podobě přispějí také místní občané. Poznatky k obnově oblasti v severní části města mohou obyvatelé sídliště poskytnout prostřednictvím anonymního dotazníku přes internet i klasickou formou.

Dvaadvacet panelových domů tvoří sídliště Pod Chlumem v Jeseníku, v jeho sousedství vznikla před časem obchodní oblast s několika velkoplošnými prodejnami. Revitalizace sídliště má mimo jiné zlepšit dopravní situaci také pro pěší.

Již v roce 2020 byly dokončeny stavební práce v Seifertově ulici, kde došlo k rozšíření spodní části úzké obousměrné komunikace včetně vybudování přilehlého chodníku se zábradlím. Zároveň se lidé dočkali dokončení zbývající části chodníku podél frekventované cesty v přilehlé Bezručově ulici. „Jednalo se o nultou etapu revitalizace sídliště Pod Chlumem, dalším krokem je vypracování projektové dokumentace na modernizaci a zlepšení uživatelského komfortu obyvatel v této části města,“ podotkl místostarosta města Václav Urban (STAN). Radnice již dříve nechala vypracovat na tuto lokalitu územní studii, která slouží jako podklad pro následné projekční řešení.

Základní podobu projektu představili zástupci města a městský architekt občanům na úterní prezentaci v budově radnice. Obyvatelé sídliště Pod Chlumem tak mohli přednést své dotazy, náměty a připomínky. „Veřejné projednání přineslo množství podnětů, za které děkujeme. Tyto podněty jsou o to cennější, jelikož vycházejí od místních lidí, kteří své sídliště znají nejlépe,“ uvedla starostka města Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Rybníček v Jeseníku vyžaduje opravu. Půl milionu z participativního rozpočtu nestačí

Návrh z participativního rozpočtu v Jeseníku přerostl ve větší projekt. Okrasný rybník na Dukelské ulici se dočká rozsáhlejší úpravy, než byl v původním návrhu. Pouze částečná oprava břehu by podle zástupců města nepřinesla požadovaný efekt.

„Zpětnou vazbu rovněž zajistí anketa formou dotazníků, které byly obyvatelům sídliště doručeny do poštovních schránek. Dotazník, který je zcela anonymní, lze vyplnit i v elektronické podobě po načtení QR kódu,“ přiblížila mluvčí města Jeseníku Lucie Musialová.

Vyplněný dotazník lze odevzdávat, zaslat nebo vyplnit online do pátku 26. listopadu 2021. Označené boxy jsou umístěny v Informačním centru Katovna, v prodejně potravin Bala a v restauraci Betoňák. Případně lze naskenovaný dotazník zaslat e-mailem na adresu jana.gvizdova@mujes.cz.

„Po zapracování připomínek bude dokončena projektová dokumentace, jejíž výsledkem bude prováděcí dokumentace první etapy, což povede k rychlejší revitalizaci sídliště. Po vydání stavebního povolení se jako první začne realizovat ulice Zeyerova a poté okolí takzvaného Betoňáku,“ doplnila starostka Blišťanová.

Jesenická vyhlídka Čertovy kameny je nepřístupná. Zřícený kus skály poškodil zábradlí

Změna plánu čeká turisty, kteří si za svůj výletní cíl určili Čertovy kameny u Jeseníku. Skalní vyhlídka je dočasně uzavřena, jeden ze skalních bloků se uvolnil a poškodil řetězové zábradlí. Než se vrchol skalisek budou moct vrátit návštěvníci,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jeseník

Štítky Rekonstrukce, revitalizace, sídliště, projekt, investice, Jeseník, Zdeňka Blišťanová, Václav Urban, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jesenické sídliště čeká přeměna. Město sbírá podněty i od obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.