Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Muž z Vidkunu Petrůj, kterého soud osvobodil, se vrátil na post šéfa hospodářské kriminálky

Policista Radek Petrůj, který byl pravomocně zproštěn obžaloby v olomoucké korupční kauze Vidkun, se vrátil na post šéfa krajské hospodářské kriminálky. Stalo se tak poté, co ho krajský soud zprostil obžaloby a státní zástupce se rozhodl vzít své odvolání proti jeho zproštění zpět.

Radek Petrůj byl v kauze stíhán společně se svým nadřízeným, krajským policejním náměstkem Karlem Kadlecem, vlivným podnikatelem Ivanem Kyselým a bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD), které soud uznal vinným a potrestal je podmíněnými tresty. Případ ještě bude projednávat vrchní soud.

"Bezprostředně po obdržení rozsudku krajského soudu, kterým byl pan plukovník Petrůj zproštěn obžaloby, s ním proběhlo několik osobních jednání. V jejich rámci se řešily procesní a organizační záležitosti a poté služební funkcionář s personální pravomocí vydal rozhodnutí, na jehož základě se plukovník Petrůj vrátil do své původní funkce, a to na pozici vedoucího odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje," potvrdila mluvčí policie Jitka Dolejšová.

"Žádné personální obměny v této souvislosti nenastaly," dodala.

Kriminalista Petrůj se může vrátit k policii. V korupční kauze Vidkun byl očištěn

Bývalý šéf olomoucké krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj je definitivně očištěn v olomoucké korupční kauze Vidkun. Státní zástupce Miroslav Stoklásek vzal své odvolání proti jeho zproštění obžaloby zpět. Žalobce uvedl, že se v jeho...

Petrůj dostane zpět mzdu

Petrůj byl původně obžalován ze zneužití pravomoci. Obžaloba jej vinila z toho, že se svým tehdejším nadřízeným, policejním náměstkem Kadlecem, spolupracoval na vynášení informací a ovlivňování trestních řízení. Soud ale v jeho případě konstatoval, že postupoval zákonně, jednal jako podřízený vůči svému nadřízenému. Také podle žalobce Miroslava Stokláska nelze dokázat, že Petrůj věděl o tom, že sděluje nadřízenému Kadlecovi informace, které budou vzápětí vyneseny ven.

Petrůj byl zproštěn výkonu služby od 21. ledna 2016, a to kvůli důvodnému podezření ze spáchání trestného činu. Od té doby pobíral až do zprošťujícího rozsudku poloviční mzdu, která mu bude po zproštění obžaloby doplacena.

Korupční kausa zasáhla do nejvyšších pater policie

Zbývající tři obžalované v korupční kauze, která odkrývala korupční vztahy mezi policií, podnikateli a politiky, potrestal soud podmíněnými tresty. Všem třem uložil i peněžité tresty, Kadlecovi rovněž zakázal činnost na čtyři roky. Soud obžalované odsoudil za vynášení informací ze čtyř z devíti původně žalovaných trestních kauz, jejich ovlivňování se ale neprokázalo.

Všichni obžalovaní vinu celou dobu popírali. Kadlec tvrdil, že v jeho případě šlo o operativní činnost, při níž naopak získával od podnikatele Kyselého informace. Soud jeho tvrzení neuvěřil. Rozsudek není pravomocný, případ všech tří na základě odvolání projedná vrchní soud.

Kauza Vidkun zasáhla i do nejvyšších pater policie, o místo kvůli ní přišel například šéf GIBS Ivan Bílek či bývalý náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach, od policie kvůli kauze odešel i tehdejší ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek. U soudu vypovídali v pozici svědků. Zadržen a prověřován byl v souvislosti s Vidkunem i bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer, v jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin. Blízký přítel a obchodní partner podnikatele Kyselého však rovněž nebyl obviněn a v kauze vypovídal také jako svědek.

AKTUALIZOVÁNO: Probíhá policejní prohlídka v bytu Langera, ten je podle některých zdrojů vyslýchán policisty

Na několika místech v České republice dnes detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) rozjeli akci s krycím názvem VIDKUN. Podle posledních informací policie zatkla i exministra Ivana Langera a podnikatele Ivana Kyselého....

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalista, Petrůj, korupce, soud, návrat, policie, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, Jiří Rozbořil, ČSSD, Jitka Dolejší, Ivan Langer, Operace Vidkun, ODS, GIBS, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž z Vidkunu Petrůj, kterého soud osvobodil, se vrátil na post šéfa hospodářské kriminálky  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.